οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η ομιλία του κ. Ράμα ήταν ένα χάδι στα στερεότυπα του αλβανικού εθνικισμού, ενδεδυμένη με την απαραίτητη σοσιαλιστική αργκό «αδελφικής» σχέσης των δύο λαών και των κοινών στοιχείων της Ιστορίας τους. Ενδιάμεσα περιελάμβανε και ορισμένες αιχμές τόσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική όσο και για θέματα εσωτερικά. Ηταν προσεκτικός ώστε να αναφερθεί στο ζήτημα των Τσάμηδων δίχως να τους κατονομάσει και να μιλήσει για διώξεις πριν από πολλά χρόνια. Επιχείρησε να παρουσιάσει την αλβανική άποψη για τις περιουσίες των Ελλήνων της μειονότητας, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας «είναι για όλη την Αλβανία και όχι μόνο για τους Ελληνες της Αλβανίας». Κατήγγειλε, όπως αναμενόταν, το εμπόλεμο, κάτι που βεβαίως η Ελλάδα αρνείται ότι ισχύει, παραπέμποντας στις 28 Αυγούστου 1987, όταν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου αυτό ήρθη. Ενώ αναφέρεται και σε πιο πρόσφατα ζητήματα όπως τη δημιουργία κέντρου αλβανικού πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, η Αλβανία έχει ήδη πληρώσει, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη και αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη (ή τον Στέφανο Κασσελάκη που επισκέφθηκε την Αλβανία) άφησε, λέγοντας ότι η Αλβανία είναι φιλόξενη «ακόμη και για κάποιον παρεξηγημένο Ελληνα πολιτικό, να πάει να διαμαρτυρηθεί εκεί, και μετά να γυρίσει εδώ και να χάσει τις εκλογές»....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/05/24





















"ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ"

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


ΤΟ ΘΕΜΑ


Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μειονότητα ήταν αναμενόμενες και απαντήθηκαν, βεβαίως, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εχει πάντως ενδιαφέρον η επιλογή της τουρκικής προεδρίας (εκεί υπάγονται τα κρατικά ΜΜΕ) να αποδεσμεύσει τη δημοσίευση ρεπορτάζ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» με δηλώσεις του ψευδομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, στο οποίο η μειονότητα της Θράκης αποκαλείται «τουρκική». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει βιώσει πολλές δυσκολίες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923», ενώ επιπλέον σημειώνεται πως «θέλει επείγουσα λύση στα προβλήματά της». Δεν ήταν και η πιο κομψή επιλογή την ώρα που οι δύο ηγέτες συναντιούνταν στην Αγκυρα.


ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ


«Παραμένει ο προβληματισμός τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της Μεταπολίτευσης. Εφόσον είναι ενεργός, τότε συνεχίζεται και η Μεταπολίτευση και μαζί της ο διχασμός από την έρευνα όπου το 49% λέει πως τελείωσε και το 47% πως συνεχίζεται». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα ευρήματα της έρευνας της Μetron Analysis που παρουσιάστηκε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην ενδιαφέρουσα τριήμερη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τη Μεταπολίτευση. Ο Κύκλος Ιδεών έχει συνηθίσει το κοινό σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και νομίζω ότι ειδικά αυτή για τη Μεταπολίτευση αφορά και προσωπικά τον κ. Βενιζέλο, καθώς ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών είχε βρεθεί ακριβώς στην τομή του χρόνου για τις πιο ραγδαίες μεταπολιτευτικές εξελίξεις...


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ


Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα (φωτογραφία) έναντι περίπου 5.000 ομοεθνών του (εκ των οποίων περίπου οι μισοί αφίχθησαν με πούλμαν από την Αλβανία) στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, η Αθήνα αναμένει πλέον τα ουσιαστικά. Η ομιλία του κ. Ράμα ήταν ένα χάδι στα στερεότυπα του αλβανικού εθνικισμού, ενδεδυμένη με την απαραίτητη σοσιαλιστική αργκό «αδελφικής» σχέσης των δύο λαών και των κοινών στοιχείων της Ιστορίας τους. Ενδιάμεσα περιελάμβανε και ορισμένες αιχμές τόσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική όσο και για θέματα εσωτερικά. Ηταν προσεκτικός ώστε να αναφερθεί στο ζήτημα των Τσάμηδων δίχως να τους κατονομάσει και να μιλήσει για διώξεις πριν από πολλά χρόνια. Επιχείρησε να παρουσιάσει την αλβανική άποψη για τις περιουσίες των Ελλήνων της μειονότητας, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας «είναι για όλη την Αλβανία και όχι μόνο για τους Ελληνες της Αλβανίας». Κατήγγειλε, όπως αναμενόταν, το εμπόλεμο, κάτι που βεβαίως η Ελλάδα αρνείται ότι ισχύει, παραπέμποντας στις 28 Αυγούστου 1987, όταν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου αυτό ήρθη. Ενώ αναφέρεται και σε πιο πρόσφατα ζητήματα όπως τη δημιουργία κέντρου αλβανικού πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, η Αλβανία έχει ήδη πληρώσει, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη και αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη (ή τον Στέφανο Κασσελάκη που επισκέφθηκε την Αλβανία) άφησε, λέγοντας ότι η Αλβανία είναι φιλόξενη «ακόμη και για κάποιον παρεξηγημένο Ελληνα πολιτικό, να πάει να διαμαρτυρηθεί εκεί, και μετά να γυρίσει εδώ και να χάσει τις εκλογές».


Ο ΤΟΠΟΣ


Ολα αυτά, βεβαίως, δεν απαντώνται από την Αθήνα. Τουλάχιστον όχι ευθέως. Προέχουν οι ευρωεκλογές, αλλά και η δίκη του Φρέντη Μπελέρη, η οποία αναμένεται να αποτυπώσει ό,τι έχει ήδη αποφασιστεί πρωτοδίκως: δηλαδή την καταδίκη του. Η Αθήνα μονότονα παραπέμπει στην επιστολή που συνοδεύει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και συνδέει με σαφήνεια την υπόθεση Μπελέρη και τη στάση του αλβανικού κράτους με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας έχουν μπει σε μια στενωπό, από την οποία δεν θα βγουν εύκολα, και για την Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει ατόφια στον Εντι Ράμα, ο οποίος δεν διευκόλυνε την κατάσταση παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 20 Απριλίου είχε ζητηθεί μέσω του στενού συνεργάτη του, Εντρι Φούγκα, να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα για μετά τις ευρωεκλογές. Ούτε αυτό κατάφερε να κάνει ο κ. Ράμα, οπότε η ρήξη εμπιστοσύνης είναι συνολική.


Η ΑΤΑΚΑ


«Η ομοφοβία είναι μέρος μιας Ελλάδας που πρέπει κάποια στιγμή να την ξεπεράσει μαζί με όλη τη μισαλλοδοξία όπως αυτή εκπέμπεται από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε στον Βόλο. Περαστικός, ηλικίας 13 ετών, την ώρα που ο κ. Κασσελάκης ήταν στο βήμα, χρησιμοποίησε έναν ανοίκειο χαρακτηρισμό, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας. Ο νεαρός συνελήφθη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος καθώς ο κ. Κασσελάκης δεν έκανε μήνυση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου