οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

«∆εν είναι µόνο η ηχορρύπανση, ότι µπαινοβγαίνουν ότι ώρα να ’ναι, ότι µπορεί να κάνουν φασαρία. Είναι οι ζηµιές που προκαλούνται στο κτίριο: για παράδειγµα, τους τελευταίους µήνες έχουµε πρόβληµα µε την αποχέτευση γιατί οι τουρίστες δεν γνωρίζουν (ή δεν τους ενδιαφέρει) ότι δεν µπορούν να ρίχνουν στις τουαλέτες τους χαρτιά και άλλα αντικείµενα. Ή τα µάρµαρα στην είσοδο της πολυκατοικίας, που είναι κάθε τόσο σπασµένα επειδή δεν ενδιαφέρονται να σηκώσουν λίγο τις βαλίτσες τους. Οµως το χειρότερο είναι η απώλεια της αίσθησης ασφάλειας. ∆εν ξέρουµε ποιος µπαίνει και ποιος βγαίνει δίπλα µας. Τους τελευταίους µήνες έχουν γίνει διαρρήξεις σε διαµερίσµατα στο κτίριό µας τρεις φορές – δεν ισχυρίζοµαι ότι τις έκαναν οι τουρίστες, σίγουρα όµως όταν µπαινοβγαίνει άγνωστος κόσµος σε ένα κτίριο, είναι ευκολότερο να µπει κάποιος»

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικό θέμα)
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/04/24
























Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ:Η αλµατώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια φέρνει αντιμέτωπους τους επαγγελματίες του κλάδου με τους μόνιμους κατοίκους των δημοφιλών περιοχών, αλλά και με τις δημοτικές αρχές, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα. Η Πλάκα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, λένε κάτοικοι της περιοχής.


ΚΥΡΙΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Ως κάτοικοι της Πλάκας γνωρίζουµε όπως όλοι ότι θα έρθουν τουρίστες και ειδικά το καλοκαίρι θα κατακλύζουν τους δρόµους, τα πεζοδρόµια, τα εστιατόρια και τα µαγαζιά της γειτονιάς. Μάθαµε να φιλοξενούµε και να προσπαθούµε να βοηθήσουµε αυτούς τους επισκέπτες, κατανοώντας ότι οι γείτονές µας, τα εστιατόρια, οι ξεναγοί και οι ιδιοκτήτες καταστηµάτων ζουν από την τουριστική βιοµηχανία. Αυτό που µας ανακούφιζε και εξασφάλιζε την ψυχική µας ισορροπία ήταν ότι τα σπίτια και τα διαµερίσµατά µας ήταν το ασφαλές καταφύγιό µας, το ησυχαστήριό µας. Με το Airbnb, αυτό έχει πια τελειώσει».


Στο ΣΤΕ για 16 ακίνητα Airbnb: Προσφυγές κατά της μετατροπής ολόκληρων κτιρίων στην Πλάκα σε Airbnb κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η οργάνωση εντόπισε 16 ακίνητα στην Πλάκα, τα οποία έχουν μετατραπεί ολόκληρα σε τουριστικά καταλύματα. Ζήτησε από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων τη σφράγισή τους, με το επιχείρημα ότι μέσω της μετατροπής της χρήσης των ακινήτων παραβιάζεται το προστατευτικό για την κατοικία καθεστώς που ισχύει για την περιοχή της Πλάκας (δύο προεδρικά διατάγματα του 1979 και του 1993). Η υπηρεσία δόμησης απάντησε, όπως αναμενόταν, αρνητικά, δεδομένου ότι «δεν ορίζεται στην πολεοδομική - τουριστική νομοθεσία ότι οι κατοικίες που μισθώνονται βραχυχρόνια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αποτελούν τουριστικά καταλύματα». Και η ΕΛΛΕΤ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της πράξης αυτής. Με την κίνηση αυτή η ΕΛΛΕΤ επιδιώκει να «κοπεί» από το ΣΤΕ η μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε χώρους μίσθωσης. Ωστόσο, η ΕΛΛΕΤ επέλεξε να μη στραφεί κατά των μεμονωμένων Airbnb σε διαμερίσματα της περιοχής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο κ. Πάνος Φατούρος ζει στην οδό Χατζηµιχάλη στην Πλάκα. Επέστρεψε εκεί όπου µεγάλωσε ύστερα από πολλά χρόνια σταδιοδροµίας στις ΗΠΑ. Οµως η ζωή δεν ήταν πια η ίδια, όχι µόνο λόγω της µεγάλης αύξησης του τουρισµού, αλλά κατά την άποψή του λόγω της υποκατάστασης των µόνιµων κατοίκων από τουρίστες. 


«Το να επιτρέπουµε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχει καταστρέψει αυτή τη γαλήνη που προσφέρει ο δικός µας χώρος, το σπίτι µας, το οποίο τώρα έχει στην ουσία καταπατηθεί, συσσωρεύοντας θυµό γι’ αυτή την αδικία και οργή για την αδιαφορία της πολιτείας, που δοκιµάζει τα όρια της ανοχής µας», λέει.


Μένοντας σε ένα κτίριο στο οποίο τρία διαµερίσµατα ενοικιάζονται βραχυπρόθεσµα, ο κ. Φατούρος µεταφέρει µια λιγότερο γνωστή πλευρά των προβληµάτων της συνύπαρξης, πέρα από την απώλεια της αίσθησης της γειτονιάς. 


«∆εν είναι µόνο η ηχορρύπανση, ότι µπαινοβγαίνουν ότι ώρα να ’ναι, ότι µπορεί να κάνουν φασαρία. Είναι οι ζηµιές που προκαλούνται στο κτίριο: για παράδειγµα, τους τελευταίους µήνες έχουµε πρόβληµα µε την αποχέτευση γιατί οι τουρίστες δεν γνωρίζουν (ή δεν τους ενδιαφέρει) ότι δεν µπορούν να ρίχνουν στις τουαλέτες τους χαρτιά και άλλα αντικείµενα. Ή τα µάρµαρα στην είσοδο της πολυκατοικίας, που είναι κάθε τόσο σπασµένα επειδή δεν ενδιαφέρονται να σηκώσουν λίγο τις βαλίτσες τους. Οµως το χειρότερο είναι η απώλεια της αίσθησης ασφάλειας. ∆εν ξέρουµε ποιος µπαίνει και ποιος βγαίνει δίπλα µας. Τους τελευταίους µήνες έχουν γίνει διαρρήξεις σε διαµερίσµατα στο κτίριό µας τρεις φορές – δεν ισχυρίζοµαι ότι τις έκαναν οι τουρίστες, σίγουρα όµως όταν µπαινοβγαίνει άγνωστος κόσµος σε ένα κτίριο, είναι ευκολότερο να µπει κάποιος».


Για τον Νικόλα Νοδαράκη, µέχρι πρότινος πρόεδρο του Συλλόγου Πλακιωτών και Φίλων της Πλάκας, το σοβαρότερο πρόβληµα είναι η απώλεια της αίσθησης της γειτονιάς. 


«Η Πλάκα, βάσει του διατάγµατος προστασίας της, είναι οικιστική περιοχή. Τώρα έχει µετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Στην οδό Τριπόδων όπου κατοικώ, σε 35 κτίρια είναι ζήτηµα αν µένουµε µόνιµα 10-15 άνθρωποι. Είναι πολύ άσχηµο να βγαίνεις εκεί όπου µεγάλωσες, πήγες σχολείο, έζησες το µεγαλύτερο µέρος της ζωής σου, να περπατάς και να µην ακούς µια καληµέρα, να είσαι συνέχεια µέσα σε αγνώστους. Εκτός από τους κατοίκους, φεύγουν και τα µαγαζιά που µας εξυπηρετούν. Κάποτε η Πλάκα είχε φούρνο, χασάπικο, ψαράδικο, µανάβικο. Τώρα πρέπει να παραγγέλνουµε ηλεκτρονικά τα ψώνια µας σε κάποιο σούπερ µάρκετ, κάτι που δεν είναι εύκολο για εµάς που είµαστε κάποιας ηλικίας».


Κατά την άποψή του, το πρόβληµα της ηχορρύπανσης από τα Airbnb δεν είναι αµελητέο. «Εκατέρωθεν του σπιτιού µου και στην πίσω πλευρά του τα σπίτια έχουν µετατραπεί σε Airbnb. Οι ταράτσες µας είναι στο ίδιο ύψος. H οχλοβοή είναι διαρκής, δεν τελειώνει ούτε το βράδυ. Εχει τύχει αρκετές φορές σε ένα από τα γειτονικά µου σπίτια να οργανώσουν πάρτι µε 10-15 άτοµα. Είναι πλέον αδύνατο να ζεις έτσι, ο ένας µετά τον άλλο οι παλιοί κάτοικοι φεύγουν».


Ο κ. Φατούρος εκτιµά ότι δεν αρκεί να απαγορευτεί η µετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε Airbnb στην Πλάκα, όπως επιδιώκει διά της δικαστικής οδού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού.


 «Πρώτον, πρέπει να επιστρέψει το δικαίωµα ιδιοκτησίας και ελέγχου στους ιδιοκτήτες διαµερισµάτων. Αυτό µπορεί να γίνει µε την απαίτηση οµόφωνης απόφασης των συνιδιοκτητών για τη χρήση οποιουδήποτε διαµερίσµατος ως βραχυπρόθεσµης µίσθωσης. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να χαρακτηρισθούν και να αποκαλούνται αυτό που πραγµατικά είναι, δηλαδή τουριστικά καταλύµατα για εµπορική εκµετάλλευση, ακριβώς όπως τούτο ισχύει για τα ενοικιαζόµενα δωµάτια, κάτι που θα επιτρέψει την επιβολή τοπικών πολεοδοµικών κανονισµών. Τέλος, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιβάλλονται τέλη στις βραχυπρόθεσµες µισθώσεις διαµερισµάτων µε σκοπό την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών συντήρησης κτιρίων στα οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία Airbnb».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου