οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Και φθάνουμε έτσι στο Άρθρο 20, όπου, στην παράγραφο 9, τα πράγματα ξεκαθαρίζονται πλήρως: «Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες. Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας Συμφωνίας που περιέχεται στο Άρθρο 1(3) και στο Άρθρο 1(4)». Όταν, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης (ανιστόρητος και για τα παλιά και για τα καινούργια) καλεί τον Μητσοτάκη να ξαναβάλει τις περικεφαλαίες και να ακυρώσει την Συμφωνία, παριστάνει ότι αγνοεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Όχι επειδή έτσι ήθελαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι μια σοβαρή κοινοβουλευτική δυτική Δημοκρατία, όπου το Κράτος έχει συνέχεια. Και κυρίως επειδή η Ελλάδα δεν αμφισβητεί, ούτε έχει την πολυτέλεια να αμφισβητήσει Διεθνείς Συνθήκες. Διότι στις Διεθνείς Συνθήκες στηρίζει την ύπαρξή της… Αυτά, διότι έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές και καλό είναι να θυμόμαστε ποιος ήταν – και ποιος παραμένει – ο ΣΥΡΙΖΑ!...


 






Συμφωνία δύο ανδρών και
όχι Συμφωνία των Πρεσπών!


Η ευκολία με την οποία αμφισβητήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η συνταγματική ονομασία (Βόρεια Μακεδονία) της γειτονικής χώρας, δεν αποδεικνύει μόνο την ορθότητα της (αρνητικής) στάσης της Νέας Δημοκρατίας έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κυριότερο είναι ότι αποδεικνύει πως δεν επρόκειτο για Συμφωνία μεταξύ δύο χωρών, αλλά για Συμφωνία μεταξύ δύο ανδρών που έτυχε να βρεθούν συγχρόνως στην εξουσία: Των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ.

Οι δυο τους - εξασφαλίζοντας (με διάφορους τυχοδιωκτικούς τρόπους και με ευκαιριακές συμμαχίες) την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις χώρες τους - προχώρησαν στην υπογραφή και ψήφιση μιας προβληματικής συμφωνίας χωρίς την λαϊκή συναίνεση και στις δύο πλευρές και χωρίς να λάβουν υπ’ όψη βασικούς κινδύνους. Ανάμεσά, τους η αντίδραση κάποιας τρίτης χώρας - όπως συνέβη με την Βουλγαρία που θεωρεί την γλώσσα της γείτονος βουλγαρική, αρνείται τον προσδιορισμό της ως «μακεδονική», ζητά αναγνώριση της ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας και βάζει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Το σημαντικότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε υπ’ όψη ότι οι δύο χώρες δεν βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά στη συνείδηση ότι το Κράτος έχει συνέχεια.

Έτσι, η μεν Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την Συμφωνία - με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ωστόσο πως αν ψηφιστεί δεν αλλάζει - το δε VMRO δήλωσε αμέσως ότι μόλις ερχόταν στην εξουσία θα την καταργούσε!

Επιπλέον, στην γειτονική χώρα τις δύο παρατάξεις χωρίζει άβυσσος και αβυσσαλέο μίσος. Κάθε φορά που το ένα κόμμα βρίσκεται στην εξουσία στέλνει στην φυλακή την ηγεσία του άλλου. Συνέβη με τον Γκρούεφσκι, συμβαίνει και με τις δικαστικές διώξεις κατά του Ζάεφ. Ούτε αυτό το έλαβε υπ’ όψη η Ελλάδα υπό τον κ. Τσίπρα.

Παρ’ όλα αυτά, Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραψαν μια διεθνή συμφωνία, η οποία – βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μεταξύ Κρατών και Διεθνών Οργανισμών ή μεταξύ Διεθνών Οργανισμών, που υπογράφηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 21 Μαρτίου 1986 – ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

Για να αλλάξει, πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρξε χρηματισμός αυτών που υπέγραψαν ή ψήφισαν ή εκβιασμός ή απειλή δια των οποίων εξασφαλίστηκε η ψήφος τους.

Δηλαδή, πιασ’ τ’ αβγό και κούρευτο!


Κεντρική Πλατεία Σκοπίων. Η Ολυμπιάδα σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης της μέχρι την γέννηση του Μεγαλέξανδρου

Η μία παράγραφος αναιρεί την άλλη!

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η ίδια η Συμφωνία δεν… συμφωνεί με τον εαυτό της. Κάθε παράγραφος αναιρεί και υπονομεύει την προηγούμενη.

Στο άρθρο 1 ξεκαθαρίζεται ότι «η παρούσα Συμφωνία είναι τελική», ότι το επίσημο συνταγματικό όνομα (το οποίο θα χρησιμοποιείται erga omnes, δηλαδή έναντι όλων) του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το σύντομο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ότι η ιθαγένεια που θα αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα είναι «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η επίσημη γλώσσα τους θα είναι η «μακεδονική».

Αλλά αυτό το «έναντι όλων» καταργήθηκε με το καλημέρα από την Πρόεδρο και τον υποψήφιο πρωθυπουργό αυτής της χώρας, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι άλλο τι θα γράφεται στα θεσμικά όργανα του Κράτους και άλλο τι θα λένε ο ίδιος και η Πρόεδρος στις δημόσιες εμφανίσεις τους και στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο! Προφανώς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «κρατικούς θεσμούς»!

Ο καθένας ό,τι πιστεύει!

Άλλο παράδειγμα: Κατά την Συμφωνία, «οι όροι "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας». Και τι λέει το περίφημο άρθρο 7;

Λέει ότι «τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά».

Δηλαδή, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας για τον εαυτό του και όχι με βάση την ιστορική αλήθεια! Απλά αναφέρεται ότι «το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους».

Απλά σημειώνουν! Μετά, κάνει, λέει και πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει!


Κεντρική Πλατεία Σκοπίων. Το τεράστιο άγαλμα του Μεγαλέξανδρου με μουτζουρωμένη την επιγραφή

Πώς καταργήθηκε το «erga omnes»

Άλλωστε αυτό το «έναντι όλων» καταργείται ήδη από το πρώτο άρθρο, όπου αναφέρεται σαφώς ότι τον επιθετικό προσδιορισμό στο όνομά τους πρέπει να αλλάξουν μόνο τα κρατικά όργανα και οι δημόσιες οντότητες, που χρηματοδοτούνται από το Κράτος. Όλοι οι άλλοι (ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σύλλογοι που δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος), μπορούν να χρησιμοποιούν τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός»!

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι δεν χρηματοδοτείται από το Κράτος και να διατηρεί τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός». Τι θα κάνουμε κάθε φορά; Έλεγχο στα βιβλία τους;

Έτσι, τα προϊόντα τους είναι «μακεδονικά», οι εταιρίες τους είναι «μακεδονικές», η εθνική τους ομάδα είναι «Ματσεντόνια» - και έτσι αγωνίζεται εντός και εκτός συνόρων. Και όπου δεν γινόταν διαφορετικά, κατέφυγαν σε τεχνάσματα. Όπως συνέβη με το ΜΙΑ, το κρατικό πρώην Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που μεταμορφώθηκε σε… Μιντιακό Πρακτορείο Ειδήσεων! Αλλά καθώς δεν χρησιμοποιείται ολόκληρος ο τίτλος αλλά μόνο το αρκτικόλεξό του, το όνομα του Πρακτορείου παραμένει ίδιο: ΜΙΑ! Αρχικά, είχε

αποφασιστεί να μετονομαστεί σε ΝΙΑ (δηλαδή εθνικό – national – αντί για «μακεδονικό»), αλλά στο υπουργικό συμβούλιο (του Ζάεφ) αποφασίστηκε να παραμείνει το Μ δια του… Μιντιακού!

Πώς καταργήθηκε η απαγόρευση του αλυτρωτισμού

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ο εθνικός ύμνος παραμένει υπό τον τίτλο «Σήμερα πάνω από την Μακεδονία», (ύμνος σε όλους του κομιτατζήδες ονομαστικώς) διότι αποτελεί εθνικό σύμβολο. Με την διαφορά ότι οι στίχοι του εθνικού ύμνου είναι απολύτως αλυτρωτικοί. Την ώρα που η Συμφωνία τόσο το Προοίμιο, όσο και τα άρθρα 4, 6 και 8 δεν επιτρέπουν οιαδήποτε έκφραση αλυτρωτισμού.

Άλλωστε, παρέμεινε ως είχε (με ελάχιστη τροποποίηση) το Προοίμιο του Συντάγματος που αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού, ως προς την αναφορά στην Διακήρυξη της ASNOM. Ως γνωστόν, η ASNOM είχε ως βασικό στόχο μια ενωμένη γεωγραφικά Μακεδονία και βασικό αξίωμά της ήταν πως τα εκτός χώρας τμήματα της Μακεδονίας τελούν υπό κατοχή!

Επομένως, η συγκεκριμένη αναφορά στο Προοίμιο του Συντάγματος έπρεπε να απαλειφθεί πλήρως διότι αποτελεί την μήτρα του «μακεδονισμού»!

Επίσης για ιστορικούς λόγους διατηρήθηκε ως είχε και το άρθρο 36, άλλη μια επιτομή του αλυτρωτισμού, που αναφέρει:

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους ‘’Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής'' πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο», αναφέρει το επίμαχο άρθρο, όπου θα διατηρηθεί ο όρος «Μακεδονία».

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μας εξηγήσει ποιοι είναι οι φυλακισμένοι και οι «εκδιωγμένοι» για «τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής'' πολιτειακής υπόστασης»;

Παρέμειναν ως είχαν και το «Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο», η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών» και το «Ινστιτούτο Μακεδονικής Λογοτεχνίας» για λόγους… πολιτιστικούς και ιστορικούς και… «δεδομένης της ειδικής τους φύσης»! Για πολιτιστικούς λόγους παρέμειναν και οι «Ημέρες Μακεδονικής Μουσικής»…

Τα παραμύθια περί Επιτροπών

Και επειδή λέγονται διάφορα περί επιτροπών που δεν συστάθηκαν ή δεν λειτούργησαν, όσον αφορά στις αλλαγές στις εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και επωνυμίες, αυτές, βάσει της Συμφωνίας, αφέθηκαν στις ίδιες τις επιχειρηματικές κοινότητες. Οι οποίες, όπως η Συμφωνία αναφέρει, πρέπει «να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες». Και απλά τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές τους κοινότητες!

Δηλαδή Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραψαν μια διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας αυτά τα θέματα θα ρυθμιστούν από… ιδιώτες!


Κεντρική Πλατεία Σκοπίων. Εκεί και οι κομιτατζήδες

Τα «τεχνουργήματα της Πλατείας» και τα σχολικά βιβλία

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα σαφούς υπονόμευσης της Συμφωνίας αποτελεί το Άρθρο 8.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι «αρχαιολογικά τεχνουργήματα δεν εντάσσονται» στο πεδίο της πρόνοιάς της, σύμφωνα με την οποία η γειτονική χώρα «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ' οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του. Εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, το Δεύτερο Μέρος θα προβεί στην αφαίρεση του συμβόλου που απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά του».

Προσέξτε τώρα. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, «τα Μέρη θα συγκροτήσουν μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Άρθρο».

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για τα σχολικά βιβλία.

Δηλαδή η Συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα αποσυρθούν τα «αρχαιολογικά τεχνουργήματα» - τι θα πει αυτό δεν καταλαβαίνουμε – από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, αλλά παρ’ όλα αυτά θα είναι δυνατόν να υπάρξει αντικειμενική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία!

Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό! Ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στην επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και στα σχολικά βιβλία, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχίσουν να κάνουν την βόλτα τους ανάμεσα στα «τεχνουργήματα» που θα υποδηλώνουν τα ακριβώς αντίθετα!

Τι θα πιστέψουν; Την «επιστημονική ερμηνεία» και όσα θα γράφουν (αν ποτέ οι γείτονες δέχονταν κάποιες αλλαγές) τα σχολικά βιβλία ή όσα ψευδεπίγραφα θα τους λένε τα «τεχνουργήματα». Δηλαδή τι θα πιστεύουν; Τα βιβλία ή την Πλατεία; Επομένως, όχι μόνο η πλαστογράφηση της Ιστορίας θα συνεχίζεται, αλλά και οι άνθρωποι θα ζουν καθημερινά την απόλυτη σύγχυση.


Ο Φίλιππος με μουτζουρωμένη την επιγραφή

Τα μουτζουρωμένα αγάλματα

Στην πλατεία των Σκοπίων, όπου καθημερινά περνά πολλές ώρες η νεολαία της χώρας και νεαρά ζευγάρια με τα μωρά τους στα καρότσια, υπάρχουν τα αγάλματα του Μεγαλέξανδρου, του Φίλιππου, της Ολυμπιάδας σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης της μέχρι να γεννήσει τον Μεγαλέξανδρο, του Ιουστινιανού, του Κύριλλου και του Μεθόδιου, αλλά και του κομιτατζή Σαντάρσκι, που μαζί με τους Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούεφ, Πίτου Γκούλι, υπήρξαν μέλη της διαβόητης ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Μιας μυστικής βουλγαρικής αυτονομιστικής οργάνωσης, της οποίας το κεντρικό σύνθημα ήταν «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και η οποία διέπραξε εγκλήματα στην περιοχή της Μακεδονίας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Υποτίθεται ότι κάτω από αυτά τα αγάλματα του όψιμου εξαρχαϊσμού, υπάρχει η επιγραφή ότι ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Αλλά όποιος επισκέπτεται τα Σκόπια, βλέπει ότι παντού αυτές οι επιγραφές είναι μουτζουρωμένες!

Η υποκρισία Τσίπρα - Ζάεφ

Και δεν μουτζουρώθηκαν τώρα. Ήταν μουτζουρωμένες πριν κερδίσει το VMRO. Επί των Σοσιαλιστών του Ζάεφ! Και ουδείς φρόντιζε να καθαρίζει τις μουτζούρες. Άλλωστε, στις συζητήσεις τους με ξένους επισήμους και οι υπουργοί του Ζάεφ χρησιμοποιούσαν τον όρο Μακεδονία. Προφανώς και αυτοί θεωρούσαν ότι είχαν δικαίωμα… αυτοπροσδιορισμού!

Φυσικά, ο κ. Ζάεφ δεν έκανε τίποτε! Και είναι πολύ υποκριτικό το τηλεφώνημα που στις 13 Μαΐου αντάλλαξαν Τσίπρας και Ζάεφ, κατά το οποίο, όπως μάθαμε, «συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Μα αν τους ένοιαζε τόσο πολύ η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας, τότε γιατί δεν μιλούσαν νωρίτερα; Γιατί ο κ. Ζάεφ δεν έδινε εντολή, όσο το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία, να σβήνονται οι μουτζούρες; Επισήμως λένε ότι δεν μπορούν κάθε πρωί να σβήνουν τις μουτζούρες, ούτε να έχουν συνεχώς αστυνομικούς να… φυλάνε τα «τεχνουργήματα».

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι υπέγραψαν μια Συμφωνία που δεν μπορούσε να τηρηθεί!

Τώρα, μαθαίνουμε ότι στις 17 και 18 Ιουνίου, στην Αθήνα, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» θα συνδιοργανώσουν Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» για να… γιορτάσουν τα έξι χρόνια (16/6/2018) από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα βραβεύσουν τον Μάθιου Νίμιτς «για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη»!

Δηλαδή, μας κοροϊδεύουν κανονικά!

Η επιτροπή με τη Βουλγαρία

Ενημερώνω δε τον ΣΥΡΙΖΑ πως τέτοια επιτροπή δημιουργήθηκε με επιστήμονες από την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία και – αφού επί δύο χρόνια τσακώνονταν για το σε ποιον ανήκουν ο Σαμουήλ και ο διαβόητος κομιτατζής Γκότσο Ντέλτσεφ – τελικά μπούχτισαν και τα παράτησαν!

Άλλο παράδειγμα: Στο δεύτερο άρθρο αναφέρεται ότι το Πρώτο Μέρος (δηλαδή η Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μέλος, «υπό το ίδιο όνομα και ορολογίες». Συμπεριλαμβανομένων και της ένταξης στο ΝΑΤΟ (συνέβη αμέσως) και στην ΕΕ.

Προσοχή! Δεν αναφέρεται ότι προϋπόθεση είναι η γενική τήρηση όλων των προνοιών της Συμφωνίας, αλλά μόνο η αναφορά στην ταμπέλα!

Επόμενο παράδειγμα: Το άρθρο 5 ξεκαθαρίζει τα θέματα του αυτοπροσδιορισμού, καθώς γίνεται αναφορά στις θεμελιώδεις ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και διάφορες συμβάσεις περί προστασίας ατομικών δικαιωμάτων. Σ’ αυτό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αναφέρθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραβλέποντας βέβαια ότι η ίδια, ως αρχηγός του Κράτους και δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί όλους τους πολίτες της χώρας της, δεν έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι ατομικό, αλλά δεν αφορά τέτοιους κρατικούς θεσμούς.

Στο «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του» άλλωστε αναφέρθηκε και ο Μίτσκοσκι.

Δηλαδή έφτιαξαν μια Συμφωνία βάσει της οποίας έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας, αλλά σε άλλη παράγραφο γίνεται αναφορά σε θεμελιώδη δικαιώματα που τάχα μπορούν όλοι να επικαλούνται για να χρησιμοποιούν όποια ονομασία θέλουν.


Κεντρική Πλατεία Σκοπίων. Το άγαλμα του Κύριλλου και του Μεθόδιου

Τα μέτρα που προβλέπονται

Πολύ περισσότερο που στο άρθρο 6 ξεκαθαρίζεται ότι «κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους».

Εδώ αναφέρεται ότι «εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα»! Ποια μέτρα;

Σύμφωνα με το κεφάλαιο «Επίλυση διαφορών», στο Άρθρο 19, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Τα Μέρη θα επιλύουν κάθε διαφορά αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

2. Σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ' αρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγμάτευσης. Εάν τα Μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος.

3. Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο Άρθρο 19(2), μπορεί να υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Τα Μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κοινή υποβολή στο εν λόγω

4. Δικαστήριο κάθε τέτοιας διαφοράς. Ωστόσο, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μετά την παρέλευση εξαμήνου ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος όπως τα Μέρη αμοιβαία θα συμφωνήσουν, τότε κάθε τέτοιου είδους διαφορά δύναται να υποβληθεί από οποιοδήποτε από τα Μέρη μονομερώς.

Δηλαδή, αν ένα Μέρος παραβιάσει την Συμφωνία, όλα εξαρτώνται από κάποιες «καλές υπηρεσίες» (τις είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου επί μισό αιώνα) και στο βάθος του δρόμου υπάρχει η εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μέχρι να φθάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, θα κάνει ο καθένας του κεφαλιού του!

Όσον αφορά στις πινακίδες των αυτοκινήτων, η Συμφωνία προβλέπει ότι θα είναι ΝΜ και ΝΜΚ. Αλλά για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΛΟΤ). Δηλαδή οι κωδικοί αλλάζουν μόνο για τα αυτοκίνητα!

Ο εναέριος χώρος και οι «μπάστακες»

Όσο για τα θέματα του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα είχε αναλάβει την επιτήρησή του μέχρι την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Έκτοτε η ευθύνη πήγε στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Εδώ πρέπει να θυμίσω πως το 2021 η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Τουρκία – και επομένως πάνε περίπατο και τα συριζαϊκά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η Συμφωνία αποτρέπει την τουρκική παρουσία στην περιοχή – η οποία (επί Ζάεφ) έγινε εντονότερη σε όλες τις πτυχές της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Και να σκεφθεί κανείς ότι την 1η Ιουλίου 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Φανταστείτε λοιπόν, σε τι μεγάλους μπελάδες θα βρισκόταν η χώρα μας εάν την ίδια στιγμή που τα τουρκικά F16 κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο και μας απειλούν με παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είχαμε στα βόρεια σύνορά μας ως μπάστακες εκεί τον τουρκικό στρατό».

Το ίδιο βιολί και στις 22 Φεβρουαρίου 2020, όταν σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έλεγε:

«Η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε γιαλατζί πατριώτες και εθνικιστές αλλά εμείς παλέψαμε για την βελτίωση της θέσης της χώρας... Οι γείτονές μας της Ανατολής δεν μας συγχώρησαν για την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί τους δεκαετιών για την περιοχή».

Δεν τον συγχώρησαν! Στενοχωρήθηκαν! Και από την πολλή τους στενοχώρια, έκαναν μια αμυντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες!

Άλλωστε, στις 17 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν ακόμη στην εξουσία και πανηγύριζε για την Συμφωνία των Πρεσπών που τάχα θα απέκοπτε τον ομφάλιο λώρο που ένωνε Άγκυρα και Σκόπια, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Σκοπίων είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Τουρκία διατηρεί «με τη "Μακεδονία" μια φιλία που έχει ρίζες αιώνες πίσω, και ισχυρούς δεσμούς».

Όπως είπε, «θέλω να τονίσω ότι ειδικά και οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες. Είμαστε μια χώρα που εξαρχής αναγνώρισε τη "Μακεδονία" με τη συνταγματική της ονομασία. Υπάρχει υποσημείωση στα έγγραφα του ΝΑΤΟ. Εκεί αναφέρεται ότι "Η Τουρκία αναγνωρίζει τη 'Μακεδονία' με τη Συνταγματική της ονομασία"».

Επέμεινε δηλαδή, παρά την Συμφωνία των Πρεσπών, να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία» σκέτη.

Η Συμφωνία είναι αμετάκλητη!

Τέλος, υπάρχει και το Άρθρο 13, σύμφωνα με το οποίο: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι περίκλειστο κράτος, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που θα έχουν και πρακτική εφαρμογή αλλά θα εφαρμόζονται και όταν θα συνομολογούνται συμφωνίες που αναφέρονται στο Άρθρο 18 της παρούσας Συμφωνίας».

Και φθάνουμε έτσι στο Άρθρο 20, όπου, στην παράγραφο 9, τα πράγματα ξεκαθαρίζονται πλήρως:

«Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες. Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας Συμφωνίας που περιέχεται στο Άρθρο 1(3) και στο Άρθρο 1(4)».

Όταν, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης (ανιστόρητος και για τα παλιά και για τα καινούργια) καλεί τον Μητσοτάκη να ξαναβάλει τις περικεφαλαίες και να ακυρώσει την Συμφωνία, παριστάνει ότι αγνοεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Όχι επειδή έτσι ήθελαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι μια σοβαρή κοινοβουλευτική δυτική Δημοκρατία, όπου το Κράτος έχει συνέχεια.

Και κυρίως επειδή η Ελλάδα δεν αμφισβητεί, ούτε έχει την πολυτέλεια να αμφισβητήσει Διεθνείς Συνθήκες. Διότι στις Διεθνείς Συνθήκες στηρίζει την ύπαρξή της…

Αυτά, διότι έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές και καλό είναι να θυμόμαστε ποιος ήταν – και ποιος παραμένει – ο ΣΥΡΙΖΑ!

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου