οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1800-1831)", ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Στην κατάμεστη αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο-18 Μαρτίου 2023, το απόγευμα, η εκδήλωση γιά τη δημόσια παρουσίαση του επετειακού-συλλογικού τόμου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1800-1831)».

Πρόκειται γιά τον τόμο που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλίας Κρίσπη και Δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Κασταλία».

Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήσαν το Ίδρυμα Κρίσπη-Σαμαρά,ο Δήμος Ζακυνθίων και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, με την υποστήριξη του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και του Μουσείου Ούγος Φώσκολος.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η είσοδος μουσικού σχήματος αποτελούμενου από τον γνωστό Ζακυνθινό συνθέτη Τιμόθεο Αρβανιτάκη, τον τραγουδιστή Θοδωρή Λειβαδά και τους συνεργάτες τους, που απέδωσαν μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και άλλων Επτανησίων συνθετών.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα, απηύθυναν χαιρετισμούς:

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου & Στροφάδων, κ.κ. Διονύσιος Δ’,

-Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων, κ. Νικήτας Αρτεμάκης,
και

-Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, κ. Φίλιππος Συνετός


Τα κείμενα των εισηγήσεων από το Υou Tube                            

Οι διακεκριμένοι κύριοι ομιλητές που ακολούθησαν, καθήλωσαν το παρευρεθέν κοινό που παρέμεινε έως το τέλος της εκδήλωσης, αναπτύσσοντας επιμέρους θέματα, ως εξής:

Αναστασία Κρίσπη-Σαμαρά, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μονάχου, με θέμα "Το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στο νομοθετικό του έργο",

Χαράλαμπος Μάνεσης, Πρέσβυς ε.τ., με θέμα "Η διεθνής προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια",

Σοφία Κ. Μωραΐτη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Ούγος Φώσκολος και Καποδίστριας:Μία διαχρονική σχέση",

Στέλιος Αλειφαντής, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα "Ο Ιωάννης Καποδίστριας πριν την Επανάσταση του 1821"

Στυλιανός Πολίτης, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιναύαρχος ε.α., με θέμα "Η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια"

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Εκδότης της «Κασταλίας», Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Σπίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Σταύρος Κακολύρης, πλήθος κόσμου, φορείς της τοπικής κοινωνίας και ενεργοί πολίτες.

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η Παρθενία Χαρίτου, Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ

Της εκδήλωσης, προηγήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Ούγου Φώσκολου από τον κ. Φίλιππο Συνετό, ενώ η επόμενη ημέρα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στα βήματα του Εθνικού μας ποιητή, με ξενάγηση στο ιστορικό Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, από τον Αντιπρόεδρο του, Διονύσιο Φλεμοτόμο και με συνοδούς τους Χαρ. Μάνεση και Φίλ. Συνετό.

Η έκδοση έχει παρουσιασθεί προηγουμένως σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, με αμέσως προηγούμενες στο Ναύπλιο (01/10/22) και το Θέρμο-Τριχωνίδας-Αιτωλοακαρνανίας (25/09/22), συναντώντας πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διά της συμμετοχής προσωπικοτήτων των τοπικών κοινωνιών και του κοινού σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου