οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Εάν ο Μπελέρης εκλεγεί, η υπόθεσή του καθίσταται ευρωπαϊκή από τη στιγμή και μόνον που θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στη φυλακή του Φίερι. Επιπλέον, ο Μπελέρης μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Επί δεκαετίες είναι ένας άνθρωπος με ενεργό δράση – ένας ακτιβιστής – για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ολα αυτά τα χρόνια έρχεται σε επαφή και μιλά διαρκώς με ξένες αντιπροσωπείες κρατών, οργανισμών, φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ξέρει να παρουσιάζει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις. Πρωτίστως, όμως, ο Μπελέρης εκπροσωπεί όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεται η Ευρώπη: δημοκρατία, κράτος δικαίου, μειονοτικά δικαιώματα. Στο πρόσωπό του έχουν παραβιαστεί όλες αυτές οι αξίες. Παράλληλα, υφίσταται αυτές τις διώξεις διότι είναι ένας Ελληνας που παλεύει για την εθνική του ταυτότητα. Στάθηκε με σθένος και υπερηφάνεια απέναντι στους μηχανισμούς Ράμα διότι την τυραννία δεν την κατευνάζεις. Την πολεμάς. Του αξίζει ο ένας από τους τέσσερις σταυρούς μας....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/24

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ*


Στις ευρωεκλογές υπάρχει μία υποψηφιότητα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι ο Φρέντης Μπελέρης. Δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει άμεσα στην εκλογική διαδικασία διότι είναι πολιτικός κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές του Φίερι. Εγινε γνωστός όταν εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας τον Μάιο του 2023. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί από τις αλβανικές αρχές για φερόμενη εξαγορά 8 ψήφων έναντι 340 ευρώ. Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας (καταδικασμένος στο παρελθόν για κλοπές) παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι αμείφθηκε από την αστυνομία με 7.500 ευρώ. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία υπέρ της αθωότητας Μπελέρη, το δικαστήριο (η πρόεδρος του οποίου εισήλθε το 2002 στην Ελλάδα με πλαστά έγγραφα) τον καταδίκασε πρωτοδίκως σε δύο χρόνια φυλακής.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη ξεπερνά τα κομματικά όρια. Εχει και εθνικό συμβολισμό και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Στέλνει μήνυμα στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ότι η Ελλάδα είναι στο πλάι της. Η σύλληψη Μπελέρη, η σκαιά αντιμετώπισή του από τον αλβανό πρωθυπουργό, η καταδίκη του με ανύπαρκτα στοιχεία, το ανθελληνικό παραλήρημα των περισσοτέρων αλβανικών ΜΜΕ, φόβισαν τη μειονότητα. Η Ελλάδα όλους τους προηγούμενους μήνες έδειξε με κάθε θεσμικό τρόπο ότι θέτει τα δικαιώματα της μειονότητας ως το υπέρτατο κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Μετά την εξάντληση όλων των άλλων μέσων προσφέρει στον Μπελέρη τη δυνατότητα να αγωνιστεί για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ευρωβουλή. Στέλνει επίσης μήνυμα στην αλβανική πλευρά ότι διεκδικούμε το αυτονόητο: να κρατηθεί η ελληνική μειονότητα στον τόπο της με πλήρη δικαιώματα.

Η ευκταία εκλογή Μπελέρη στην Ευρωβουλή θα καταστήσει «ευρωπαϊκό» ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Αρκετοί εταίροι στην ΕΕ αντιμετωπίζουν δύσθυμα την ελληνική αντίδραση στην παραβίαση στοιχειωδών ευρωπαϊκών αξιών. Αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι η ακριβοπληρωμένη από την ΕΕ δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία έδειξε τα όριά της στην υπόθεση Μπελέρη. Στα μάτια τους προέχει ο «βολικός» Εντι Ράμα: φανατικά αντιρώσος· πιο «συνεννοήσιμος» από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι που εκπροσωπεί τον έτερο αλβανικό πόλο· προσφέρει τη χώρα του για προσωρινή εγκατάσταση 36.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ιταλία κ.λπ., κ.λπ.

Εάν ο Μπελέρης εκλεγεί, η υπόθεσή του καθίσταται ευρωπαϊκή από τη στιγμή και μόνον που θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στη φυλακή του Φίερι. Επιπλέον, ο Μπελέρης μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Επί δεκαετίες είναι ένας άνθρωπος με ενεργό δράση – ένας ακτιβιστής – για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ολα αυτά τα χρόνια έρχεται σε επαφή και μιλά διαρκώς με ξένες αντιπροσωπείες κρατών, οργανισμών, φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ξέρει να παρουσιάζει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

Πρωτίστως, όμως, ο Μπελέρης εκπροσωπεί όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεται η Ευρώπη: δημοκρατία, κράτος δικαίου, μειονοτικά δικαιώματα. Στο πρόσωπό του έχουν παραβιαστεί όλες αυτές οι αξίες. Παράλληλα, υφίσταται αυτές τις διώξεις διότι είναι ένας Ελληνας που παλεύει για την εθνική του ταυτότητα. Στάθηκε με σθένος και υπερηφάνεια απέναντι στους μηχανισμούς Ράμα διότι την τυραννία δεν την κατευνάζεις. Την πολεμάς. Του αξίζει ο ένας από τους τέσσερις σταυρούς μας.

*Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής-Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών
"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/24


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που η κατάρτιση ευρωψηφοδελτίου περιείχε θρίλερ σαν αυτό με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Συνήθως η αγωνία περιστρέφεται γύρω από το ποια τηλεπερσόνα θα μπει σε ψηφοδέλτιο, ποια μεταγραφή θα κάνει ποιος, ή ποιο ρουσφέτι θα επικρατήσει στις προτιμήσεις κάποιου αρχηγού για την πολυπόθητη παχυλά αμειβόμενη θέση του Στρασβούργου από την οποία τόσο πολλοί είναι εκείνοι που διακαώς επιθυμούν να υπηρετήσουν με περισσή αυταπάρνηση την πατρίδα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία υποψηφιότητα διαιρεί μία κυβέρνηση, με το υπουργείο Εξωτερικών κάθετα αντίθετο στην υποψηφιότητα. Φυσικά ήταν αντίθετο: είναι πλέον πάντα αντίθετο σε οτιδήποτε απαιτεί την ελάχιστη τόλμη από ελληνικής πλευράς και έχει να κάνει με οποιαδήποτε χώρα θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει την Ελλάδα, με πρώτη βεβαίως την Τουρκία, αλλά και με την Αλβανία να μη μένει πίσω.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι ο έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές έπειτα από μία δικαστική φάρσα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο από τον Πρωθυπουργό για «εθνικούς» λόγους. Τα κίνητρά του ήταν εντελώς άλλα: πρόκειται για προσπάθεια συγκράτησης των μαζικών απωλειών προς τα δεξιά. Τόσο εξόφθαλμη, ώστε την ομολογούν ακόμα και κομματικοί της ΝΔ. Και η οποία αναμένεται πράγματι κάτι να αποδώσει εκλογικά στο κυβερνών κόμμα, αν και αυτό δεν θα γίνει «δωρεάν». Γιατί, παράλληλα, θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο το κόμμα, όσο και την κυβέρνηση. Και μάλιστα διπλά. Και αυτό ακριβώς επειδή θα αποδώσει.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Μπελέρης θα υπερψηφιστεί. Και θα εκλεγεί και μάλιστα γερά. Αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα για τον Πρωθυπουργό: πρώτον, ότι η βάση του κόμματός του θα του στείλει ένα μήνυμα που ναι μεν θα του αρέσει ως προς τη στιγμή, αλλά όχι ως προς την ουσία: είναι ελαφρώς οξύμωρο, όμως, όσο πιο πολλούς ψήφους λάβει ο Μπελέρης, τόσο πιο έντονη θα είναι και η αποδοκιμασία της κεντρώας πολιτικής και στελέχωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ουδεμία σχέση πλέον με τη λεγόμενη «Δεξιά» έχει.


Αυτό όμως είναι το λιγότερο σημαντικό. Το κυριότερο έρχεται μετά: τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα να πάει ο Μπελέρης στο Στρασβούργο, αν υποθέσει κανείς ότι η Αλβανία δεν τον αποφυλακίζει; Εκεί, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει τα πράγματα μέχρι τέλους. Θα είναι πλέον αδύνατον γι’ αυτόν να κάνει πίσω. Δεν θα υπάρχει περιθώριο για τις γνωστές πιρουέτες όπως αυτές που συνηθίζονται μέχρι σήμερα: θα πρέπει να προκαλέσει όχι απλώς ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή ρήξη με την Αλβανία. Θα μπορέσει;

Πρέπει να υπενθυμίσει κανείς ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 ο γερμανός καγκελάριος Σολτς παρέσχε πλήρη κάλυψη στην Αλβανία για την υπόθεση και στήριξε την κυβέρνηση Ράμα λέγοντας το καταπληκτικό ότι εν προκειμένω «πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα». Με αυτή του τη φράση, ο Σολτς πέταξε σε δευτερόλεπτα στα σκουπίδια όλες τις «ευρωπαϊκές αξίες» για τις οποίες υποτίθεται ότι κόπτεται όσο για τίποτε άλλο και η χώρα του και η ΕΕ, προκειμένου να μη χαλάσει τον σχεδιασμό της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ. Και φυσικά, όταν αυτό το κάνει το Βερολίνο, πρόκειται για στάση πλειοψηφίας της Ενωσης με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα αν αποφασίσει να κάνει αυτό που οφείλει σε περίπτωση που η Αλβανία επιδείξει ξανά σκληρή στάση και δεν αποφυλακίσει τον Μπελέρη για να του επιτρέψει να πάει να αναλάβει καθήκοντα ευρωβουλευτή. Αλλωστε, δεν υποχρεούται να το κάνει. Και μπορεί να «πετάξει το μπαλάκι» λέγοντας «βάλτε μας στην ΕΕ να τηρούμε τους κανόνες της».

Αν ο Ράμα θελήσει να παίξει σκληρά, το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης δεν θα είναι με τα Τίρανα, αλλά με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Και ο Μητσοτάκης δεν θα έχει απολύτως κανένα περιθώριο να κάνει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου