οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα, εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του, και συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του΄ - Ντίνα, Γρηγόρη, Βύρωνα κουράγιο....

Aποχαιρετισμός για τον ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ


Mε τι τίτλο 
θα κυκλοφορήσουν
από αύριο; ΤΑ ΝΕΑ 
στον Παράδεισο;

Του Δημ. Ι.Τσαλαπάτη
 
Αποχαιρετούμε σήμερα ένα ακόμη Κορυφαίο της παλιάς γνήσιας δημοσιογραφικής γενιάς. που υπηρέτησε την ενημέρωση της κοινής γνώμης τουλάχιστον για έξη δεκαετίες με συνέπεια, ήθος, από θέσεις ευθύνης χωρίς εκπτώσεις και με απέραντο σεβασμό στην είδηση τον αναγνώστη και τους συναδέλφους.

Πρώτοι μήνες του’74 στα ΝΕΑ η ιδιοκτησία αποφασίζει αλλαγές στην εφημερίδα. Η τέταρτη σελίδα με την βινιέτα ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ φιλοξενεί τον μικροπολιτικό και ελεύθερα θέματα. Υπεύθυνος Νίκος Καμπάνης, επί της ύλης Μιχ. Φακίνος και επικεφαλής ο αρχισυντάκτης μας τότε Βασίλης Νικολόπουλος. Ένας από τους συντάκτες ήμουν κι εγώ,εσωτερική μετακίνηση από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Έτσι γνώρισα τον Βασίλη σε μια δύσκολη περίοδο με μεγάλα γεγονότα, και συνεχίσαμε στην ίδια εφημερίδα μέχρι το 2010.


Στα χρόνια που ακολούθησαν η επικαιρότητα πυκνή και οι εξελίξεις ραγδαίες: Μεταπολίτευση, Επιστροφή Καραμανλή, Νίκη του ΠΑΣΟΚ, Αλλαγή, Σεισμοί, Τσερνόμπιλ, Βρώμικο ’89 Ειδικό Δικαστήριο Περίοδος Μητσοτάκη, Εκσυγχρονισμός, Σεμνότητα,Ταπεινότητα, Χρεωκοπία της χώρας.

Γεγονότα καταστάσεις φορτισμένη ατμόσφαιρα που στους χειρισμούς της εφημερίδας παρά τις αποκαλύψεις και την μαχητικότητα έπαιξε ρόλο η νηφαλιότητα και η ήρεμη δύναμη να εμπνέει όλους μας.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος με 60 τόσα χρόνια στο επάγγελμα ξεκίνησε από τον Εθνικό Κήρυκα συνέχισε στην Καθημερινή, πέρασε από το προδικτατορικό Έθνος, και για 40 χρόνια στα ΝΕΑ ,έζησε όλα τα γεγονότα ανάμεσα σε δύο αιώνες και δίδαξε σε ‘όλους μας ότι «Πρώτα είναι η είδηση». Κάτι σαν το δόγμα του Λ Καραπαναγιώτη που κατέληγε μετά από την καθημερινή σύσκεψη ότι «Είναι θέμα». Για να συνεχίσει ο Βασίλης οι αρχισυντάκτες και να «κλείσει» η ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ.

Κάπως έτσι έδεσαν οι δυο τους στα ΝΕΑ, όπου ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους με την ικανοποίηση ότι έκαναν το χρέος τους απέναντι στην κοινή γνώμη και άνοιξαν δρόμους σε μια νεώτερη γενιά συναδέλφων στην υπόθεση της αλήθειας.

Ανάλογη και η πορεία του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με την παρουσία του –για 25 χρόνια- στη διεύθυνση του, ως εγγύηση δημοσιογραφικής λειτουργίας μαζί με τον Γιώργο Αναστασόπουλο και στη συνέχεια με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Ο Βασίλης όμως ήταν κάτι ακόμη για όλους μας ο Φίλος, ο Άνθρωπος δίπλα μας στα δύσκολα αλλά και στις καλές στιγμές, με τον καθένα να έχει να θυμηθεί κάτι ξεχωριστό και σπουδαίο. Διευθυντής αλλά και Συνάδελφος που δεν άφηνε να πέσει τίποτα από το πρόβλημα, το θέμα του καθενός πρόθυμος να βοηθήσει και σχεδόν πάντα αποτελεσματικός.

Αλλά η έννοια τη αλληλεγγύης δεν περιοριζόταν σε προσωπικά ζητήματα. Είχε τον δικό του διακριτό αν και διακριτικό ρόλο και στα θέματα του κλάδου. Συμμετείχε μαζί με άλλους συναδέλφους στην πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ του ταμείου μας. Αλλά και για το αγγελιόσημο . Δεν μπορώ να ξεχάσω την αγωνία του όταν μου τηλεφώνησε στη Λευκωσία ένα βράδυ όπου βρισκόμουν για ένα συνέδριο, ότι κάποιοι πιέζουν για την κατάργησή του.Για να καταλήξει "θα μιλήσω με τον Προκόπη , θα πάρω και τον Σαμαρά"

Κι ούτε είναι τυχαίο ότι ΤΟΤΕ το αγγελιόσημο σώθηκε , για να χαθεί όμως μερικά χρόνια αργότερα καθώς το παρέσυρε στα ταμεία των εργοδοτών το καινούργιο πολιτικό ρεύμα και όχι μόνο. Έπαιξε ρόλο και η υπόκλιση εργοδοτικών πλειοψηφιών στις δημοσιογραφικές ενώσεις προς την διαπλοκή.

Η παρουσία του στη γνωμοδοτική επιτροπή του ιδρύματος Μπότση μαζί με τον αείμνηστο Μέμο Φαράκο είχε καθιερώσει των θεσμό των βραβείων ΜΟΝΟ για δημοσιογράφους κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει πια.

ΤΟ κλασικό πρωινό του τηλεφώνημα, μέχρι τελευταία « Τι νέα έχουμε σήμερα;…» μένει για πάντα στο μυαλό μου Μαζί με μια διαδρομή κάπου 40 ετών στην ίδια εφημερίδα, την καθαρή ματιά του και την ήρεμη δύναμη του να εμπνέει….

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα, εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του, και συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του΄

- Ντίνα, Γρηγόρη, Βύρωνα κουράγιο.

Ο Βασίλης από χθες θα τα λέει πάλι με τον Καραπαναγιώτη, τον Μπετινάκη, τον Γεραμάνη, το Γαλανόπουλο, τον Καψή, τον Πριμικύριο, τον Καπετάνιο , τον Φάτση,τον Γιάννη Διακογιάννη και με πόσους άλλους. Και τελικά ποιος ξέρει με τι τίτλο θα βγουν αύριο ΤΑ ΝΕΑ στον Παράδεισο …..

Καλό ταξίδι Βασίλη μου….

24/03/2023

Όλες οι αντιδράσεις:
Λουκάς Δημάκας, Αντώνης Βασιλόπουλος και 48 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου