Από "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικές σελίδες)
"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24 |
ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ
Σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα κάνουν λόγο για αναβολή και όχι ακύρωση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν θα φτάσει επίσημη πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Οπως δεν προβλέπεται κάποιο τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν τον Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Διπλωμάτες στις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος για την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ τονίζουν με έμφαση ότι η συνάντηση με τον Μπάιντεν ουδέποτε επισημοποιήθηκε. Τουρκικές πηγές από την πλευρά τους, που μίλησαν στα «ΝΕΑ», ανέφεραν πως η τουρκική προεδρία έκρινε πως είχε δημιουργηθεί ένα όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα για τον τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Χαμάς.
Για την Αθήνα, πάντως, το ζητούμενο είναι εάν οι τριβές στον άξονα Ουάσιγκτον – Αγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην εξελισσόμενη πορεία προσέγγισης. Σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, αρμόδιες ελληνικές πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν σχόλια για κινήσεις τρίτων, αλλά φροντίζουν να επισημάνουν ότι οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Παράλληλα αναφέρουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και, συνεπώς, η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί.
Η επιχειρούμενη προσέγγιση με την Τουρκία έχει τη δική της δυναμική που θα αποδειχθεί, τονίζουν οι ίδιες πηγές, με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις 13 Μαΐου και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Λονδίνο, το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνάντηση στο «ουδέτερο» έδαφος της βρετανικής πρωτεύουσας, που διήρκεσε 2,5 ώρες, εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες της νέας συνάντησης κορυφής, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στα περιφερειακά ζητήματα και άλλα διεθνή θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει αυθημερόν στηΑν Άγκυρα και δεν θα προηγηθεί η επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Οπως αποφασίστηκε, θα τον συνοδεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ – ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στην επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, ωστόσο, αναμένεται από την ελληνική αποστολή να συμμετάσχουν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα.
Αν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο και για τις δύο χώρες, θεωρείται βέβαιο ότι εκατέρωθεν δεν κρίνεται κατάλληλη η περίοδος για να ανοίξουν στο τραπέζι και τα δύσκολα διμερή ζητήματα, πρωτίστως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Για την Αθήνα, πάντως, είναι αναγκαίο οι δίαυλοι ανάμεσα στις χώρες να παραμένουν ανοικτοί και σε επίπεδο κορυφής και να παγιωθεί ένα σκηνικό κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις.
Ο Ακτσαπάρ στον ΟΗΕ
Επισημαίνεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση για τη θετική ατζέντα ανάμεσα στον έλληνα υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη και τον τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος είχε βρεθεί και στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα για τα ΜΟΕ. Χθες, πάντως, έγινε γνωστό πως ο Ακτσαπάρ απαλλάσσεται των καθηκόντων του σχετικά με τα τρία βασικά κεφάλαια των ελληνοτουρκικών επαφών, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Οι υπουργοί Αμυνας σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο, δεν φαίνεται να «μοιράζονται» εξίσου την αισιοδοξία των διπλωματών. Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρίφαλα. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής». Ο Γιασάρ Γκιουλέρ από τα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρθηκε και πάλι στη «Γαλάζια Πατρίδα», το εξόχως αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας και σε «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου