οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εµπειροι παρατηρητές περιγράφουν την εµπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» ως «δωρεάν εκπαίδευση» απέναντι σε ένα σύστηµα (UAV) το οποίο σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιµετωπίσει το Π.Ν. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η απόκτηση εµπειρίας από τη δράση ενός πλοίου που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε πριν τα UAV και τα drones αρχίσουν να αποτελούν εκτεταµένη στρατιωτική απειλή. Προφανώς δοκιµάζονται τα αντανακλαστικά του πληρώµατος αλλά και η ικανότητα προσαρµογής στις πραγµατικές συνθήκες. Για παράδειγµα, και στις δύο επιθέσεις τις οποίες αντιµετώπισε η «Υδρα» ο κυβερνήτης επέλεξε το πυροβόλο των 5 ιντσών και όχι τα κατευθυνόµενα βλήµατα ESSM. Στις µέχρι σήµερα εµπλοκές ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Υδρα» αλλά και του ιταλικού αντιτορπιλικού «Caio Duilio» επέλεξαν τα πυροβόλα ως πιο αποτελεσµατικό όπλο και σε σχέση µε το κόστος, καθώς ένας πύραυλος έχει πολύ υψηλότερο κόστος από τα UAV που χρησιµοποιούν οι Χούθι για τις επιχειρήσεις τους στον Κόλπο του Αντεν. Σε αντίθεση, για παράδειγµα, µε τους κυβερνήτες του γαλλικού και του γερµανικού πολεµικού πλοίου που συµµετέχουν στην επιχείρηση, οι οποίοι σε όλες τις απειλές προτίµησαν τη χρήση πυραύλων...

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", από...

"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 26/04/24














από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", από...


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/04/24

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η άντληση χρήσιµων διδαγµάτων για τον τρόπο µε τον οποίο διεξάγονται σύγχρονες επιχειρήσεις σε συνθήκες πραγµατικής µάχης είναι το µεγαλύτερο κέρδος του Πολεµικού Ναυτικού (Π.Ν.) από την εµπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» εναντίον µη επανδρωµένων αεροχηµάτων (UAV) στο πλαίσιο της αποστολής «Ασπίδες» της Ε.Ε. στον Κόλπο του Αντεν. Χθες τα ξηµερώµατα, το πλήρωµα της φρεγάτας, κάνοντας χρήση του πρωραίου πυροβόλου των 5 ιντσών, έβαλε εναντίον δύο UAV τα οποία είχαν φθάσει σε απόσταση περίπου πέντε ναυτικών µιλίων από το εµπορικό πλοίο συµφερόντων χώρας Ε.Ε. που συνόδευε η «Υδρα». Το ένα από αυτά καταρρίφθηκε, ενώ το δεύτερο συνέχισε την πορεία του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα δύο UAV, που εκτιµάται ότι ελέγχονταν από τις δυνάµεις των ανταρτών Χούθι, αποσπάστηκαν από µια οµάδα συνολικά οκτώ που πετούσαν στην περιοχή. Υπενθυµίζεται ότι στην προηγούµενη εµπλοκή µε UAV της φρεγάτας «Υδρα» στις 13 Μαρτίου, τα UAV είχαν βρεθεί σε παρόµοια απόσταση (4,5 χιλιόµετρα), δίχως, ωστόσο, τότε να καταρριφθεί κάποιο από τα δύο που είχαν σηµάνει συναγερµό στο πλήρωµα.

Επί του πρακτέου, η τελευταία φορά που καταγράφηκε επιχειρησιακή εµπειρία σε πραγµατικές συνθήκες ήταν το 1974, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Εκτοτε το Π.Ν. έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιχειρήσεων αποµάκρυνσης αµάχων ανθρωπιστικού χαρακτήρα (Αµπχαζία, Λίβανος, Λιβύη), δίχως ωστόσο να εµπλακεί σε πολεµική δράση.

Εµπειροι παρατηρητές περιγράφουν την εµπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» ως «δωρεάν εκπαίδευση» απέναντι σε ένα σύστηµα (UAV) το οποίο σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιµετωπίσει το Π.Ν. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η απόκτηση εµπειρίας από τη δράση ενός πλοίου που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε πριν τα UAV και τα drones αρχίσουν να αποτελούν εκτεταµένη στρατιωτική απειλή. Προφανώς δοκιµάζονται τα αντανακλαστικά του πληρώµατος αλλά και η ικανότητα προσαρµογής στις πραγµατικές συνθήκες. Για παράδειγµα, και στις δύο επιθέσεις τις οποίες αντιµετώπισε η «Υδρα» ο κυβερνήτης επέλεξε το πυροβόλο των 5 ιντσών και όχι τα κατευθυνόµενα βλήµατα ESSM. Στις µέχρι σήµερα εµπλοκές ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Υδρα» αλλά και του ιταλικού αντιτορπιλικού «Caio Duilio» επέλεξαν τα πυροβόλα ως πιο αποτελεσµατικό όπλο και σε σχέση µε το κόστος, καθώς ένας πύραυλος έχει πολύ υψηλότερο κόστος από τα UAV που χρησιµοποιούν οι Χούθι για τις επιχειρήσεις τους στον Κόλπο του Αντεν. Σε αντίθεση, για παράδειγµα, µε τους κυβερνήτες του γαλλικού και του γερµανικού πολεµικού πλοίου που συµµετέχουν στην επιχείρηση, οι οποίοι σε όλες τις απειλές προτίµησαν τη χρήση πυραύλων.



...από τη "δημοκρατία", και...


"δημοκρατία", 26/04/24

...από την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"

"ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", 26/04/24

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου