οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Το επιτόκιο «παγώνει» στο 4,34% για πληρωµές έως 12 δόσεις και στο 5,84% για έως 48 δόσεις, με τη νέα διάταξη του ΥΠΕΘΟ

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/24














ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για όσους έχουν ρυθµισµένες οφειλές στην εφορία, σύµφωνα µε τη νέα διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, προκειµένου να αποφευχθούν µεγάλες χρεώσεις που θα ανάγκαζαν ενδεχοµένως κάποιους να σταµατήσουν να πληρώνουν. Το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωµένων οφειλών προς την ΑΑ∆Ε που έχουν τεθεί σε ρύθµιση θα µείνει σταθερό µέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαµορφωθεί µέχρι τις 31/3/2024. Σηµειώνεται, δε, πως το µέτρο αυτό θα έχει και αναδροµικό χαρακτήρα από 1/4/2024 τόσο για τις ρυθµίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούµενο µήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ. Με βάση τα ανωτέρω, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθµιση διαµορφώνεται σε:

– 4,34% για οφειλές που ρυθµίζονται σε 12 µηνιαίες δόσεις. – 5,84% για οφειλές που ρυθµίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθµιση µετά την απώλεια της πρώτης (β΄ υπαγωγή), το επιτόκιο διαµορφώνεται ως εξής: – 5,84% για οφειλές που ρυθµίζονται σε έως 12 µηνιαίες δόσεις. – 7,34% για οφειλές που ρυθµίζονται σε περισσότερες από 12 µηνιαίες δόσεις.

Χωρίς τη νοµοθετική αυτή παρέµβαση οι φορολογούµενοι θα επιβαρύνονταν µε επιτόκιο 6,68% για τις ρυθµισµένες σε 12 δόσεις οφειλές και σε 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθµιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Σηµειώνεται ότι τα νέα επιτόκια αφορούν µόνο την πάγια ρύθµιση που είναι από 12 έως 48 δόσεις και όχι τις έκτακτες ρυθµίσεις (ρυθµίσεις των 72 δόσεων για την ενεργειακή ή πανδηµική κρίση και 120 δόσεων), καθώς σε αυτές το επιτόκιο διαµορφώνεται διαφορετικά, σε αντίθεση µε αυτό της πάγιας ρύθµισης που υπολογίζεται µε βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασµών, το µέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤΤΕ. Για τις παλαιές ρυθµίσεις που είναι σε ισχύ το επιτόκιο ήταν χαµηλό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται αναπροσαρµογή. Αντιθέτως, χρειάζεται για τις ρυθµίσεις που έγιναν από την 1η Απριλίου. Για αυτές η εφορία θα υπολογίσει εκ νέου τις δόσεις, ενώ θα πιστώσει στους λογαριασµούς των οφειλετών τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν.

O υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόµενος στη διάταξη τόνισε: «Προχωράµε σήµερα, όπως είχαµε δεσµευθεί, µε τη νοµοθετική ρύθµιση που επιστρέφει για ένα έτος το επιτόκιο των ρυθµίσεων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση στο επίπεδο της περυσινής χρονιάς. Οπως έχουµε κάνει ήδη αντίστοιχα µε οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, διασφαλίζουµε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς την ΑΑ∆Ε χωρίς τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που δηµιουργούν τα αυξηµένα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα οποία µε τη σειρά τους πιέζουν ανοδικά και τα επιτόκια στην εγχώρια αγορά».

Σηµειώνεται ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσµα χρέη στην εφορία φτάνουν τα 107,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑ∆Ε. Ετσι, το πραγµατικό ληξιπρόθεσµο υπόλοιπο περιορίζεται στα 80,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι, µε ρυθµίσεις και κατασχέσεις οδηγήθηκαν στο ταµείο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το µεγαλύτερο µέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσµου υπολοίπου και µόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές µεταξύ 50 και 10.000 ευρώ, µε το συνολικό τους ληξιπρόθεσµο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου