οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Από την πρώτη φάση πέρασαν 166 στελέχη και µετά την τελική φάση των εξετάσεων που διενεργήθηκε πέρασαν µε επιτυχία µόλις 129 στελέχη, τα οποία χωρίζονται ως εξής: 67 είναι αναλυτές δηµόσιας διοίκησης, 31 είναι αναλυτές ψηφιακής πολιτικής και 31 νοµοτέχνες. Το γεγονός ότι οι αρχικοί συµµετέχοντες ήταν 642 και τελικά ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες µόλις 129 δείχνει τη δυσκολία των εξετάσεων, µε τους επιτυχόντες να είναι µόλις το 1/5. Πολλά από αυτά τα νέα στελέχη θα πάνε στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που αποτελεί τον «εγκέφαλο» του επιτελικού κράτους και αναµένεται να απορροφήσει περί τα 25 στελέχη. Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα στελέχη θα κινηθούν προς τα υπουργεία Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Κλιµατικής Κρίσης, Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Εσωτερικών και Παιδείας, χωρίς όµως να σηµαίνει πως και τα υπόλοιπα υπουργεία δεν θα πάρουν επιτελικά στελέχη, απλώς δεν θα έχουν τη µερίδα του λέοντος...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


 ∆ηµόσιο με 129 επιτελικά στελέχη

Θα ενταχθούν στην Προεδρία 
της Κυβέρνησης και στα βασικά υπουργεία

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μια «φουρνιά» 129 επιτελικών στελεχών είναι πλέον έτοιµη να στελεχώσει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα περισσότερα υπουργεία της χώρας, µε έµφαση σε εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελική υλοποίηση του επιτελικού κράτους, που έχει δοµηθεί στη λογική της αποκοµµατικοποίησης και της δηµιουργίας στελεχών µε υψηλή εκπαίδευση που θα παραµένουν στις θέσεις τους ανεξαρτήτως κυβέρνησης, καθώς το κράτος έχει συνέχεια.

Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή. Στο τέλος του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Μ. Βορίδη είχε προαναγγείλει ένα νέο πρόγραµµα υπό τη σκέπη του Εθνικού Κέντρου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε τίτλο «Εκπαίδευση δηµοσίων υπαλλήλων για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. επιτελικών στελεχών». Τότε είχε λάβει χώρα η πρώτη φάση της διαδικασίας, στην οποία συµµετείχαν 642 υποψήφιοι πολύ υψηλών τυπικών προσόντων, εκ των οποίων οι 200 είχαν περάσει στην τελική φάση.

Το διάστηµα που ακολούθησε, τα 200 αυτά στελέχη πέρασαν από την εξής διαδικασία: 
  • η πρώτη ήταν η κοινή φάση σπουδών (αποφοίτων ΕΣ∆∆Α και «κοινών» δηµοσίων υπαλλήλων) που περιλάµβανε 105 ώρες εκπαίδευσης και στο τέλος υπήρχαν γραπτές εξετάσεις. 
  • Η δεύτερη ήταν µια ειδική φάση σπουδών που περιλάµβανε 20 ώρες εκπαίδευσης σε τρία πεδία µε στόχο τη δηµιουργία ειδικών στελεχών τριών κατηγοριών: νοµοτεχνών, αναλυτών δηµοσίων πολιτικών –δηλαδή στελεχών που επεξεργάζονται στατιστικά δεδοµένα, πληροφορίες, έρευνες και µετρήσεις– και αναλυτών ψηφιακής πολιτικής, όπου οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους, αποκτώντας τα πολύτιµα εφόδια για τη µετέπειτα σταδιοδροµία τους ως policy makers της ελληνικής διοίκησης. Στο τέλος αυτής της φάσης πραγµατοποιήθηκε επίσης διαδικασία εξέτασης και πιστοποίησης.
∆εκαπέντε µήνες µετά, µε τη Ν. Κεραµέως πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Από την πρώτη φάση πέρασαν 166 στελέχη και µετά την τελική φάση των εξετάσεων που διενεργήθηκε πέρασαν µε επιτυχία µόλις 129 στελέχη, τα οποία χωρίζονται ως εξής: 67 είναι αναλυτές δηµόσιας διοίκησης, 31 είναι αναλυτές ψηφιακής πολιτικής και 31 νοµοτέχνες. Το γεγονός ότι οι αρχικοί συµµετέχοντες ήταν 642 και τελικά ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες µόλις 129 δείχνει τη δυσκολία των εξετάσεων, µε τους επιτυχόντες να είναι µόλις το 1/5. Πολλά από αυτά τα νέα στελέχη θα πάνε στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που αποτελεί τον «εγκέφαλο» του επιτελικού κράτους και αναµένεται να απορροφήσει περί τα 25 στελέχη. Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα στελέχη θα κινηθούν προς τα υπουργεία Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Κλιµατικής Κρίσης, Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Εσωτερικών και Παιδείας, χωρίς όµως να σηµαίνει πως και τα υπόλοιπα υπουργεία δεν θα πάρουν επιτελικά στελέχη, απλώς δεν θα έχουν τη µερίδα του λέοντος.

Λίγοι θυµούνται πως ο νόµος του επιτελικού κράτους προέβλεπε υπηρεσίες συντονισµού σε κάθε υπουργείο, οι οποίες υπηρεσίες θα είναι σε ανοιχτή γραµµή µε την Προεδρία της Κυβέρνησης.

Οι 67 αναλυτές δηµόσιας διοίκησης όπως προέκυψαν από τη διαδικασία θα ενταχθούν στις υπηρεσίες συντονισµού, ώστε να βοηθήσουν στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.

Από εκεί και πέρα, κάθε υπουργείο διαθέτει υπηρεσία ψηφιακής διακυβέρνησης, στην οποία θα πάνε οι 31 αναλυτές ψηφιακής πολιτικής, και νοµική υπηρεσία, όπου θα κινηθούν ανάλογα οι νοµοτέχνες. Με απλά λόγια, η διαδικασία δηµιουργεί στελέχη δηµόσιας διοίκησης που ενισχύουν το επιτελικό κράτος, διασφαλίζοντας τη θεσµική µνήµη. Παράλληλα, η Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης έχει βάλει στόχο την αναβάθµιση της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, της κατεξοχήν επιτελικής σχολής του ∆ηµοσίου, βάζοντας τα θεµέλια για µια σύγχρονη και στρατηγική εθνική δηµόσια διοίκηση.

Η εκπαίδευση και οι εξετάσεις – Θα απασχοληθούν ως νοµοτέχνες, αναλυτές δηµόσιων πολιτικών και αναλυτές ψηφιακής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου