Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έδειξαν πρώτοι την αλληλεγγύη και τον γνωστό ανθρωπισμό μας, προς τους εγκλωβισμένους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και προς τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους (αλλά και προς την τουρκική ηγεσία), παραβλέποντας τις απίστευτες ύβρεις, συκοφαντίες, απειλές, προκλήσεις και έκδηλο επεκτατισμό και διαχωρίζοντας, σοφά, την τραγωδία των απλών Τούρκων πολιτών από την κακότητα, την εχθρότητα και την μοχθηρία της ηγεσίας τους.
Αυτό, καθ’ όλες τις ενδείξεις, εκτιμήθηκε από τον απλό λαό, τόσο στην περιοχή των σεισμών, όσο και, μέσω των ΜΜΕ, συνολικά από την τουρκική κοινή γνώμη. Έτσι, άρχισε να αποδομείται και να καθίσταται μη πειστική η κρατική ανθελληνική προπαγάνδα και οργανωμένη καλλιέργεια εχθρότητας στον τουρκικό λαό για τους Έλληνες γείτονες!
Με ανάλογο τρόπο απαξιώθηκε, σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και η ικανότητα, τεχνοκρατική επάρκεια και ετοιμότητα του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την καταστροφή, αλλά και αποδείχθηκε η εγκληματική ανεπάρκεια αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων της πληγείσας τεράστιας περιοχής, είτε λόγω μη τήρησης υπαρχόντων κανονισμών (αν ήταν επαρκείς) ή χρήσης ακατάλληλων υλικών κατασκευής και μη επίβλεψης ή ελέγχου του κτιριακού αποθέματος έστω εκ των υστέρων!
Πληροφορίες και φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι έλεγχοι στα συντρίμμια των οικοδομών, προδίδουν μεγάλης έκτασης διαφθορά, εγκληματική προχειρότητα και ασφαλώς κερδοσκοπία, από κυκλώματα κατασκευαστών που ίσως έχαιραν κρατικής προστασίας, ανοχής ή υπόθαλψης, και ήταν, ή όφειλαν να είναι, σε γνώση της τουρκικής κυβέρνησης, ίσως και του Τούρκου προέδρου! Σε μία χώρα, όπως η Τουρκία, με βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν, με θύματα και καταστροφές (π.χ. 1999), οι ελλείψεις ή οι ανοχές αυτές είναι ασυγχώρητες! Και βέβαια προκαλούν έντονες υπόνοιες για ανάλογη επικινδυνότητα, ελλείψεις και προχειρότητα και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας…
Το δώρο της Ακσενέρ στον Ερντογάν
Ενισχύεται λοιπόν, ίσως, η παλαιότερη αξιολόγηση κάποιων ότι η Τουρκία είναι “γίγαντας με γυάλινα πόδια”! Και βέβαια, προκύπτει αβίαστα το αμείλικτο ερώτημα γιατί, ιδίως στην 20ετή περίοδο διακυβερνήσεως Ερντογάν, έγιναν τόσες σπατάλες ή μη αναγκαίες δαπάνες, όπως π.χ. το προεδρικό παλάτι των 400 εκατομμυρίων στην Κωνσταντινούπολη, η γιγάντωση στρατιωτικών εξοπλισμών στο Ναυτικό, την Αεροπορία, με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, πανάκριβα γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία, πολυδάπανες και μεγαλομανείς εμπλοκές και στρατιωτικές παρουσίες (προφανώς μη νόμιμες ούτε διεθνώς εξουσιοδοτημένες), στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αρμενία (Ναγκόρνο Καραμπάχ), τη Σομαλία, την Ερυθραία, και βέβαια την Βόρεια Κύπρο (49 χρόνια ήδη).
Προσωρινή η ανακωχή στα ελληνοτουρκικά
Προφανώς, η καλλιέργεια του εθνικισμού, η μεγαλομανία ανάδειξης σε παγκόσμια δύναμη (ως και ανάδειξης σε νέο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), βολεύουν για τη διατήρηση της εξουσίας του κυβερνητικού συνασπισμού Ερντογάν και Μπαχτσελί! Ταυτόχρονα, ο νεο-Οθωμανισμός (μερική έστω αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) από αναθεωρητισμός-επεκτατισμός (“Εθνικός Όρκος”, “Γαλάζια Πατρίδα”, διεκδίκηση πολλών νησιών του Αιγαίου, προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένων της βόρειας Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, ή προσάρτησή τους στην Τουρκία που έφεραν όξυνση στα ελληνοτουρκικά), μαζί με την καταπίεση της κουρδικής εθνικής ταυτότητας και κάθε άλλης πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής πολυχρωμίας, επιχειρούν να οικοδομήσουν και να διαιωνίσουν ένα τουρκο-ισλαμικό αυταρχικό μοντέλο εξουσίας, διακυβέρνησης και κοινωνίας, με σαφή ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά!
Οι σεισμοί, όμως, ανέδειξαν τις σοβαρές αδυναμίες αυτού του μοντέλου και πριν από όλα έπληξαν μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, που τώρα αναζητεί ευθύνες στο κράτος και αποκαθηλώνει την ηγεσία του!
Στο νέο περιβάλλον και τις ισορροπίες που αναδύονται, οι επιτακτικές οικονομικές προτεραιότητες ανασυγκρότησης από τους σεισμούς, μοιραία και αυτονόητα, δεν θα επιτρέπουν στην τουρκική εξουσία, είτε γίνουν σύντομα οι εκλογές είτε αναβληθούν, και άσχετα με την ηγεσία που θα προκύψει από αυτές, να επιχειρήσει στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς κατά της Ελλάδος ή της Κύπρου, του τύπου “θα έρθουμε μία νύχτα”!
Η ανακωχή στα ελληνοτουρκικά είναι προσωρινή. Η Τουρκία χρειάζεται ένα “διάλειμμα” στην επιθετική εξωστρέφειά της για να επουλώσει τις “πληγές της”. Πόση θα είναι η διάρκεια του “διαλείμματος” δεν μπορεί εύκολα, ούτε σήμερα, να υπολογισθεί… Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία μπορεί να είναι καθοριστικό, όπως και η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία…
ΠΗΓΗ: slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου