οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ως φιλόλογος εκ προελεύσεως, πτυχιούχος γαρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, είχα πάντοτε την πίστη ότι οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των ΕΔ, από σχολαστικότητα έστω, σύνηθες είναι να θητεύουν εις τη σωστή χρήση των Ελληνικών,που μιλούμε και γράφουμε, ότι γνωρίζουν, συνεπώς, ότι οι κλινόμενες λέξεις στην γλώσσα μας έχουν πτώσεις και αριθμούς, κατ' αντίθεση με τις άκλιτες λέξεις (σύνδεσμοι, επιρρήματα, επιφωνήματα κ.ο.κ)που πρέπει να ακολουθούνται από λέξεις που κλίνονται σε συγκεκριμένη πτώση και αριθμό. Διαβάζω λοιπόν στο κείμενο "αποτελεί προνόμιο κάθε παραδίδοντα ανεξαρτήτως βαθμού". Ορθώς λοιπόν μετά το κάθε αναμένει κανείς επίθετο ή ουσιαστικό σε πτώση γενική, αλλά το χρησιμοποιούμενο "παραδίδοντα" στην γενική, οδηγεί σε "παραδίδοντα" στην ονομαστική που δεν υπάρχει: ο παραδίδων, του παραδίδοντος και μόνον, λοιπόν. Και στο τέλος στη θέση του "ενός παραμένων" που διαβάζουμε, μόνον στη γενική νοείται και επιτρέπεται η συγκεκριμένη μετοχή, "ενός παραμένοντος" και μόνον είναι το ορθό!. Σ.Χ.Μ.
































Ο δεσποτισμός της τυφλής πρωσικής πειθαρχίας παραμένει διαχρονικά (και θα συνεχίσει να είναι) εντελώς ασύμβατος με τη φύση του Πολεμικού μας Ναυτικού, αφού συνεχίζει να γαλουχεί Αξιωματικούς που έχουν άποψη επί παντός επιστητού, ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πολιτικά και κοινωνικά όντα που ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να επιδεικνύουν αστική ευγένεια και να ακολουθούν κατά το πρέπον το ρεύμα κάθε εποχής.

Η λιτή και απέριττη στολή του Πολεμικού Ναυτικού, πιστό αντίγραφο της στολής του Βρετανικού Ναυτικού ως μόνιμη ενδυματολογικά επωδός του βασιλικού οίκου, του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να αντιστέκεται σε πείσμα όσων ακούραστα προσπαθούν να την «αμερικανοποιήσουν» με περιττά πλουμίδια, κατά τη λογική του ΣΞ από την εποχή του κ. Κωσταράκου ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να βλέπω έναν Αξιωματικό με στολή και από τα διακριτικά που φέρει, να ξέρω όσα ο ατομικός του φάκελος έχει.»

Εκτός όμως από κοινωνικότητα οι Αξιωματικοί του ΠΝ, κυρίως γνωρίζουν πως να αξιοποιούν τις ικανότητες των υφισταμένων τους τιθασεύοντας τυχόν ιδιαιτερότητες, επουδενί όμως να τις εκριζώνουν, με έναν και μοναδικό απώτερο σκοπό, την προβολή και την επιβίωση στο χρόνο του Πολεμικού Ναυτικού, της Ναυτικής Ελλάδας όσο και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Έτσι το Πολεμικό μας Ναυτικό καλλιεργεί την προσωπικότητα των στελεχών του και επενδύει μακροπρόθεσμα σε αυτή.

Όπου μεγαλούργησε, όσες λαμπρές σελίδες ιστορίας έγραψε, παντού έστω και κεκαλυμμένα εντοπίζεται η έννοια του ανυπότακτου, συνδεδεμένη όμως με μια ιδιότυπη αλλά σιδηρά πειθαρχία επί πλοίου, η οποία απορρέει από την αυτονόητη υποχρέωση της διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και αυστηρά προκαθορίζεσαι από την κοινή τύχη όλων των επιβαινόντων σε ένα πολεμικό πλοίο, όσο και της διαφύλαξης του εθνικού ιδεώδους και της εθνικής κυριαρχίας.

Η τύχη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου είναι κοινή, δεν υπάρχει θέση για να κραδαίνει κανείς με αλαζονεία την στρατηγική του ράβδο, μα κυρίως δεν υπάρχει μετόπισθεν για να μπορεί εκ του ασφαλούς να το κάνει!

Διαπνέεται από έντονο δημοκρατικό πνεύμα και για το λόγο αυτό, όσο και εάν οι ΕΔ σπιλώθηκαν κατά την επταετία της χούντας των Συνταγματαρχών, το ΠΝ με τα ιστορικά του κινήματα, εισήλθε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, (προεξάρχοντος αυτού του κινήματος του Βέλους που η αλαζονεία ορισμένων φρόντισαν να απομακρύνουν από το Κλεινόν Άστυ των Αθηνών) και εξήλθε με κατάλευκο χιτώνα στη συνείδηση του λαού μας!

Πολλά και ανάλογα καλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την φύση των άλλων δύο Όπλων (κατά τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ υφίσταται και 4ος πυλώνας, αυτός των ειδικών δυνάμεων αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί διακωμωδώντας το θα ελαφρύνω το κλίμα και αυτό δεν είναι ζητούμενο) τα οποία και αυτά διατηρούν ευλαβικά τις δικές τους ιδιαιτερότητες, ταυτόσημες και συνυφασμένες με την ύπαρξή τους, εμείς όμως αναφερόμαστε στο Πολεμικό Ναυτικό και το θέμα που προέκυψε από την εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ να μην κάνουν τα στελέχη του την παραδοσιακή αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση!

Το λεγόμενο…drink των «ναυταίων» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα στελέχη του ΠΝ, προσδίδοντας κεκαλυμμένα έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό, επιδιώκοντας τον συσχετισμό με τα στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού, αγνοώντας ως άσχετοι τον άρρηκτο δεσμό που υφίσταται μεταξύ του ΕΝ και του ΠΝ

Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό όπως και ο ΣΞ και η ΠΑ έχει τις ιδιαίτερες παραδόσεις του.

Η ισοπεδωτική αυτή αντιμετώπιση, αποτελεί ευθεία προσβολή σε αυτό και την πολύχρονη ιστορία του.

Όσο για τους αυτόκλητους και μη υποστηρικτές στα ΜΜΕ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για να κατέβουν από το σύννεφο, έχω να πω ότι το αποχαιρετιστήριο δεν αφορά μόνο Διοικητές Μείζονων σχηματισμών και Διοικήσεων, αποτελεί (αρνούμαι να γράψω σε παρελθόντα χρόνο) αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσιακής ζωής στο ΠΝ. Αποτελεί προνόμιο κάθε παραδίδοντα ανεξαρτήτως βαθμού.

Από τον αριθμό προσέλευσης αλλά και από όσα θα ειπωθούν σε ένα αποχαιρετιστήριο διαμορφώνονται και επισφραγίζονται γνώμες και συμπεράσματα για τους ομιλούντες τόσο από τους ανώτερους παρευρισκόμενους όσο και από τους κατώτερους!

Σε ποιους αναφέρθηκε ο αποχωρών…

Ποιους ευχαρίστησε…

Ποιους παρέλειψε….

Τι ποσοστό προσέλευσης υπήρχε, άρα πόσο δημοφιλής υπήρξε, όπως και κάθε τι άλλο αξιολογείται, και τίθεται στη συλλογική μνήμη πληρώματος ενός Πολεμικού Πλοίου ή Ναυτικής Υπηρεσίας ως ιδιότυπη κληρονομιά.

Η κοσμιότητα, η υπερηφάνεια αλλά και τα εύστοχα ευφυολογήματα, συνθέτουν και καλλιεργούν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση αυτή, μια παράδοση όπως είναι το υπογένειο (το μούσι) στο ΠΝ, η επίδοση αναμνηστικών (η λέξη δώρο είναι απαγορευμένη κατά τη ρήση κ. Χηνοφώτη), η διοργάνωση barbecue στο επίστεγο κατά τον επανάπλου μετά από πολυήμερη αποστολή και πολλά άλλα!

Όλα αυτά συνυφασμένα με την πειθαρχία ευφυών ξιφών, καθόσον η λογική της τυφλής υπακοής αποτελεί δόγμα δεσποτισμού και δεν έχει θέση στο Πολεμικό Ναυτικό και τη Δημοκρατία μας

Το επίδομα Στόλου δεν αποτελεί το μόνο «Πάρθιον βέλος» στο ένδοξο Σώμα του ΠΝ.

Η τρώση χαρακτήρα και παραδόσεων του αποτελεί το ίδιο οδυνηρό και ασυγχώρητο λάθος.

Ορθώσατε ανάστημα έντιμοι κύριοι Ναύαρχοι!

Διασφαλίσατε πέραν της σταδιοδρομικής επιβιωσιμότητας σας και το επίζηλο αγαθό της υστεροφημίας!

Αφυπνισθείτε κύριε Αρχηγέ του ΓΕΝ!

Μην συνεχίζετε να δικαιολογείτε περαιτέρω τον υποτιμητικά αποδιδόμενο τίτλο ως εκπροσώπου ΓΕΕΘΑ στο πρόσωπο σας, δεν σας αξίζει!

Μην ορρωδείτε προ ουδενός.

Έχετε τα εχέγγυα!

Η συνέπεια σε κάποιον που αναντίρρητα σας στήριξε, δεν δικαιολογεί αποποίηση του ρόλου σας ως θεματοφύλακα θεσμών και αξιών του ΠΝ.

Επάξια λάβατε τη θέση αυτή.

Δεν σας την χάρισαν.

Τιμήστε τη.

Διαδράστε με κόσμο σας.

Μην εγκλωβίζεστε σε κάψουλα ωραιοποίησης των πάντων.

Συμβουλευτείτε τον μέντορα σας Ναύαρχο κ. Κ. Χρηστίδη που παρότι έντιμος και γενναίος δεν παύει όπου βρεθεί και όπου σταθεί να μας κάνει με ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα την αυτοκριτική της θητείας του ως Αρχηγός ΓΕΝ.

Ανακαλέστε κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ!

Μην αποκομίσετε ένα στίγμα στον τιμημένο χιτώνα του απόστρατου που νομοτελειακά όπως όλους μας, οσονούπω θα σας περιβάλει και θα σας χαρακτηρίζει!

Απόσπασμα στοχασμών
ενός παραμένων σε πείσμα των καιρών ιδεαλιστή και ρομαντικού αφιππεύσαντος Αξιωματικού του ΠΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου