![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-26/05/24 |
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-26/05/24 |
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-26/05/24 |
Ας υποθέσουμε ότι στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε ο πρόεδρός τους και στη θέση του εκλεγόταν ένας νέος, ορμητικός και παρεμβατικός πολιτικός, με ένα μειονέκτημα: διέθετε αξιόλογη περιουσία.
Πόθεν; Το ερώτημα θα ετίθετο από την Αριστερά (και τα ψεκασμένα ακροδεξιά παρακολουθήματά τους) και θα ήταν ουρανόμηκες. Πόθεν, κύριε; Πού τα βρήκες; Πες μας εδώ και τώρα.
Η παραμικρή υπόνοια να υπήρχε για τον αρχηγό της ΝΔ θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Αντιστοίχως, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα καθαιρούνταν.
Εχουμε παράδειγμα: ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος σήμερα της Εθνικής Τράπεζας, παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος ότι καθυστέρησε να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες για το πεντάμηνο που ήταν σύμβουλος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (2011-12). Τον Ιούνιο του 2017 αθωώθηκε. Εναν μήνα μετά, ο Αρειος Πάγος (τα ωραία χρόνια για τη Δικαιοσύνη, τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ) άσκησε αναίρεση. Η δίκη έγινε από την αρχή, για να αθωωθεί εκ νέου ο κατηγορηθείς τον Δεκέμβριο του 2018 – για να ταλαιπωρηθεί δηλαδή λίγους μήνες παραπάνω.
Αυτά συνέβησαν με έναν οικονομολόγο και πολιτικό που δεν ήταν ριζοσπάστης επαναστάτης αλλά «συστημικός». Αν όμως δεν είσαι «συστημικός», μπορείς με μεγάλη άνεση να κυκλοφορείς στο πολιτικό σύστημα επιδεικνύοντας το χρήμα σου, στα κότερα, στα ξενυχτάδικα ή στην οικογενειακή σου παστάδα, χωρίς να ξέρουμε πόθεν – κι ας λένε άλλα οι νόμοι. Μπορείς ακόμα να επιδεικνύεις το χρήμα σου μολονότι έχει γίνει γνωστό ότι ο πατέρας σου χρωστά στην Εφορία 11 εκατομμύρια ευρώ – επειδή τα οικογενειακά βαλάντια εύκολα μοιράζονται, δεν μπαίνει θέμα οικογενειακής ευθύνης, αντίθετα γεννά ακόμα μία επιπλέον απαίτηση για διαφάνεια.
Αλλά η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες για ένα πολιτικό πρόσωπο δεν προκύπτει μόνο από την ανάγκη να δείχνει το πολιτικό πρόσωπο ότι είναι καθαρό και ότι πολιτεύεται με βάση τη διαφάνεια. Προκύπτει και από τον νόμο. Οπως πληροφορούμαι αρμοδίως, σύμφωνα με τον Ν. 5026/2023, οι «αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση» υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες «μέσα σε ενενήντα (90) ημερολογιακές ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας».
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται απτόητος, κάνοντας κατά καιρούς αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις – αλλά όταν έρχεται η ώρα, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Κοινώς, γράφει στα παλαιά υποδήματά του τον νόμο, το κοινοβούλιο και όλους μας, λέγοντας σε δημοσιογράφο που εύλογα τον ρώτησε ότι δεν είναι ο λογιστής του ή δηλώνοντας ότι για τη δική του ωμή παρανομία φταίει ο Μητσοτάκης ή ότι τα χρήματά του φορολογήθηκαν στην Αμερική – ενώ κανείς δεν τον ρώτησε τι έκανε στην Αμερική, αλλά και γιατί δεν δήλωσε εδώ, σύμφωνα με τον Ν. 5026/2023, τις εταιρείες του. Εως πρόσφατα έλεγε ότι θα δώσει το πόθεν έσχες του πριν από τις ευρωεκλογές, τις προάλλες σε ένα κανάλι είπε ρητά ότι θα το δώσει μετά.
Οπερ μεθερμηνευόμενον εστίν, ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει γραμμένο κανονικά και τον νόμο και τους κανόνες και το πολιτικό σύστημα. Εκμεταλλεύεται μάλιστα το ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του, αντί να έχουν ξεσηκώσει τον τόπο, εμπιστεύονται τις υποσχέσεις του και ανέχονται τα ήξεις αφήξεις του.
Αλλά αυτή είναι η διαφορά των δημοκρατικών κομμάτων από τα κόμματα – ταραχοποιούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου