οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Το ναυάγιο, πιστοποιημένα συνέβη σε διεθνή χωρικά ύδατα – σε απόσταση 47 ναυτικών μιλίων έξω από την Πύλο – και το δικαστήριο απεφάνθη, έπειτα από μόλις μισή ώρα διάσκεψη, ότι δεν μπορεί να δικάσει κάποιους οι οποίοι βαρύνονται με κάτι που συνέβη εκτός Ελλάδος. Πώς να δικάσει – και να κρίνει επί της ουσίας – δηλαδή, μια υπόθεση η οποία εξελίχθηκε, και μάλιστα με τόσο τραγικό τρόπο, εκτός των ελληνικών «συνόρων»; Δεν γίνεται, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών κανόνων. Σωστά ως εδώ; Σωστά και πάμε παρακάτω: ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ωρύονταν για την αθώωση των κατηγορουμένων ως διακινητών; Και μάλιστα για να κάνουν πιο έντονη τη στήριξή τους στους «εννιά», συγκρούστηκαν και με τα ΜΑΤ που είχαν κληθεί στο σημείο; Ναι, σωστά απαντήσατε όσοι το βρήκατε: οι κάθε λογής «δικαιωματιστές», και το ΠΑΜΕ. Και το μεν ΠΑΜΕ, αυτή την αποστολή έχει, να εμφανίζεται κάθε φορά εκεί που «διακυβεύονται τα δίκαια του λαού», οπότε δεν υπάρχει και συζήτηση. Απαλλάσσεται. Οι άλλοι όμως; Οι «δικαιωματιστές»; Αυτοί δεν ήταν που κατηγορούσαν την Ελλάδα, την κυβέρνηση, τις Αρχές, ως βασικούς υπεύθυνους για το ναυάγιο; Αυτοί δεν τη διέσυραν σε όλα τα διεθνή φόρα, ότι έστειλε στον θάνατο 600 άτομα, ηθελημένα και χωρίς κανένα έλεος; Αυτοί! Για ένα ναυάγιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα! Και χθες απαιτούσαν – και επέτυχαν στην τελική – την απαλλαγή των «εννιά» κατηγορουμένων ως διακινητών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο: επειδή ό,τι συνέβη, δεν συνέβη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 22/05/24


Η δίκη των 9 για την Πύλο…

Να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που έγινε χθες στην Καλαμάτα, εισηγούμαι. Αναφέρω συνοπτικά το ιστορικό: εννέα Αιγύπτιοι που επέβαιναν στο αλιευτικό το οποίο ναυάγησε πέρυσι ανοιχτά της Πύλου, δικάζονταν ως οι διακινητές του «φορτίου» που είχε το τραγικό τέλος, που όλοι γνωρίζουμε. Τα περί «διακινητών» δεν τα έβγαλαν από το κεφάλι τους λιμενικοί και αστυνομικοί, που τους έστειλαν στη δικαιοσύνη. Τους κατήγγειλαν άλλοι επιβαίνοντες στο πλοίο-φέρετρο. Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου το οποίο κλήθηκε να δικάσει τους «εννιά», με βάση τον μισό ποινικό κώδικα, το ακροατήριο, αλλά και οι εκτός ακροατηρίου, ζήτησαν με έντονο τρόπο την αθώωση των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο δεν τους αθώωσε, αλλά τους απάλλαξε, δηλώνοντας αναρμοδιότητα.

Το ναυάγιο, πιστοποιημένα συνέβη σε διεθνή χωρικά ύδατα – σε απόσταση 47 ναυτικών μιλίων έξω από την Πύλο – και το δικαστήριο απεφάνθη, έπειτα από μόλις μισή ώρα διάσκεψη, ότι δεν μπορεί να δικάσει κάποιους οι οποίοι βαρύνονται με κάτι που συνέβη εκτός Ελλάδος. Πώς να δικάσει – και να κρίνει επί της ουσίας – δηλαδή, μια υπόθεση η οποία εξελίχθηκε, και μάλιστα με τόσο τραγικό τρόπο, εκτός των ελληνικών «συνόρων»; Δεν γίνεται, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών κανόνων. Σωστά ως εδώ;

… και οι «δικαιωματιστές»

Σωστά και πάμε παρακάτω: ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ωρύονταν για την αθώωση των κατηγορουμένων ως διακινητών; Και μάλιστα για να κάνουν πιο έντονη τη στήριξή τους στους «εννιά», συγκρούστηκαν και με τα ΜΑΤ που είχαν κληθεί στο σημείο; Ναι, σωστά απαντήσατε όσοι το βρήκατε: οι κάθε λογής «δικαιωματιστές», και το ΠΑΜΕ. Και το μεν ΠΑΜΕ, αυτή την αποστολή έχει, να εμφανίζεται κάθε φορά εκεί που «διακυβεύονται τα δίκαια του λαού», οπότε δεν υπάρχει και συζήτηση. Απαλλάσσεται. Οι άλλοι όμως; Οι «δικαιωματιστές»; Αυτοί δεν ήταν που κατηγορούσαν την Ελλάδα, την κυβέρνηση, τις Αρχές, ως βασικούς υπεύθυνους για το ναυάγιο; Αυτοί δεν τη διέσυραν σε όλα τα διεθνή φόρα, ότι έστειλε στον θάνατο 600 άτομα, ηθελημένα και χωρίς κανένα έλεος; Αυτοί!

Για ένα ναυάγιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα! Και χθες απαιτούσαν – και επέτυχαν στην τελική – την απαλλαγή των «εννιά» κατηγορουμένων ως διακινητών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο: επειδή ό,τι συνέβη, δεν συνέβη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!

Πραγματικά είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου.

Να δω τώρα πώς θα επανέλθουν στο ίδιο κατηγορητήριο, κατά της Ελλάδας…

(Η πλάκα είναι ότι οι «εννιά» προφανώς «δασκαλεμένοι» από τους δικηγόρους που τους έδωσαν οι «δικαιωματιστές», δήλωναν σε όλους τους τόνους ενώπιον του δικαστηρίου, ότι αυτοί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, και ότι, όταν συνέβη το ναυάγιο, νόμιζαν ότι βρίσκονταν ήδη στην Ιταλία!)

Καλό σημάδι για το ΠΑΣΟΚ

Η Νέα Δημοκρατία, και καλά κάνει (μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, και κάθε τέτοιο νέο, είναι ένα καλό νέο για τον κόσμο της), υπερπροβάλλει τη νίκη της κομματικής της παράταξης στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του γνωστού ΤΕΕ. Οι εκλογές που έγιναν την Κυριακή, ανέδειξαν νικήτρια την παράταξη της ΝουΔου, υπό τον νυν πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτή τη νίκη, καθότι του ανήκει ένα μεγάλο μέρος της. Αλλά παρότι τα φώτα είναι στραμμένα στον Στασινό και τη νέα επιτυχία του, ας δούμε και παρακάτω τι έγινε, διότι κι αυτό είναι ένα καλό νέο, για το ΠΑΣΟΚ, όμως. Η παράταξη του κόμματος πλησίασε το 20% (19,7% έλαβε συγκεκριμένα), σε μια εποχή που όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα στις εκλογές που έρχονται.

Κι αυτό που θέλουν δεύτερο κόμμα στις εκλογές οι δημοσκοπήσεις, και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του φαντεζί κυρίου Κασσελάκη, τι έκανε στις εκλογές του ΤΕΕ, θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί δεν είδε, όπως και εμείς οι υπόλοιποι, τίποτε θριαμβικό, πουθενά; Στον πάτο βρέθηκε, με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 5%, κι ας στήριξε μια παράταξη από κοινού με τη Νέα Αριστερά!

Πιθανόν να εγερθούν ενστάσεις, του είδους, εντάξει τώρα, ένα κλαδικό σωματείο είναι το ΤΕΕ, δεν έγινε και τίποτε. Θα συμφωνήσω, εν μέρει, αν και οι εκλογές δεν έγιναν σε μια πόλη ή σε έναν νομό. Είχαν πανελλαδική διάρθρωση. Αρα έως και δείγμα μπορείς να το θεωρήσεις όταν στήνονται κάλπες σε τόσους νομούς. Τέλος πάντων, δεν θέλω να βγάλω εύκολα συμπεράσματα ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναφέρω απλώς ότι είναι μια ωραία ένδειξη (για το κόμμα Ανδρουλάκη) αυτό που συνέβη, και προφανέστατα, δείχνει μια τάση. Για να δούμε…

Εκπαιδευτικοί κατά PISA

Αλλη τρέλα κι αυτή: εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, εξήγγειλαν μια απεργία για σήμερα, την ώρα που μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου σε 660 σχολεία της χώρας θα εξεταστούν στη γλώσσα και τα μαθηματικά για τον διαγωνισμό της PISA. Οι μαθητές δεν κερδίζουν κάτι, δεν συναγωνίζονται, δεν δίνουν εξετάσεις προκειμένου να προαχθούν σε μια ανώτερη τάξη. Οι εξετάσεις που δίνουν, έχουν να κάνουν με την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και πιο συγκεκριμένα θα κρίνουν το επίπεδο των μαθητών. Αυτό οι εργατοπατέρες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ το θεωρούν «εργαλείο των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων του ΟΟΣΑ για τη δημόσια εκπαίδευση», και ότι «μόνο αθώες δεν είναι», καθώς «επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση του μορφωτικού αγαθού»!!

Σε όλο τον κόσμο, μα σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν εργαλεία αυτού του είδους, προκειμένου να βελτιώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης των παιδιών. Μόνο στην Ελλάδα, την Ελλαδάρα των εργατοπατέρων, σαμποτάρονται αυτές οι προσπάθειες. Και μάλιστα από αυτούς, που κανονικά θα έπρεπε να τις υποστηρίζουν με όλο τους το είναι. Γιατί πρώτα απ’ όλα αυτούς ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχει σωτηρία, πραγματικά, γι’ αυτή τη χώρα…

(Οι εξετάσεις της ελληνικής PISA θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Η Δικαιοσύνη κήρυξε παράνομη την απεργία, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας…)

«Κράτος Δικαίου»: η μεγάλη πληγή

Είναι σχεδόν ανέκδοτο. Μας κατηγορούν στην Ευρώπη για την κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη τσουβαλιάζοντας και το θέμα αυτό, μαζί με τα άλλα που συναποτελούν τη μεγάλη πληγή, που ονομάζεται «Κράτος Δικαίου». Προσέξτε παρακαλώ, ιστορία, που μου διηγήθηκε παράγων των Αρχών ασφαλείας: σκοπιανός την καταγωγή κακοποιός συλλαμβάνεται για συμμετοχή στην πολύκροτη απαγωγή του μακαρίτη εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Καταδικάζεται σε 10 χρόνια κάθειρξη το 2017, και οδηγείται στις φυλακές. Είναι σκληρός, έχει «βαρύ» παρελθόν, και μεταξύ των άλλων, η καταδίκη του αναφέρει ότι για 10 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του δεν θα έχει το δικαίωμα να έρθει στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός, με το συγκεκριμένο προφίλ, παίρνει άδεια τον Γενάρη για να επισκεφθεί τους δικούς του. Ποιους δικούς του, τρέχα γύρευε. Φυσικά δεν επιστρέφει ποτέ στις φυλακές. Προ ημερών, συνελήφθη στην Αρκαδία, έπειτα από μια βάναυση ληστεία που διέπραξε εις βάρος τριών ηλικιωμένων.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι δεν δικαιούνται τώρα να στραφούν κατά όσων χορήγησαν την άδεια στον εγκληματία; Δεν δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση για όσα υπέστησαν; Και τα αρμόδια υπουργεία, με τη σειρά τους, δεν πρέπει να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές κατ’ εκείνων που του έδωσαν άδεια να βγει και πάλι στην κοινωνία, να εγκληματήσει; Πρέπει, λέω εγώ. Για όλες τις περιπτώσεις. Μήπως και συμμορφωθούν άλλοι, συνάδελφοί τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου