οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Δεν υπήρχε το Σαββατοκύριακο τουριστική «πιάτσα» στο κέντρο της Αθήνας που να μην έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Το καταλάβαινες από τη γλωσσική πανσπερμία, τις υπερβολικά καλοκαιρινές αμφιέσεις και, κυρίως, από τις εντελώς πρόωρες ουρές στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων, ιδίως για την Ακρόπολη. Τι κι αν οι περισσότεροι κρατούσαν στο χέρι (δηλαδή, στο κινητό τους) το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη ακόμη και στην «εναλλακτική», δεύτερη είσοδο που οδηγεί στις κλιτύες και στον Παρθενώνα, ανατολικά του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Απρίλιο· δύσκολα απέφευγες τη σκέψη: τι θα συμβεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο;...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

















Την Κυριακή το μεσημέρι, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θύμιζε μέσα Ιουνίου. Δεν ήταν μόνο ο σχεδόν καλοκαιρινός καιρός αλλά η απίστευτη κοσμοπλημμύρα, που δεν οφειλόταν τόσο στους Αθηναίους όσο στην… απόβαση των ξένων επισκεπτών, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Δεν υπήρχε το Σαββατοκύριακο τουριστική «πιάτσα» στο κέντρο της Αθήνας που να μην έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Το καταλάβαινες από τη γλωσσική πανσπερμία, τις υπερβολικά καλοκαιρινές αμφιέσεις και, κυρίως, από τις εντελώς πρόωρες ουρές στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων, ιδίως για την Ακρόπολη. Τι κι αν οι περισσότεροι κρατούσαν στο χέρι (δηλαδή, στο κινητό τους) το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη ακόμη και στην «εναλλακτική», δεύτερη είσοδο που οδηγεί στις κλιτύες και στον Παρθενώνα, ανατολικά του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Απρίλιο· δύσκολα απέφευγες τη σκέψη: τι θα συμβεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο;

Πρωτόγνωρες ουρές στην είσοδο για την Ακρόπολη και τις κλιτύες της, προχθές Κυριακή, κοντά στις 2 το μεσημέρι. [ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ]

Πολλοί θεσμικοί παράγοντες του αθηναϊκού τουρισμού έχουν την απάντηση, αλλά διστάζουν να τη μοιραστούν δημοσίως για να μη… γρουσουζέψουν αυτό που βλέπουν μπροστά τους: ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (βλ. γεωπολιτικές αναταράξεις, φυσικές καταστροφές κ.λπ.), διανύουμε πιθανότατα την καλύτερη τουριστική σεζόν στην ιστορία της χώρας και ιδίως στην ιστορία της πρωτεύουσας. Οσοι έχουν πρόσβαση στα «σκληρά» δεδομένα της τουριστικής μας βιομηχανίας (δηλαδή στις κρατήσεις για τους επόμενους δύο μήνες, στις προγραμματισμένες πτήσεις, στις αεροπορικές θέσεις κ.λπ.) ομολογούν ότι η εικόνα είναι μάλλον πρωτοφανής. Η ζήτηση για Αθήνα δείχνει μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο καλός καιρός, σύμμαχος όσων επιλέγουν την Αθήνα για μια απόδραση εκτός της πάλαι ποτέ σεζόν αιχμής.

Στην πραγματικότητα, δεν μιλάμε πλέον για «σεζόν» καθώς η ροή επισκεπτών συνεχίστηκε αδιάκοπα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ούτε η καθίζηση της πολύτιμης για τον αθηναϊκό τουρισμό ισραηλινής αγοράς λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή δεν ήταν ικανή να ανακόψει την τάση. Η Αθήνα φαίνεται να έχει καθιερωθεί για τα καλά ως αυτόνομος προορισμός για όλο τον χρόνο. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να δούμε την πόλη εκτός περιόδου αιχμής, αλλά φαίνεται ότι το μόνο που γλιτώσαμε είναι η καλοκαιρινή ζέστη, γιατί κατά τ’ άλλα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά απ’ αυτό που βλέπουμε και στη Ρώμη», μας λένε ο Πάολο και η Κιάρα από την Ιταλία.

Υπομονή και… καπελάκι για τον ήλιο, για τους χιλιάδες τουρίστες που περίμεναν αρκετή ώρα για να δουν από κοντά τον Παρθενώνα.


Κι επειδή η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με αυξημένη την επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 16,5% σε σύγκριση με το περυσινό τρίμηνο και έφτασε στα 5,215 εκατ. Το ίδιο διάστημα, οι πτήσεις «πέταξαν» στις 46.334 καταγράφοντας άνοδο 12,8%. Μόνο τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατά 20,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αν και θα πρέπει να συνυπολογιστεί το πρόωρο ημερολογιακά, φέτος, Πάσχα των Καθολικών τον ίδιο μήνα (29/3). Το καλοκαίρι έφτασε νωρίς στην Αθήνα· απ’ όλες τις απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου