οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ηταν απολύτως δεδοµένο ότι οι ακροβασίες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας µετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου θα οδηγούσαν σε φαιδρότητες. Ετσι χθες, προφανώς κατόπιν οδηγιών της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η νέα ιστοσελίδα έχει το εθνόσηµο της χώρας, φωτογραφίες και άλλα, ωστόσο δεν αναγράφεται πουθενά η συνταγµατική ονοµασία. Βέβαια, όποιος ακολουθήσει τον σύνδεσµο για την περιγραφή της χώρας, εκεί θα την βρει ως Βόρεια Μακεδονία, δίχως καµία αναφορά στην πρόεδρο. Τερτίπια, τα οποία όµως µπορεί να κοστίσουν στα Σκόπια ακριβά. Με τη συνήθη ψυχραιµία που τη διακρίνει, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στις Βρυξέλλες επισήµανε ότι η συµφωνία των Πρεσπών «δεν είναι οποιαδήποτε συµφωνία», αλλά έχει αυξηµένη ισχύ, γεγονός που σηµαίνει ότι για την εφαρµογή της µπορεί να παρέµβει και το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς «είναι πλέον ζήτηµα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή»...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/05/24

















Η Βόρεια Μακεδονία και 
τα παιχνίδια με την προεδρική ιστοσελίδα

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ηταν απολύτως δεδοµένο ότι οι ακροβασίες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας µετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου θα οδηγούσαν σε φαιδρότητες. Ετσι χθες, προφανώς κατόπιν οδηγιών της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η νέα ιστοσελίδα έχει το εθνόσηµο της χώρας, φωτογραφίες και άλλα, ωστόσο δεν αναγράφεται πουθενά η συνταγµατική ονοµασία. Βέβαια, όποιος ακολουθήσει τον σύνδεσµο για την περιγραφή της χώρας, εκεί θα την βρει ως Βόρεια Μακεδονία, δίχως καµία αναφορά στην πρόεδρο. Τερτίπια, τα οποία όµως µπορεί να κοστίσουν στα Σκόπια ακριβά. Με τη συνήθη ψυχραιµία που τη διακρίνει, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στις Βρυξέλλες επισήµανε ότι η συµφωνία των Πρεσπών «δεν είναι οποιαδήποτε συµφωνία», αλλά έχει αυξηµένη ισχύ, γεγονός που σηµαίνει ότι για την εφαρµογή της µπορεί να παρέµβει και το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς «είναι πλέον ζήτηµα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή». Η κ. Παπαδοπούλου υπογράµµισε, επιπλέον, ότι η Αθήνα αναµένει από την Κοµισιόν να επιληφθεί, όταν πλέον στη Βόρεια Μακεδονία αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στέφανος Κασσελάκης εναντίον Αδώνιδος Γεωργιάδη, επεισόδιο Νο 3.459 (and counting). Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον κ. Κασσελάκη «µάπα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι τον ευχαριστεί, διότι χαρακτηρίζοντάς τον έτσι (µάπα) «θυµίζει σε όλους µε ποιον συγκυβερνά ο κ. Μητσοτάκης». Εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε (φυσικά στην πλατφόρµα Χ, πού αλλού;) ότι «κακώς» τον χαρακτήρισε «µάπα», γι’ αυτό και ζήτησε από τους συνεργάτες του να διαγράψουν την ανάρτησή του. «Εσείς που είστε αλάνθαστος δεν αντιλαµβάνεστε ότι εµείς οι κοινοί θνητοί κάνουµε ενίοτε και λάθη...», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Αυτό το δίδυµο (Κασσελάκης βέρσους Γεωργιάδη) αποτελεί κλασικό παράδειγµα που αναδεικνύει από πού µπορεί να ξεκινήσει µια συζήτηση στο Χ και πού µπορεί να φτάσει. Εκτός Χ, πάντως, ο κ. Κασσελάκης έκανε χθες ένα άνοιγµα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε (Attica TV), δεν θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη µετά τις ευρωεκλογές, διότι δεν θέλει να συνεργαστεί. «Εµείς, όµως, θα προχωρήσουµε στη δηµοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος και θα προσκαλέσω στελέχη του, πρώην στελέχη, πρώην υπουργούς αυτού του χώρου του ΠΑΣΟΚ», σηµείωσε χαρακτηριστικά. Ποιους να εννοεί;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Πέτρος Μπελέρης (φωτογραφία), γιος του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραµένει φυλακισµένος τον τελευταίο χρόνο στην Αλβανία. Ο νεότερος Μπελέρης έχει αναλάβει εκείνο που δεν µπορεί ο πατέρας του: να προωθήσει την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη για την Ευρωβουλή και να εξηγήσει, σε όποιους πιθανώς δεν έχουν καταλάβει, πως η κυβέρνηση του Εντι Ράµα µεθόδευσε τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την προσπάθεια για απαξίωση του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας. Ο Πέτρος Μπελέρης έχει επισκεφθεί διάφορες περιοχές, µε πιο πρόσφατη τη Χίο, όπου τον υποδέχθηκε και τον µετέφερε ανά το νησί ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος και τον πήγε παντού, ενώ χθες έγινε δεκτός από τον Βασίλη Κικίλια. Γενικά υπάρχει τις τελευταίες ηµέρες µια προσπάθεια ανάδειξης της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη, δύο και κάτι εβδοµάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αφενός διότι ο ίδιος δεν µπορεί να περιοδεύσει, αφετέρου διότι στη Ν.∆. επιθυµούν η επίδοσή του να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο µήνυµα µέσα και έξω από τη χώρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

∆εν αποτελεί είδηση να επισκέπτεται την Κέρκυρα ο Νίκος ∆ένδιας. Ωστόσο χθες βρέθηκε εκεί µε την υπουργική ιδιότητά του, προκειµένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια από την ενσωµάτωση των Επτανήσων στον εθνικό κορµό. Ισως δεν αποτελεί είδηση και το γεγονός ότι ο κ. ∆ένδιας αντιλαµβάνεται την τρέχουσα νηνεµία στο Αιγαίο ως προσωρινή και µε ηµεροµηνία λήξης. «Στον εγγύς µας ορίζοντα, τη στιγµή που σήµερα πανηγυρίζουµε την Ενωση, διεξάγονται δύο πόλεµοι. Οσο και αν τα νερά στο Αιγαίο είναι ήρεµα, απέναντί µας αντιµετωπίζουµε έναν σαφή αναθεωρητισµό», είπε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, ο οποίος δεν κρύβει ότι θεωρεί πως η στάση της Τουρκίας υπαγορεύεται από τη συγκυρία και όχι από τη µακροπρόθεσµη στρατηγική της, η οποία παραµένει αναθεωρητική όχι γενικά και αόριστα, αλλά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών διαφορών.

H ATAKA

«Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, στη Μακεδονία, τροµοκρατηµένος, ανέβηκε σε πλοία παροπλισµένα, σε λεωφορεία που θα πάρουµε, µετρό που δεν υπάρχει, πήγε στον µητροπολίτη, ως θεοσεβούµενος άνθρωπος, συνάντησε τυχαία τον Λουτσέσκου, έκανε πως ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθληµα ενώ είναι Ολυµπιακός. Μόνο τον Χουντίνι δεν έκανε ο πρωθυπουργός για να πείσει τους Μακεδόνες ότι είναι ικανός για όλα». Αυτά είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκάθαρα προκειµένου να καταγγείλει ότι ο πρωθυπουργός είναι... Ολυµπιακός, οπότε ως µέλος του µισητού... ΠΟΚ δεν έχει δικαίωµα να µιλάει σε Βορειοελλαδίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου