οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Σε αυτό, λοιπόν το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, στην στάση τιμής και καθήκοντος που επέδειξε το ΠΝ, δίχως ποτέ να υποστείλει τη Σημαία από τον ιστό των πλοίων του, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕMNΟΥ ΗΡΩΑ», του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ, με το οποίο και μεταφέρεται η μοναδική εποποιΐα του πατέρα του, Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, ο οποίος «πήρε επάνω του» τον παράτολμο και επαναστατικό εν καιρώ πολέμου απόπλου του πλοίου, γιά να γράψει εν συνεχεία πολλές νέες σελίδες ένδοξης δράσης, στο πλαίσιο των πολεμικών δραστηριοτήτων του συμμαχικού Στόλου....


























Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ 
Ι. ΔΑΜΗΛΑΤΗ Π.Ν.
"Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ.ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕΜΝΟΥ ΗΡΩΑ"

Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, που αποδείχθηκε μικρή γιά να χωρέσει τους πολλούς που παρέστησαν, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, το βράδυ, η εκδήλωση γιά την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Υποναυάρχου ε.α. Ιωάννη Δαμηλάτη ΠΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕΜΝΟΥ ΗΡΩΑ», το οποίο εκδόθηκε από την Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Στην εκδήλωση ενώπιον πολλών στελεχών του ΠΝ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όπως και πολλών φίλων και μελετητών της πρόσφατης ιστορίας, αποτυπώθηκε το έντονο ενδιαφέρον γιά την καταγραφή του δεύτερου «ΟΧΙ» των Ελλήνων, μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατακτητές, με την αποδημία του σύμπαντος τότε Στόλου γιά τη Μέση Ανατολή, με προπομπό το Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» που απέπλευσε πρώτο από την Ελευσίνα, περιοχή διασποράς των πλοίων του ΠΝ, μετά την έναρξη του Πολέμου το 1940.


Σε αυτό, λοιπόν το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, στην στάση τιμής και καθήκοντος που επέδειξε το ΠΝ, δίχως ποτέ να υποστείλει τη Σημαία από τον ιστό των πλοίων του, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕMNΟΥ ΗΡΩΑ», του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ, με το οποίο και μεταφέρεται η μοναδική εποποιΐα του πατέρα του, Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ,  ο οποίος «πήρε επάνω του» τον παράτολμο και επαναστατικό εν καιρώ πολέμου απόπλου του πλοίου, γιά να γράψει εν συνεχεία πολλές νέες σελίδες ένδοξης δράσης, στο πλαίσιο των πολεμικών δραστηριοτήτων του συμμαχικού Στόλου.

Και τελικώς, μέσω και αυτής της έκδοσης, η ΥΙΝ και δι’ αυτής το εν γένει ΠΝ, προβάλλει και ως αδιαφιλονίκητος θεματοφύλακας των ναυτικών παραδόσεων και ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση που άνοιξε, με σύντομο χαιρετισμό του συντονιστή της όλης εκδήλωσης, Πλωτάρχη(ΕΕ) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ, Επιτελή-Ιστορικό ΥΙΝ, έλαβαν διαδοχικώς το λόγο:

-Ο Διευθυντής της ΥΙΝ/ΠΝ, Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ


-Η «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης, Γενική Γραμματεύς του ΔΣ του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου-φιλόλογος Χαρίκλεια Δημακοπούλου,


-Ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Πρωθυπουργού και Επίτιμος Διοικητής ΣΕΘΑ,


-Ο Βουλευτής ΝΔ-Δημοσιογράφος Ιωάννης- Μιχαήλ Λοβέρδος,


-Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μιχαήλ Μαρτσέκης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελλάδος, και



-Ο Συγγραφέας του βιβλίου, Υποναύαρχος ε.α. Ι. Δαμηλάτης ΠΝ

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση, η οποία συνοδεύθηκε με θερμό χειροκρότημα τιμής από τους παραστάντες, απετέλεσε η προβολή αποσπάσματος από τηλεοπτική συνέντευξη του πατέρα του συγγραφέως, Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, στην οποία εξιστορούσε τα της προετοιμασίας του απόπλου του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», προπομπού της αποδημίας του σύμπαντος Στόλου που ακολούθησε αμέσως μετά, τον Απρίλιο του 1941.

Όλο αυτό το φορτίο βαρειάς ιστορίας και ανταπόκρισης εις το καθήκον συνοψίζεται και είς τον χαιρετισμό του προλογίζοντος την έκδοση Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, με την ακροτελεύτια φράση σε αυτό: «Όταν η ζωή μας ευρίσκεται σε κίνδυνο, έρχεται η ώρα που οι αξίες που μάς γαλούχησαν μία ζωή, από πρωτοετείς δόκιμοι, στέκονται μπροστά μας γιά να τις ακολουθήσουμε. Το πρώτο ΟΧΙ ειπώθηκε στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, το δεύτερο και πιό κρίσιμο δόθηκε από τον Ελληνικό Στόλο όταν, ενώ η χώρα κατέρρεε από την γερμανική εισβολή, οι Αξιωματικοί και τα Πληρώματα στα σιδερένια τους μοναστήρια αποφάσισαν να συνεχίσουν τον Αγώνα γιά την Πατρίδα στην εξορία»

Θα ακολουθήσει, σε επόμενο χρόνο, η παράθεση και των έξι πλήρων κειμένων που εκφωνήθηκαν, με αναφορές ιδιαίτερης σημασίας, ιστορικής και ευρύτερης.

 

Στην εκδήλωση, παρέστη η ηγεσία του ΠΝ, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, συνοδευόμενο από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ και τον Κυβερνήτη-Διοικητή Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», Αντιναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ.

Το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, εκπροσώπησε ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, Προίστάμενος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών.

Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, εκπροσώπησε ο Υποναύαρχος Θ. Μικρόπουλος ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ

Τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, εκπροσώπησε ο Ταξίαρχος Θ. Ζήκος, Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΠ.

Τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, εκπροσώπησε ο Σμήναρχος (Ι) Σπ. Σιμιτζής

Μεταξύ των παραστάντων από το ΠΝ περιλαμβάνονται Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και Αρχηγοί Στόλου, όπως και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ε.α. απο τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Βεβαίως και το σύμπαν Προσωπικό της ΥΙΝ, η οποία κατόρθωσε μία καθ’ όλα άρτια από κάθε άποψη έκδοση, η οποία και πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται γιά την παρουσία του συγγραφέα, οικονομολόγου και ηθοποιού Βασίλη Τραϊφόρου, ανηψιός του αειμνήστου συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρου, στη συμβολή του οποίου βασίσθηκε το τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται  στην «απαγωγή» της Σοφίας Βέμπο από τη Ρόδο, μετά την κατάληψη της Ελλάδος, με πολλά στοιχεία από τη ζωή της και την πολλαπλή πατριωτική συνεισφορά της από την Αίγυπτο.

Ο συγγραφέας έγινε αποδέκτης πολλών συγχαρητηρίων των παραστάντων, με την προτροπή/ευχή να εκδώσει και επόμενο βιβλίο του.

Καλή δύναμη να έχει....

TO BIBΛΙΟ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΠΟ:
-Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού: Μαρκόνι 60- Βοτανικός
  Υπεύθυνη: Σημαιοφόρος Φ.Κωτσιοπούλου (τηλ.210-3484136)
-Προμηθευτικό Οργανισμό Ναυτικού: Ιερά Οδός 102Α-Αθήνα (τηλ: 210-3466007)
  Ωρες λειτουργίας: Τρίτη  έως Παρασκευή:13:30-20:30, Σάββατο:09:00-16:00

Γιά την καταγραφή της εκδήλωσης της περασμένης Πέμπτης: Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Γιά τις συνοδευτικές φωτογραφίες, συνέδραμε ο Παναγιώτης Ντάσιος, με το φακό του.





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου