οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

'Οσοι επιβιβάζονται σε τέτοιες πτήσεις της ΠΑ και κέκτηνται την στρατιωτική ιδιότητα, όπως οι Οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, καλύπτονται για οποιοδήποτε απευκταίο σε τέτοια πτήση, όπως κάθε άλλος επιβαίνων στρατιωτικός. Αυτή η ασφαλιστική κάλυψη του Νόμου δεν προβλέπεται γιά όσους δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά κινούνται γιά να να συναντήσουν δικούς τους στρατιωτικούς, επιβιβαζόμενοι με δική τους ευθύνη και επιλογή σε κάποιο μεταγωγικό αεροσκάφος της ΠΑ. Γιά αυτούς και μόνον προβλέπεται η υπογραφή μιάς τέτοιας δήλωσης, γιά λόγους προφανείς....


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ 
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ 
ΣΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑ

Σε προηγούμενή μου ανάρτηση, με αφορμή το «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», του φύλλου της Τετάρτης, 23ης Μαρτίου 2023, είχα διατυπώσει ως υπέρτιτλο το ακολουθούν σχόλιο-ερώτημα:

EINAI TOΣΟ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΕΣ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΕΚΕΙ; ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΕΙ ΜΗ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΞΗΡΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΕΡΑ, ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ "ΣΚΛΗΡΗΣ" ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΚΕ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ...

Τί αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της ΠΑ, το οποίο, συμφώνως με το «
Ριζοσπάστη» καλούνται να υπογράψουν οι Οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που μετακινούνται από Ελευσίνα προς Λάρνακα, όπως και αντιστρόφως, με πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών «C-130»: 

«Με την παρούσα δηλώνω υπεύθυνα ότι παραιτούμαι από κάθε δικαίωμα ή αξίωσή μου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή των εκπροσώπων του ή των αρμόδιων οργάνων της Πολεμικής Αεροπορίας, για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα που θα συμβεί κατά τις μετακινήσεις μου με Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίες μνημονεύονται στην παρούσα αίτησή μου».

Και, όπως προστίθεται, αμέσως πιό κάτω:

«....Το ευτελές και αδιανόητο αυτό κείμενο ζητά από τους στρατιώτες να δώσουν την απαράδεκτη και απάνθρωπη συναίνεσή τους για να βρουν μια δωρεάν θέση στα C-130, αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Η παραπάνω απαράδεκτη δήλωση είναι έξω από κάθε ανθρώπινη λογική και νομική προσέγγιση, καθώς δεν υπολογίζει καν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Μας καλούν να επιλέξουμε ανάμεσα στην πιθανή απώλεια της ζωής μας, με "ατομική ευθύνη" - συναίνεση, ή να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας περίπου 200 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες. Κάθε μήνα που προγραμματίζονται τέτοιες πτήσεις για τις ανάγκες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από τον Ελληνικό Στρατό, οι φαντάροι τρέχουμε να προλάβουμε μία δωρεάν θέση γιατί οι οικογένειές μας δεν αντέχουν να πληρώνουν. Ούτε που μας ρώτησε κανείς αυτούς τους μήνες αν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, τα έξοδα που δημιουργεί η στρατιωτική θητεία στην Κύπρο. Ο "μισθός" της ΕΛ.ΔΥ.Κ. είναι μεγαλύτερος μεν από το ανέκδοτο των 8,62 ευρώ, αλλά μακριά και έξω από την πραγματικότητα.

Γιατί άραγε υπάρχει η ανάγκη να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;

Το περιεχόμενο της δήλωσης απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την καθιστά αναλώσιμη.

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός που καταγγέλλουμε γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αν δει κανείς ή θυμηθεί πόσες φορές ακούμε στις ειδήσεις για τις αναγκαστικές προσγειώσεις λόγω βλάβης των C-130. Πρόσφατα, μάλιστα, C-130 που θα μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στα Αδανα της Τουρκίας την ελληνική αποστολή διασωστών επέστρεψε λίγο μετά την απογείωση για τεχνικό έλεγχο, λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε. Κι όλα αυτά πριν προλάβει να στεγνώσει το αίμα των συνομηλίκων μας που έχασαν τη ζωή τους στο έγκλημα των Τεμπών.

Η ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης είναι απούσα καθ' όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής μας θητείας. Από όλες τις ενέργειες για την ασφάλεια των στρατιωτών στη διαμονή, στη μετακίνηση από και προς το σπίτι τους, από τις ανάγκες σε ποιοτικό φαγητό και εγκαταστάσεις, από την οικονομική στήριξη των φαντάρων, που αποτελούν κόστος για τις οικογένειές τους. Η μόνη παρουσία του υπουργείου και της κυβέρνησης γίνεται όταν συνοδεύουν τους ΝΑΤΟικούς και τους Αμερικανούς στα στρατόπεδα, σχεδιάζοντας τη μετατροπή τους σε ορμητήρια πολέμου ενάντια σε άλλους λαούς...»


Το αναφερόμενο αφήγημα θα είχε υπόσταση και θα δικαιολογούσε ανησυχία, εάν πράγματι ευσταθούσε, εάν ελάμβανε υπ’ όψιν τα πραγματικά δεδομένα που διέπουν το status όσων κέκτηνται την στρατιωτική ιδιότητα. Συνεπώς και αυτονοήτως των νέων που καλούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, περιλαμβανομένων βεβαίως και αυτών που καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους στην ιστορική ΕΛ(λληνική)ΔΥ(ναμη)Κ(ύπρου).

Γιά τους Οπλίτες, λοιπόν, της ΕΛΔΥΚ που μετατίθενται στην Κύπρο και επιστρέφουν στην Ελλάδα λίγο πριν την απόλυσή τους, όπως και γιά την κίνησή τους όταν τους χορηγείται άδεια προς/από Ελλάδα, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση η χορήγηση Φύλλου Πορείας, δυνάμει της οποίας, όπως ακριβώς και στη δεύτερη περίπτωση, χορηγούνται καταστάσεις επιβίβασης γιά δωρεάν μετακίνηση με αεροσκάφος «C-130».

Εννοείται, δε, ότι όσοι επιβιβάζονται σε τέτοιες πτήσεις της ΠΑ και κέκτηνται την στρατιωτική ιδιότητα, όπως οι Οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, με σκοπό την εκτέλεση υπηρεσίας, δηλαδή με Φύλλο Πορείας,
 καλύπτονται για οποιοδήποτε απευκταίο σε τέτοια πτήση, όπως κάθε άλλος επιβαίνων στρατιωτικός, γιά τον ίδιο σκοπό. Αυτή η ασφαλιστική κάλυψη του Νόμου δεν προβλέπεται, προδήλως, γιά όσους δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά πολίτες που κινούνται γιά να να συναντήσουν δικούς τους στρατιωτικούς, όπως και για στρατιωτικούς που δεν μετακινούνται γιά την εκτέλεση υπηρεσίας, επιβιβαζόμενοι με δική τους ευθύνη και επιλογή σε κάποιο μεταγωγικό αεροσκάφος της ΠΑ. Γιά αυτούς προβλέπεται η υπογραφή μιάς τέτοιας δήλωσης, γιά λόγους προφανείς.

Αυτήν τη μοναδική θεσμική και ισχύουσα πραγματικότητα εις ό,τι αφορά τις πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ επιμένουν να αγνοούν (;) ή να διαστρεβλώνουν οι υπογράφοντες την επιστολή που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».

Ενδεχομένως δε και να τη συγχέουν σκοπίμως με την υποχρεωτική καταγραφή όλων των επιβιβαζομένων σε τέτοιες πτήσεις της ΠΑ, πράγμα εύλογο. Με την πρόσθετη υποχρέωση όσων δεν φέρουν την στρατιωτική ιδιότητα, αλλά και όσων κέκτηνται την στρατιωτική ιδιότητα αλλά δεν μετακινούνται γιά εκτέλεση υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς Φύλλο Πορείας,  να υπογράφουν και γιά την αποποίηση κάθε δικαιώματος ή αξίωσης, από τυχόν ενδεχόμενο ατυχήματος ή δυστυχήματος στην πτήση όπου επιβιβάζονται.

Αυτά γιά όσα πράγματι ισχύουν, κατ’ αντίθεση με τη θολή εικόνα που επιχειρείται να προβληθεί, στις πτήσεις με τα μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130» της ΠΑ.














Εις ό,τι αφορά το ρητορικό ερώτημα που τίθεται «γιατί άραγε υπάρχει η ανάγκη να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;» (...), προφανώς θα ανησυχούν περισσότερο από το πλήρωμα των αεροσκαφών «C-130» (κυβερνήτης-συγκυβερνήτης-ιπτάμενος μηχανικός-υπεύθυνος φόρτου) γιά την ασφάλεια των πτήσεων, ως περισσότερο ενημερωμένοι και κατάλληλοι γιά την πτήση....

Αγνοώντας προφανώς, ότι, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα διαθεσιμότητας γιά τα σύνολο των 13 μεταγωγικών αεροσκαφων «C-130 H/B» της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που ανήκει στη δύναμη της 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, τα διαθέσιμα προς πτήση αεροσκάφη πετούν υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, όπως απαιτείται γιά τις αεροπορικές μεταφορές και κάθε έκτακτο περιστατικό αντιμετωπίζεται επιτυχώς, βάσει των εγχειριδίων που ακολουθούνται με σχολαστικότητα.

Προδήλως η περιγραφή που γίνεται αδικεί σκοπίμως την πραγματικότητα, εντεταγμένη σε μία γενικότερη επιδίωξη γιά τη δημιουργία σύγχυσης και αισθήματος ανασφάλειας, εις ό,τι αφορά τις μεταφοράς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Πράγμα ιδιαιτέρως άδικο γιά το αεροπλάνο που αποτελεί μακράν το ασφαλέστερο μέσο συγκοινωνιών, όπως προκύπτει από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια πτήσεων.




Κατά τα λοιπά, το δημοσίευμα δεν υπολείπεται σε προτροπές «επαναστατικής γυμναστικής» της μορφής: 

«Κάνοντας πράξη τα συνθήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για το έγκλημα στα Τέμπη, "να γίνουμε η φωνή των νεκρών", όλοι οι φαντάροι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ανεβάσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση εντός και εκτός στρατοπέδου. Η ζωή μας δεν τελειώνει όταν περνάμε την πύλη του στρατοπέδου. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις χιλιάδων σε όλες τις πόλεις δείχνουν τον δρόμο για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα. Η λύπη και η οργή που νιώθει κάθε νέος στρατιώτης να γίνει αγώνας, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματα για:
  • Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των φαντάρων από και προς τον τόπο διαμονής τους, όλη τη θητεία, με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • Η ευθύνη για τις ασφαλείς μετακινήσεις των φαντάρων είναι αποκλειστικά στο υπουργείο και την κυβέρνηση. Να καταργηθεί η απαράδεκτη δήλωση όσων ταξιδεύουν με C-130 αεροπλάνα του Στρατού, σε άθλιες συνθήκες και στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες»

Εκ των ανωτέρω διεκδικουμένων, η μεν χορήγηση Καταστάσεων Επιβίβασης γιά δωρεάν μετακινήσεις προβλέπεται και ισχύει γιά τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, εάν υπάρχει κάποιο θέμα αυτό μπορεί να αφορά την αύξηση του αριθμού όσων Καταστάσεων Επιβίβασης προβλέπεται να χορηγούνται.

Εις ό,τι αφορά δε τα «περί αθλίων συνθηκών μεταφοράς, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες» κανένας υπεύθυνος φόρτου δεν θα ανελάμβανε τέτοια ευθύνη σε μία πτήση, υποκείμενος βεβαίως εις τον άμεσο έλεγχο του κυβερνήτη της πτήσης που έχει την πρώτη και τελευταία ευθύνη, κάπως σαν απόλυτη εξουσία, συνεπώς και με την ίδια ενσυναίσθηση ευθύνης και ασφάλειας δι' εαυτόν...

Οι υπερβολές, οι γενικεύσεις και η άγνοια των πραγματικώς ισχυόντων ουδέν προσφέρουν. Αυτό το σημείωμα φιλοδοξεί να αποτελέσει συμβολή στην αντίθετη κατεύθυνση....

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου