οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΘΑΥΜΑΣΙΑ! Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ "ΚΟΝΤΥΝΕΙ", ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ, ΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΜΕΣΩ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ"...

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 27-28/04/24

 
Οι στόχοι της ΝΔ για τις εκλογές

Ο,τι θα παραθέσω εν συνεχεία, είναι μια ανάλυση στην οποία περιγράφονται με αρκετή σαφήνεια, ομολογώ, έως και ανατριχιαστική κυνικότητα θα σημειώσω, οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Σπεύδω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για δική μου ανάλυση, αλλά για κείμενο το οποίο συνέταξαν στην οδό Πειραιώς τα «φιντάνια» (φιντάνια, από τη γνωστή έκφραση Κουτσούμπα για Κασσελάκη – «μα πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια»), προς «ενημέρωση» και «διευκόλυνση» του… παπαγαλικού κυβερνητικού συστήματος στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Στην ουσία πρόκειται για τον «καμβά» πάνω στον οποίο γράφτηκαν (και θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ως τις εκλογές) εκείνες οι βαθυστόχαστες αναλύσεις που έχουμε ήδη αναγνώσει, και ασφαλώς θα διαβάσουμε και τις προσεχείς εβδομάδες, για το νόημα της ψήφου μας στις ευρωεκλογές, και το τι θα συμβεί στις κάλπες. Είναι αυτά τα χαριτωμένα κείμενα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι αυτοί που τα γράφουν ή έχουν το… κληρονομικό «χάρισμα» ή έχουν πάει με πούλμαν στην ίδια χαρτορίχτρα και τους έχει προϊδεάσει ή και ενημερώσει για τα μελλούμενα.

Σταματώ όμως εδώ, γιατί φλέγομαι από την επιθυμία να μεταφέρω την ανάλυση όπως την παρέλαβα από τρίτο, αυθεντικό, παραλήπτη, ο οποίος και μου τη διέθεσε με την έκφραση αποδοκιμασίας, «έλεος!».

Θέλουν Κασσελάκη δεύτερο…

Ιδού:

«Στρατηγικός στόχος του Μαξίμου για τις ευρωεκλογές που πλησιάζουν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην πέσει κάτω από το 33% – ποσοστό απολύτως εφικτό σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του αμερικανού συμβούλου Σταν Γκρίνμπεργκ – αλλά και να εξέλθει της κάλπης ενισχυμένος ο Στέφανος Κασσελάκης! Και μάλιστα με ποσοστό που θα του εξασφαλίζει απόλυτα και χωρίς αμφισβητήσεις τη δεύτερη θέση στον ανταγωνισμό του με το ΠΑΣΟΚ.

Με ένα ποσοστό της τάξης του 15% και άνω, ο ΣΥΡΙΖΑ:

1ον: Εδραιώνεται στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει εσωκομματικά, τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές του 2027.

2ον: Ακυρώνονται όλα τα σενάρια για τη δημιουργία νέου προοδευτικού κεντροαριστερού πολιτικού φορέα στον χώρο της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής πρόσωπο που θα συνενώσει όλα τα ρεύματα της πληθυντικής, Σοσιαλιστικής, Ριζοσπαστικής, Σοσιαλδημοκρατικής και Οικολογικής Αριστεράς.

3ον: Εξέρχεται από το παιγνίδι των επιρροών, των συσχετισμών, των παρασκηνιακών διεργασιών και της επανόδου του στο πολιτικό προσκήνιο με ηγετική θέση, ίσως και ως επικεφαλής της υπό διαμόρφωση κεντροαριστερής παράταξης ο Αλέξης Τσίπρας.

4ον: Ανοίγει ο κύκλος της εσωστρέφειας και της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη και ανάδειξη νέου/νέας Προέδρου.

5ον: Το σπουδαιότερο όλων:

Διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2027 ή και νωρίτερα εάν αποφασίσει πρόωρες εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλο κόμμα στον βαθμό που η ΝΔ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία – σενάριο που είναι και το πιθανότερο – αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, θα αρνηθεί.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, με ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές να μη χτίσει πάνω σε αυτό και να απειλήσει μεσομακροπρόθεσμα την ηγεμονία Μητσοτάκη, διεκδικώντας και την πρωθυπουργία, η απάντηση είναι η εξής:

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει από πολλές μυστικές ποιοτικές έρευνες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά το ταλέντο και την επικοινωνιακή του δεινότητα, δεν έχει πρωθυπουργικό προφίλ. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε καμία περίπτωση σε αυτό το πεδίο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πολιτική επιδραστικότητά του στο παιχνίδι της εξουσίας για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας έχει όριο και χαμηλό δημοσκοπικό «ταβάνι», όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία – μετά βίας υπερβαίνει το 12%. Κι αυτό στις πιο ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ έρευνες.

Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει «δεξαμενές» ψηφοφόρων και ο ίδιος ο Κασσελάκης απευθύνεται πλέον σε νέα εκλογικά κοινά (γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, «αντισυστημικούς»/οργισμένους πολίτες, αλλά και νέους που δεν ταυτίζουν την πολιτική με το αφήγημα της Αριστεράς – εισπράττοντας έτσι την ψήφο διαμαρτυρίας μιας μεγάλης μερίδας αναποφάσιστων ψηφοφόρων) αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνεις πρωθυπουργός, γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του 2015.

Για να διαβείς την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου σε συνθήκες «κανονικότητας» χρειάζεσαι και τη θετική ψήφο από τα πολυπληθή μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας – τουτέστιν έγκριση σε ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη και την ασφαλή πορεία της χώρας στο ταραγμένο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, η απειλή που συνιστά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο απρόβλεπτος, ο αστάθμητος και ο αυτοαναγορευθείς ως «αδιαμεσολάβητος» Στέφανος Κασσελάκης, είναι με τα σημερινά δεδομένα, απολύτως μετρημένη, ζυγισμένη, κοστολογημένη και – εν τέλει – ευπρόσδεκτη για τα μελλοντικά πολιτικά σχέδιά του…».

… και εξαφάνιση ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα

Οπως προφανώς αντιληφθήκατε, η ανάλυση έχει πολύ Κασσελάκη, εκτός φυσικά από Μητσοτάκη, αλλά καθόλου Ανδρουλάκη, πλην μιας αναφοράς ότι θα αμφισβητηθεί εσωτερικά μετά τις ευρωεκλογές. Πράγμα το οποίο δεν εξηγεί απλώς, αλλά εν πολλοίς αποδεικνύει ότι η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ από τον Τύπο, σε αγαστή συνεργασία και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, είναι βάσει σχεδίου, μελετημένη προσεκτικά και προσδιορισμένη απολύτως στον στόχο της υποβοήθησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιηθεί εσωκομματικά, μέσω της δεύτερης θέσης στις προσεχείς εκλογές, με την επίτευξη ενός όσο γίνεται μεγαλύτερου, αξιοπρεπούς, ποσοστού.

Το σημαντικό είναι ότι κατά τον συντάκτη της ανάλυσης, η ΝουΔου δεν ενδιαφέρεται μόνο να καθοδηγήσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να οδηγήσει σε οριστική αποστράτευση τον Αλ. Τσίπρα. Τεκμαίρει μάλιστα ο «αναλυτής» ότι η εδραίωση του Στ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πιθανών εσωκομματικών αμφισβητιών του, θα βάλει τέλος στους σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα να ηγηθεί ενός ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού κεντροαριστεράς κατεύθυνσης. Εκτίμηση η οποία είναι φανερό ότι έμμεσα εμπεριέχει και μια ανησυχία αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης…

Ο πήχης του 33%

Τι άλλο παρατηρεί κανείς σε αυτή την ανάλυση; Μα την, σε βαθμό… «κακουργήματος», ομοιομορφία που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, με τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Για την ακρίβεια πρόκειται για ταύτιση, η οποία «βγάζει μάτι»!

Η ΝΔ θα λάβει όχι λιγότερο από 33% στις εκλογές, ο δε ΣΥΡΙΖΑ από 15% και άνω. Ειδικά γι’ αυτό το 33% επισημαίνεται με έμφαση (αντιγράφω από το κείμενο) ότι πρόκειται για «ποσοστό απολύτως εφικτό σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του αμερικανού συμβούλου Σταν Γκρίνμπεργκ»!!

Υποθέτω, ότι όλο και θα έχει πάρει το μάτι σας κάτι αναλύσεις οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί (σε sites και έντυπα) και οι οποίες επικαλούνται τις προβλέψεις του κ. Γκρίνμπεργκ, ενώ εν συνεχεία, ω του θαύματος, επιβεβαιώνονται και από το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων.

Μιλάμε, το πράγμα έχει «κουμπώσει» από χίλιες πλευρές, σε τέτοιο βαθμό, που αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να μπει στον κόπο να προσέλθει στις κάλπες της 9ης Ιουνίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου