οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Το φράγµα Αποσελέμη στον νομό Ηρακλείου, που υδροδοτεί από το 2012 τις πόλεις του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, στεγνώνει χρόνο με τον χρόνο. Αρκετές περιοχές της Κρήτης αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού, όπως ο Δήμος Χερσονήσου, που με βάση τα έως τώρα δεδομένα έχει έλλειμμα νερού 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Mεγάλες ελλείψεις νερού αναµένεται να αντιµετωπίσουν πολλές περιοχές της Κρήτης, ειδικά στην ανατολική πλευρά του νησιού, φέτος το καλοκαίρι. Οι µειωµένες βροχοπτώσεις του φετινού χειµώνα δεν κατάφεραν να γεµίσουν τους επιφανειακούς ταµιευτήρες, µε αποτέλεσµα η στάθµη του νερού στα φράγµατα να είναι χαµηλή. Η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης, στην οποία ανήκει η ∆ιεύθυνση Υδάτων και είναι υπεύθυνη για την ορθή διαχείριση και την προστασία του νερού, καλεί όλους και κυρίως τους αγρότες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρησιµοποιούν...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύριο άρθρο+
πρωτοσέλιδη φωτογραφία+εσωτερικό θέμα)

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/24

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/24


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/24























































ΤΗΣ ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το φράγµα Αποσελέμη στον νομό Ηρακλείου, που υδροδοτεί από το 2012 τις πόλεις του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, στεγνώνει χρόνο με τον χρόνο. Αρκετές περιοχές της Κρήτης αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού, όπως ο Δήμος Χερσονήσου, που με βάση τα έως τώρα δεδομένα έχει έλλειμμα νερού 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Mεγάλες ελλείψεις νερού αναµένεται να αντιµετωπίσουν πολλές περιοχές της Κρήτης, ειδικά στην ανατολική πλευρά του νησιού, φέτος το καλοκαίρι. Οι µειωµένες βροχοπτώσεις του φετινού χειµώνα δεν κατάφεραν να γεµίσουν τους επιφανειακούς ταµιευτήρες, µε αποτέλεσµα η στάθµη του νερού στα φράγµατα να είναι χαµηλή. Η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης, στην οποία ανήκει η ∆ιεύθυνση Υδάτων και είναι υπεύθυνη για την ορθή διαχείριση και την προστασία του νερού, καλεί όλους και κυρίως τους αγρότες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρησιµοποιούν.

Η κ. Μαρία Κοζυράκη, γραµµατέας της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης, τονίζει ότι ανεξάρτητα του τι συµβαίνει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Μεσσαρά, τα Αστερούσια, ο Αθερινόλακος, η Σητεία, η Ιεράπετρα, εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια έχουµε φαινόµενα εκτεταµένης ερηµοποίησης και βέβαια η έλλειψη νερού είναι συνισταµένη του µεγάλου προβλήµατος».

Ο κ. Ζαχαρίας ∆οξαστάκης, δήµαρχος Χερσονήσου, τονίζει ότι ο δήµος του µε βάση τα δεδοµένα αυτή τη στιγµή έχει έλλειµµα νερού 1,5 εκατ. κυβικά µέτρα τον χρόνο. «Ο ∆ήµος Χερσονήσου ένας από τους πλέον τουριστικούς δήµους της Κρήτης, έχει 20 πεντάστερα ξενοδοχεία», συµπληρώνει. Ενώ οι µόνιµοι κάτοικοι του δήµου, σύµφωνα µε τα δεδοµένα της τελευταίας απογραφής, είναι 30.000, το καλοκαίρι αυτός ο πληθυσµός δεκαπλασιάζεται. Σύµφωνα µε τις έρευνες που αφορούν τον τουρισµό, ο µέσος τουρίστας ξοδεύει τρεις φορές περισσότερο νερό από τον κάτοικο ενός τόπου. Η πόλη του Αγίου Νικολάου και οι γύρω περιοχές (Ελούντα), η πόλη του Ηρακλείου και ο ∆ήµος Χερσονήσου χρησιµοποιούν το νερό του φράγµατος του Αποσελέµη, που φέτος έχει πέσει στα 6,5-7 εκατ. κυβικά µέτρα νερού από τα 27 εκατ. τα οποία συγκεντρώνει τις χρονιές µε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Ο κ. ∆οξαστάκης καλεί τους κατοίκους της περιοχής να περιορίσουν τη χρήση νερού, ειδικά για το πότισµα των κήπων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ελπίζουµε ότι αν περιοριστεί η σπατάλη θα τα καταφέρουµε», τονίζει. Επισηµαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν µέτρα ώστε να αξιοποιηθεί «το νερό που υπάρχει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, σωστά και µε τα κατάλληλα δίκτυα».

Ο πρόεδρος της ∆ΕΥΑΗ (∆ηµοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ηρακλείου) Γιώργος Βουρεξάκης εµφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά την υδατική επάρκεια της πόλης για το καλοκαίρι, αρκεί να µην έχουµε πολλά επεισόδια σκόνης σε συνδυασµό µε πολύ υψηλές θερµοκρασίες. «Τις τελευταίες ηµέρες µε τη σκόνη και τις υψηλές θερµοκρασίες είχαµε µεγαλύτερη κατανάλωση από ό,τι είχαµε υπολογίσει. Είµαστε οριακά, αλλά ελπίζω ότι µε καλή διαχείριση από τους δηµότες θα τα βγάλουµε πέρα. Εχουµε τις ποσότητες που µας χρειάζονται έως τον Οκτώβριο. Προχωρούµε σε αλλαγή του δι- κτύου ύδρευσης έτσι ώστε να περιορίσουµε τις διαρροές και κάνουµε και άλλα έργα για την εξοικονόµηση νερού», περιγράφει ο κ. Βουρεξάκης.

Η κ. Κοζυράκη συµφωνεί ότι µε βάση τις µετρήσεις για τα αποθέµατα, δεν θα υπάρξει πρόβληµα µε την ύδρευση φέτος. «Αν όµως τον επόµενο χειµώνα έχουµε ακόµη µία χρονιά χωρίς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι συνθήκες θα επιδεινωθούν και το καλοκαίρι του 2025 θα είναι πολύ χειρότερο και από του 2018, όταν είχαµε συνεχείς διακοπές».

Ορθολογική χρήση

Η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης σε συνεργασία µε τους δήµους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισµοί Εγγείων Βελτιώσεων), που διαχειρίζονται το νερό ανά περιοχή, πραγµατοποιεί ενηµερώσεις και στους αγρότες ώστε να χρησιµοποιούν ορθολογικά το νερό. «Υπάρχει µια βέλτιστη τιµή άρδευσης ανά στρέµµα για να έχεις καλή παραγωγή. Από εκεί και πάνω είναι απλώς σπατάλη», υπογραµµίζει η κ. Κοζυράκη. «Πρέπει όµως να πειστούν και οι αγρότες να εφαρµόσουν µεθόδους ορθής διατήρησης του νερού». Πάντως, το πρόβληµα της λειψυδρίας στο νησί όχι µόνο δεν θα αναστραφεί, αλλά επιτείνεται και από την κλιµατική αλλαγή. «Είναι σηµαντικό οι ξενοδοχειακές µονάδες να γίνουν αυτόνοµες όσον αφορά το νερό», λέει η κ. Κοζυράκη, η οποία εκτιµά ότι σε λίγα χρόνια στην Κρήτη θα χρειαστεί αναδιάρθρωση καλλιεργειών. «Θα καλλιεργούνται πλέον φυτά που αντέχουν σε υποτροπικές περιοχές, όπως δείχνουν οι κλιµατικές συνθήκες που διαµορφώνονται».

Ο κ. Φώτης Μάρης, πρύτανης στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο και καθηγητής ∆ιευθέτησης Ορεινών Υδάτων, εξηγεί ότι χρειάζεται πλέον ένας νέος τρόπος σκέψης για εµάς αλλά και τους τουρίστες που υποδεχόµαστε. «∆εν µπορούµε στα νησιά να καλύψουµε το µοντέλο τουρισµού όπου ο καθένας θέλει την πισίνα του, ενώ έχουµε θάλασσα. Για κάθε σταγόνα νερού που ξοδεύουµε έχουµε ξοδέψει πολλά χρήµατα για να την έχουµε, τα έργα είναι πολύ ακριβά και η ενέργεια επίσης, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουµε. Χρειάζονται παρεµβάσεις και συνδυαστικές λύσεις σε όλους τους τοµείς που χρησιµοποιούν νερό», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου