οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κάπου όμως μέσα σε όλα αυτά, κρύβονται εκείνα τα μελανά σημεία που προκαλούν τις λύπες, είναι οι στιγμές που στο πρωινό Briefing πίνεις μαζί καφέ και μετά από τρεις ώρες ακούγεται το μοιραίο, είναι οι στιγμές που πιστοποιείς τον αεροπόρο να πάει solo και χάνεται στην επόμενη πτήση του στη θάλασσα και είναι εκείνες οι στιγμές, που καλείς το χαρακτηριστικό του σχηματισμού από τον ασύρματο και δεν παίρνεις απάντηση. Δύσκολες στιγμές, που τις ζουν και δοκιμάζονται περισσότερο από αυτές, μόνο όσοι είναι πολεμιστές και ιδρώνουν την φόρμα πτήσεως....

Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Παράδοση  πλακέτας με το έμβλημα του ΓΕΑ, από
τον Αρχηγό ΓΕΑ(δεξιά) εις τον αποχωρούντα Δ/ΔΑΕ

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Βαγενά, στον Υποπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Παπαχρήστου, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), οι Διοικητές των Μονάδων της ΔΑΕ και της Α/Β Δεκέλειας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΑ και διατελέσαντες Διοικητές ΔΑΕ, Αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Παραγωγικών Σχολών της ΠΑ, καθώς και στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Διοίκησης.

Ακολουθεί η Ημερήσια Διαταγή του αποχωρήσαντος Διοικητή ΔΑΕ, Αντιπτεράρχου(Ι) Γεωργίου Βαγενά

Παραδούς Δ/ΔΑΕ(δεξιά) και παραλαβών Δ/ΔΑΕ(αριστερά)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ
ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ Δ/ΔΑΕ

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Μαθητές Σχολών, Στρατεύσιμο και Πολιτικό Προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Παραδίδω σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΣΑΓΕ τα καθήκοντα του Διοικητού στον Υποπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Παπαχρήστου, εδώ στον ιερό χώρο του Τατοίου, που πριν 41 χρόνια περίπου, ως Ίκαρος εισήλθα στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Με την Διαταγή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Διοικητής ΔΑΕ, καθόρισα τους στόχους και τους άξονες που θα κινούμασταν κατά το διάστημα της διοίκησης μου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην αναδιοργάνωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα και τις νέες απαιτήσεις, στην αναβάθμιση των Σχολείων, ώστε να συντελέσουν στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών που απέκτησε η ΠΑ και τέλος στην ενσωμάτωση του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα ώστε, αφενός να αυξήσει τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες και αφετέρου φτάνοντας σε ένα άριστο τέτοιο επίπεδο εκπαίδευσης, να αποτελέσει πόλο έλξης για όλες τις ξένες Αεροπορίες, στην Εκπαίδευση των μαθητών. 

Οι στόχοι αυτοί με τη δική σας προσπάθεια, θέληση για δημιουργία, επιμονή και διάθεση για επιτυχία στην αποστολή, πήραν και παίρνουν σάρκα και οστά. Τα καταφέραμε, περάσαμε πολύ πιο πάνω από τον πήχη που θέσαμε. Αυξήσαμε στην 120ΠΕΑ τα Τ-2 και Τ-6 στο μέγιστο, μετά από χρόνια, βάλαμε στις ράγες και υλοποιήσαμε μέρος της σύμβασης με την ELBIT, φέραμε καινοτομίες στην εκπαίδευση με ώριμες προτάσεις που εκσυγχρονίζουν την εκπαίδευση των Ιπταμένων και Δοκίμων της ΣΜΥΑ, δώσαμε εφόδια εργασίας σε όλο το προσωπικό, εκσυγχρονίσαμε την 123ΣΤΕ, την 128 ΣΕΤΗ, την ΑΣΠ και το ΣΠΥΠΑ, σταθήκαμε δίπλα στις απαιτήσεις του ΚΕΠΑ και του ΚΕΦΣΚΥ, ενώ αναβαθμίσαμε τις συνθήκες εισαγωγής των σμηνιτών στην Τρίπολη.

 Εδώ λοιπόν σήμερα έπεσε η αυλαία και συμπληρώθηκε το αεροπορικό μου όραμα, εδώ εκπληρώθηκαν και οι τελευταίοι μου στόχοι, που αφορούσαν την Εκπαίδευση, παράγοντα και συντελεστή για μια ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη, ευέλικτη και αναβαθμισμένη Πολεμική Αεροπορία. Μια Πολεμική Αεροπορία, που θα λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με παράλληλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, επιφέροντας τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. 
Συνοδοιπόρε στους Ιέρακες στην Λήμνο και στην Κρήτη, συμπολεμιστή στους Τοξότες και Νικηφόρους στην Κύπρο, συνεργάτη στην Διοίκηση της 111ΠΜ, στο ΑΤΑ και στο ΓΕΑ, σας οφείλω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, έστω και σε αυτό το λίγο διάστημα ως Αρχηγός. Κρατείστε την Πολεμική Αεροπορία ψηλά, το οφείλουμε στο παρελθόν και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για το μέλλον. Δώστε ώθηση όραμα και το αίσθημα της προσδοκίας στους νεότερους. Μεταφορικά, τροχοδρομήστε την Αεροπορία και απογειώστε την, όπως ξέρετε να κάνετε, να βρει το στόχο της, αλλά κρατείστε σας παρακαλώ τον διάδρομο απογείωσης καθαρό από τα FODs. Σε όλα αυτά τα νέα παιδιά γύρω σας, που είναι τα σπλάχνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, και που τα μάτια τους γυαλίζουν από καθαρότητα, όπως οι αεραγωγοί των κινητήρων, το κάθε τι, μη σύννομο και μη αποδεκτό που απορροφούν, τα καταστρέφουν και τα θέτουν όπως τους κινητήρες εκτός ενεργείας.
Εδώ ξεκίνησαν όλα, τον Σεπτέμβριο του 1982, όταν Πανεπιστημίου και Αμερικής στο τότε γραφείο κοινού της Π,Α έγραφε, Βαγενάς Γεώργιος – Επιτυχών--, ανοίγοντας την πόρτα της Αεροπορικής οικογένειας. Ήταν ένα ταξίδι μακρινό, απαιτητικό, δύσκολο, εκλεκτικό, επίμονο, με χαρές και λύπες. Χαρές με το πρώτο μου solo στο Τ-41, χαρές που τελείωσα το Τ-2 και πήγα στα F-5 στην 111ΠΜ, μεγάλη χαρά και τιμή όταν το 1990 πήγα στα F-16 / στην 330M, αμέτρητη χαρά με την συμπλήρωση των 1000 ωρών πτήσεως στο F-16, σε πελάγη ευτυχίας μετέπειτα όταν ήμουν ο πρώτος Έλληνας Αεροπόρος που συμπλήρωσα τις 2000 ώρες στον τύπο και το όνομα μου γράφτηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό των F-16 “Code One” της Lockheed Martin, αλλά και συναίσθημα αναγνώρισης όταν εσείς Κε Αρχηγέ, ως Διοικητής τότε της 111ΠΜ, μου βάζατε στο μπράτσο τις 3000 ώρες F-16. 

Μια ολοκληρωμένη και άκρως επιχειρησιακή σταδιοδρομία, που πολύ θα ήθελαν αλλά δεν το κατόρθωσαν ποτέ, είτε γιατί δεν ήθελαν και το απέφευγαν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν και δεν είχαν τις ικανότητες. Μια επιχειρησιακή σταδιοδρομία απλωμένη από το Ορλαντ της Νορβηγίας, μέχρι την Μεσόγειο και από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι το Desimo Manu της Σαρδηνίας και τις κάτω χώρες στη Ευρώπη, εκπροσωπώντας και σηκώνοντας πάντα ψηλά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πετώντας όλα τα Block F-16 ---30-50-και 52 Plus ADV. 

Φυσικά χαραγμένα ανεξίτηλα στην Μνήμη μου, έχουν μείνει τα αμέτρητα Scramble στο Αιγαίο κυνηγώντας Τούρκους. Οι γρήγορες απογειώσεις παντός καιρού, από την Λήμνο, την Σκύρο και το Καστέλι, πετώντας στον ελληνικό γαλάζιο ουρανό, εκεί που ο κάθε μαχητής αεροπόρος ολοκληρώνει το όνειρο του. Εκεί που τα “G” ανεβοκατεβαίνουν, οι ακραίοι ελιγμοί φτάνουν την αδρεναλίνη στα ύψη για να πάρεις η να κρατήσεις την ώρα 6 του αντιπάλου. 

Κάπου όμως μέσα σε όλα αυτά, κρύβονται εκείνα τα μελανά σημεία που προκαλούν τις λύπες, είναι οι στιγμές που στο πρωινό Briefing πίνεις μαζί καφέ και μετά από τρεις ώρες ακούγεται το μοιραίο, είναι οι στιγμές που πιστοποιείς τον αεροπόρο να πάει solo και χάνεται στην επόμενη πτήση του στη θάλασσα και είναι εκείνες οι στιγμές, που καλείς το χαρακτηριστικό του σχηματισμού από τον ασύρματο και δεν παίρνεις απάντηση. Δύσκολες στιγμές, που τις ζουν και δοκιμάζονται περισσότερο από αυτές, μόνο όσοι είναι πολεμιστές και ιδρώνουν την φόρμα πτήσεως.

 Όλα αυτά σε μένα θα συνεχίσουν ως ανάμνηση πλέον, να με συνοδεύουν οι εμπειρίες που απέκτησα στο έδαφος και στον αέρα, η ηγεσία και η Διοίκηση από εκεί που πέρασα, οι αναμνήσεις από όλο αυτό το δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι. Όμως, το μυαλό μου και η σκέψη μου, θα συνεχίσει πάντοτε να είναι σε όλους εσάς, στο έδαφος και τον αέρα, που δίνετε καθημερινή μάχη για την πατρίδα. 

Για όλο αυτό το έργο που εκτελέσατε, θέλω να σας συγχαρώ και να σας προτρέψω, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, πίστη και αφοσίωση στην αποστολή σας, για να ανεβάσετε την Πολεμική Αεροπορία ακόμη ψηλότερα. Η Πολεμική Αεροπορία είναι μία και μοναδική. Όλοι εσείς έχετε ιερή υποχρέωση στην μνήμη όλων αυτών, να κοιτάτε μπροστά, να ανοίγετε τα φτερά σας, να σέβεστε και να διδάσκεστε από το παρελθόν και να οικοδομείται το μέλλον. Το μέλλον χτίζεται μόνο από ανθρώπους που βγαίνουν μέσα από τα σωθικά της, αποδεκτούς για την προσφορά τους, την αξιοκρατία τους, την τιμιότητα τους την λεβεντιά τους, από όλους αυτούς που εσείς οι ίδιοι έχετε ως παράδειγμα και θέλετε να τους μοιάσετε. 

Ανήκουμε στις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου, εξοπλιζόμαστε, εξελισσόμαστε προσαρμοζόμαστε και παραμένουμε στην κορυφή. Οι Έλληνες μας κοιτούν στα μάτια με εμπιστοσύνη και εμείς εγγυόμαστε ότι θα διατηρήσουμε γαλανές τις θάλασσές μας και αμόλυντο τον γαλάζιο ουρανό μας. 

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Συνοδοιπόρε στους Ιέρακες στην Λήμνο και στην Κρήτη, συμπολεμιστή στους Τοξότες και Νικηφόρους στην Κύπρο, συνεργάτη στην Διοίκηση της 111ΠΜ, στο ΑΤΑ και στο ΓΕΑ, σας οφείλω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, έστω και σε αυτό το λίγο διάστημα ως Αρχηγός. Κρατείστε την Πολεμική Αεροπορία ψηλά, το οφείλουμε στο παρελθόν και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για το μέλλον. Δώστε ώθηση όραμα και το αίσθημα της προσδοκίας στους νεότερους. Μεταφορικά, τροχοδρομήστε την Αεροπορία και απογειώστε την, όπως ξέρετε να κάνετε, να βρει το στόχο της, αλλά κρατείστε σας παρακαλώ τον διάδρομο απογείωσης καθαρό από τα FODs. Σε όλα αυτά τα νέα παιδιά γύρω σας, που είναι τα σπλάχνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, και που τα μάτια τους γυαλίζουν από καθαρότητα, όπως οι αεραγωγοί των κινητήρων, το κάθε τι, μη σύννομο και μη αποδεκτό που απορροφούν, τα καταστρέφουν και τα θέτουν όπως τους κινητήρες εκτός ενεργείας. 

Τα όνειρά τους προδίδονται, η φιλοδοξία τους παγώνει, ο στόχος τους θολώνει και ο αποπροσανατολισμός τους διογκώνεται και απροσδόκητα βρίσκονται στην πόρτα εξόδου. 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκα και είναι εν ενεργεία η εν αποστρατεία, τους Εκπαιδευτές μου, τους Μοιράρχους μου, τους Διοικητές μου τους Αρχηγούς μου που τους βλέπω τώρα να στέκονται περήφανοι, στην θέση των επισήμων και τους Συμμαθητές μου στην Σχολή Ικάρων, για την γνώση, την μάθηση, την διδαχή και την συνεργασία, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η Αεροπορία είναι ιδέα, δεν παραχαράσσεται, δεν σβήνει, δεν αντιγράφεται, δεν αποδομείται, και δεν υπονομεύεται. Τις καρέκλες Διοίκησης θα πρέπει να τις δίνουμε σε αναγνωρίσιμους και αποδεκτούς, σε άριστους και όχι αρεστούς, για να προσφέρουν και όχι σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να γίνονται αναγνωρίσιμοι, έχοντας πάντα όμως κατά νου: «Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Και Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

 Κλείνοντας, ευχαριστώ την οικογένεια μου, την κόρη μου Νικολέτα και ιδιαιτέρως τη σύζυγό μου Βιολέτα, που διακριτικά και αγόγγυστα στάθηκαν δίπλα μου και μου προσέφεραν την αμέριστη συμπαράστασή τους, καθ’ όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας μου. Ας με συγχωρήσουν που περίμενα σε λάθος σχολείο να πάρω την κόρη μου, όταν πήγαινε Δευτέρα δημοτικού, ας με συγχωρήσουν που έλειπα σε κάποια γενέθλια και εκδηλώσεις τους, ας δείξουν κατανόηση που μόλις πρόλαβα στην απονομή του πτυχίου της στην Αρχιτεκτονική, λόγο των Readiness και υπηρεσιών, αλλά ας είναι και οι δύο περήφανες, γιατί αν τα ίχνη από τις πτήσεις μου, άφηναν το αποτύπωμα τους αναλλοίωτο στον ουρανό του Αιγαίου, σίγουρα ο ήλιος τώρα θα φαινόταν πολύ λίγο. 

Στο νέο σας Διοικητή, εξαίρετο συνάδελφο Υποπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Παπαχρήστου, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την επιλογή του και του εύχομαι υγεία, δύναμη, τύχη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. 

Τελειώνοντας, Χαιρετώ με σεβασμό την ένδοξη σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας, κλείνω ευλαβικά το γόνυ και αποτίω φόρο τιμής, στους αθάνατους νεκρούς ήρωες μας, που έπεσαν στον πόλεμο και στην ειρήνη, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ακεραιότητα της πατρίδας μας, και σας καλώ όλους να συνεχίσετε τις άοκνες προσπάθειές σας, με ομαδικότητα, αλληλεγγύη, πειθαρχία, πίστη, αφοσίωση και ενθουσιασμό, για να οδηγήσετε την Πολεμική Αεροπορία στο μέλλον, σε μια νέα εποχή, σύμφωνα με τις επιταγές του «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου