οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει µυστικά στην Ουκρανία ATACMS µεγάλου βεληνεκούς, που χρησιµοποίησε πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός για να πλήξει ρωσικές δυνάµεις στην Κριµαία και το Μπερντιάνσκ. Η στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλάζει έως έναν βαθµό τα δεδοµένα του πολέµου, καθώς οι Ουκρανοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να πλήξουν πίσω από τη γραµµή του µετώπου τη στρατηγικής σηµασίας γέφυρα της Κριµαίας, ενώ ακόµη περισσότερο ευάλωτος γίνεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γερµανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς απέφυγε να δώσει στους Ουκρανούς τους αντίστοιχους γερµανικούς πυραύλους Taurus, φοβούµενος ανεξέλεγκτη κλιµάκωση του πολέµου...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/04/24






















Καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προωθείται απειλητικά στο ανατολικό µέτωπο του Ντονµπάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν επείγεται να στείλει το συντοµότερο δυνατόν τα όπλα που χρειάζεται το Κίεβο και εντάσσονται στο ογκώδες πακέτο της αµερικανικής βοήθειας, ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Σύµφωνα µε το CNN και τη Le Monde, η πρώτη παράδοση του Πενταγώνου, αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων, θα είναι µια από τις σηµαντικότερες στα δύο και πλέον χρόνια του πολέµου. Η προηγούµενη παράδοση, της 12ης Μαρτίου, ήταν αξίας 300 εκατ. δολαρίων και περιελάµβανε πυραυλικά συστήµατα του τακτικού στρατού (ATACMS). Πρόκειται για πυραύλους υψηλής ακρίβειας, που καθοδηγούνται από GPS. Μέχρι εκείνη τη στιγµή οι αµερικανικοί πύραυλοι που έφταναν στην Ουκρανία είχαν βεληνεκές που περιοριζόταν στα 165 χιλιόµετρα. Στο νέο πακέτο που πρόκειται να παραδοθεί, όµως, θα περιλαµβάνονται πύραυλοι µε βεληνεκές που θα φτάνει τα 300 χιλιόµετρα, όπως επίµονα ζητούσε επί µήνες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίµιρ Ζελένσκι.

Oπως αποκάλυψαν την Τετάρτη αµερικανικά µέσα, το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει µυστικά στην Ουκρανία ATACMS µεγάλου βεληνεκούς, που χρησιµοποίησε πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός για να πλήξει ρωσικές δυνάµεις στην Κριµαία και το Μπερντιάνσκ. Η στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλάζει έως έναν βαθµό τα δεδοµένα του πολέµου, καθώς οι Ουκρανοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να πλήξουν πίσω από τη γραµµή του µετώπου τη στρατηγικής σηµασίας γέφυρα της Κριµαίας, ενώ ακόµη περισσότερο ευάλωτος γίνεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γερµανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς απέφυγε να δώσει στους Ουκρανούς τους αντίστοιχους γερµανικούς πυραύλους Taurus, φοβούµενος ανεξέλεγκτη κλιµάκωση του πολέµου.

Στο καινούργιο πακέτο της αµερικανικής βοήθειας θα περιλαµβάνονται επίσης τεθωρακισµένα οχήµατα Μπράντλεϊ και οβίδες των 155 χιλιοστών, ώστε να κλείσουν τα δραµατικά κενά στις προµήθειες του ουκρανικού πυροβολικού και η «ψαλίδα» που το χωρίζει αυτή τη στιγµή από το ρωσικό. Παράλληλα, συνεχίζεται µε εντατικό ρυθµό σε Βρετανία και Γαλλία η εκπαίδευση 12 Ουκρανών πιλότων στα F-16. Τα αµερικανικά µαχητικά αεροπλάνα αναµένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία αρχές καλοκαιριού, ίσως και νωρίτερα, προερχόµενα από Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο και ∆ανία.

Σφήνα Μπλίνκεν: Η πίεση στην Κίνα ώστε να σταµατήσει να στηρίζει τον ανεφοδιασµό του ρωσικού στρατού µε το πολεµικό υλικό που χρειάζεται για τις επιχειρήσεις του στην Ουκρανία αποτελεί βασική πλευρά της επίσκεψης στη χώρα του Αντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη. Χθες ο Αµερικανός ΥΠΕΞ πέρασε τη µέρα του στη Σαγκάη, όπου κυριάρχησαν θέµατα εµπορίου στις συζητήσεις του µε τοπικούς αξιωµατούχους. Σήµερα θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου αναµένεται να συναντηθεί µε τον Κινέζο οµόλογό του Γουάνγκ Γι, ενδεχοµένως και µε τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα δεν προµηθεύει απευθείας µε όπλα και πυροµαχικά τον ρωσικό στρατό, αλλά οι Αµερικανοί υποστηρίζουν ότι εταιρείες της βοηθούν τον ανεφοδιασµό της ρωσικής στρατιωτικής βιοµηχανίας εξάγοντας εξαρτήµατα «διπλής χρήσης», που µπορούν δηλαδή να χρησιµοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ οµολογούν ανοιχτά πως επιδιώκουν «να βάλουν σφήνα» στις σχέσεις µεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Στρατιωτικοί αναλυτές σηµείωναν, πάντως, ότι η στρατιωτική βοήθεια της ∆ύσης δεν είναι το µαγικό ραβδί που θα λύσει ως διά µαγείας τα προβλήµατα των Ουκρανών στο πεδίο της µάχης. Τις τελευταίες ηµέρες ο ρωσικός στρατός προωθήθηκε άλλα 10 χιλιόµετρα στο µέτωπο του Ντονέτσκ, φτάνοντας στη σηµαντική, από επιχειρησιακή άποψη, κωµόπολη Οχερέτινε, ενώ το Χάρκοβο υφίσταται καθηµερινά βοµβαρδισµούς. Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το κύµα των ανυπότακτων Ουκρανών που φεύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει τη στράτευση. Σε µια προσπάθεια να αντιµετωπίσει το πρόβληµα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στο εξής τα διαβατήρια των Ουκρανών θα ανανεώνονται µόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαµπκόφ προειδοποίησε ότι αν η Πολωνία εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, όπως έχει απειλήσει ο πρόεδρός της, τότε οι αντίστοιχες βάσεις θα γίνουν πρωταρχικοί στόχοι του ρωσικού στρατού. Απαντώντας, από το βήµα του πολωνικού κοινοβουλίου, ο ΥΠΕΞ Ράντεκ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι εκείνη που θα βγει ηττηµένη αν τολµήσει να επιτεθεί σε χώραµέλος του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο πρόεδρος τη Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι δεκάδες τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στη χώρα του, βάσει συµφωνίας που υπογράφτηκε τον περασµένο χρόνο.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο ∆ιάστηµα. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεµπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πολιτικές σκοπιµότητες και κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την καθολική απαγόρευση των κάθε είδους όπλων στο ∆ιάστηµα και όχι µόνο των πυρηνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου