οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Οσα περισσότερα πρέπει να επιτύχει ένα πολεµικό ναυτικό, τόσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των πλοίων που πρέπει να κατέχει. Επιπλέον, ακόµη και το πιο ικανό πλοίο δεν µπορεί να είναι σε δύο θέσεις ταυτόχρονα. Ενώ µερικά πράγµατα µπορούν να γίνουν σήµερα µε αεροσκάφη και µη επανδρωµένα αεροσκάφη, συχνά δεν υπάρχει τίποτα τόσο αποτελεσµατικό όσο η παρουσία ενός πολεµικού πλοίου στο πεδίο και η ύπαρξη Ναυτικής Αεροπορίας άµεσα διαθέσιµης για επιχειρήσεις. Θα πρέπει να υπογραµµιστεί το άγχος τού να τεθεί σε κίνδυνο ο πεπερασµένος αριθµός πολεµικών πλοίων του ναυτικού και των πληρωµάτων τους. Αυτό είναι ένα γενικό ζήτηµα που είναι πιο οξύ µεταξύ των µικρότερων στόλων µικρότερων ναυτικών όπως το δικό µας Π.Ν. Οι διοικητές ελληνικών ναυτικών σχηµατισµών στο πεδίο θα µπορούσαν να το εξηγήσουν κάπως έτσι: Τα επίπεδα συγκέντρωσης είναι εξαντλητικά, µεγάλες περίοδοι χωρίς να συµβαίνει τίποτα και στη συνέχεια µερικές πολύ σύντοµες έντονες επιχειρησιακές αιχµές που θέτουν την επιβίωση υλικού και προσωπικού σε κίνδυνο. Η αναµονή για µια πιθανή σύγκρουση - µάχη είναι αγχωτική. Οι αντικαταστάσεις είναι απαραίτητες. Τα πληρώµατα χρειάζονται χρόνο για να αποσυµπιεστούν και τα πολεµικά πλοία απαιτούν χρόνο για συντήρηση επισκευή βάσης και επιθεώρηση οπλικών συστηµάτων. Τέλος θα πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι πως πλοία µας µπορεί να υποστούν σοβαρές ζηµιές ή να απολεσθούν, ζωές µπορεί να χαθούν. Ο Κόρµπετ όσο και ο Μάχαν υποστήριζαν ότι όταν τα πλοία τίθενται σε κίνδυνο, υπήρχε πάντα κίνδυνος απωλειών.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 30/05/24)


Το ρητό αυτό παρά την παλαιότητά του δεν έχασε την επικαιρότητά του, διότι ισχύει και σήµερα.

Της πραγµατικότητας αυτής φαίνεται να έχουν πλήρη συνείδηση ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός οµόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι µε κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κοµισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν και προτείνουν τη δηµιουργία κοινής ασπίδας για την άµυνα της Ευρώπης, ώστε η Γηραιά Ηπειρος να δύναται να υπερασπισθεί τον εαυτόν της. Σηµειωτέον ότι κατά το ίδιο δηµοσίευµα της «Κ», ο Ελλην πρωθυπουργός «έχει µιλήσει και δηµόσια για το θέµα της ασπίδας, παροµοιάζοντάς το µε το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστηµα Iron Dome που χρησιµοποιεί το Ισραήλ».

Η δηµιουργία ενός τοιούτου συστήµατος «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones». Φρονούµεν ότι η ανάληψη αποτρεπτικών του πολέµου µέτρων ανταποκρίνεται στο πνεύµα του ειρηµένου αποφθέγµατος «Si vis pacem, para bellum».

Ρητέον ότι η ειρήνη του σύµπαντος κόσµου είναι ο πρωταρχικός σκοπός του ΟΗΕ και το θεµέλιο του χριστιανισµού, το οποίον εµπεριέχεται στις φράσεις «ειρήνη υµίν» και «ειρήνη πάσι» που εκήρυξεν ο Ιησούς Χριστός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ
Καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου, ε.τ.


αποστολές που µπορεί να έχουν µεγαλύτερη σηµασία για τον προσδιορισµό του βέλτιστου µεγέθους του Στόλου. Οσα περισσότερα πρέπει να επιτύχει ένα πολεµικό ναυτικό, τόσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των πλοίων που πρέπει να κατέχει. Επιπλέον, ακόµη και το πιο ικανό πλοίο δεν µπορεί να είναι σε δύο θέσεις ταυτόχρονα. Ενώ µερικά πράγµατα µπορούν να γίνουν σήµερα µε αεροσκάφη και µη επανδρωµένα αεροσκάφη, συχνά δεν υπάρχει τίποτα τόσο αποτελεσµατικό όσο η παρουσία ενός πολεµικού πλοίου στο πεδίο και η ύπαρξη Ναυτικής Αεροπορίας άµεσα διαθέσιµης για επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να υπογραµµιστεί το άγχος τού να τεθεί σε κίνδυνο ο πεπερασµένος αριθµός πολεµικών πλοίων του ναυτικού και των πληρωµάτων τους. Αυτό είναι ένα γενικό ζήτηµα που είναι πιο οξύ µεταξύ των µικρότερων στόλων µικρότερων ναυτικών όπως το δικό µας Π.Ν. Οι διοικητές ελληνικών ναυτικών σχηµατισµών στο πεδίο θα µπορούσαν να το εξηγήσουν κάπως έτσι: Τα επίπεδα συγκέντρωσης είναι εξαντλητικά, µεγάλες περίοδοι χωρίς να συµβαίνει τίποτα και στη συνέχεια µερικές πολύ σύντοµες έντονες επιχειρησιακές αιχµές που θέτουν την επιβίωση υλικού και προσωπικού σε κίνδυνο. Η αναµονή για µια πιθανή σύγκρουση - µάχη είναι αγχωτική. Οι αντικαταστάσεις είναι απαραίτητες. Τα πληρώµατα χρειάζονται χρόνο για να αποσυµπιεστούν και τα πολεµικά πλοία απαιτούν χρόνο για συντήρηση επισκευή βάσης και επιθεώρηση οπλικών συστηµάτων.

Τέλος θα πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι πως πλοία µας µπορεί να υποστούν σοβαρές ζηµιές ή να απολεσθούν, ζωές µπορεί να χαθούν. Ο Κόρµπετ όσο και ο Μάχαν υποστήριζαν ότι όταν τα πλοία τίθενται σε κίνδυνο, υπήρχε πάντα κίνδυνος απωλειών.

Αν και οι δύο επιθυµούσαν να ελαχιστοποιήσουν τα κακά πράγµατα από το να συµβούν, εάν ένα Πολεµικό Ναυτικό υπολογίζει στην επίτευξη των στόχων του χωρίς απώλειες, αυτό δηµιουργεί επικίνδυνες προσδοκίες στους πολιτικούς ηγέτες, στο προσωπικό του ναυτικού και στο ευρύ κοινό.

Απαιτείται διορατικότητα και γενναιότητα στη λήψη αποφάσεων πριν και κατά τη διάρκεια της µάχης, καθώς και εστίαση στην πρόληψη και τη διαθεσιµότητα - προετοιµασία υλικού και προσωπικού. Σχετικά πρόσφατο παράδειγµα η σύγκρουση στα Φόκλαντ, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωµένο Βασίλειο παρότι υπέστη σοβαρές απώλειες σε ναυτικές µονάδες κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους του.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΑ∆ΗΣ,
 Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.




ραδιόφωνο, ένας τύπος γ΄ πληθυντικού ενεστώτα παθητικής φωνής «συζητώνται» και έφθασε να δηµιουργείται, «ως µη ώφειλε» στη δηµοτική, και µία νεοφανής µετοχή παθητικού ενεστώτα «συζητώµενα». Πλανάται δηλαδή η εντύπωση ότι, επειδή στην ενεργητική φωνή στη δηµοτική το ρήµα κλίνεται συζητώ - συζητάς κ.λπ., µπορεί να προκύψει στην παθητική φωνή ένας τύπος πληθυντικού «συζητώνται», που δεν εντάσσεται στις κλιτικές δοµές ούτε της δηµοτικής (συζητιέµαι ... συζητιούνται) ούτε της καθαρεύουσας (συζητούµαι ... συζητούνται).

Στη συγκεκριµένη περίπτωση το ολίσθηµα γίνεται πιο έκδηλο αν αναλογιστούµε ότι κανείς δεν θα σχηµάτιζε για το ρήµα ζητώ παθητική µετοχή ενεστώτα άλλη από την παραδιδόµενη από τον τύπο «το/τα ζητούµενο/α», (ποτέ «το/τα ζητώµενο/α»). Ας µην ξεχνάµε ότι δική της διακεκριµένη µετοχή παθητικού ενεστώτα δεν σχηµατίζει η δηµοτική. Οταν τη χρειάζεται, δανείζεται όχι απλώς µία κατάληξη αλλά ακέραιο και αυτούσιο τον τύπο της µετοχής της λόγιας γλώσσας. «Συζητούµενα» λοιπόν (τα οποία και «συζητούνται»).

∆ΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΓΑΡΙΑΣ
Νέο Ψυχικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου