οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ 11 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                          "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/05/24

THΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Το µικροσκοπικό στενάκι της Φειδίου ήταν στο µυαλό µου ταυτισµένο µε την εφηµερίδα «Απογευµατινή», της οποίας για πολλά χρόνια η έδρα βρισκόταν εκεί. Την περασµένη Τετάρτη το απόγευµα το βρήκα υποφωτισµένο και ατµοσφαιρικό, γεµάτο από νεαρόκοσµο που τσιµπολογούσε σε ένα δηµοφιλές µεζεδοπωλείο. Πήγαινα στο απέναντι κτίριο που δεν είχα επισκεφθεί ποτέ και µε έκανε να σκεφτώ πόσα µικρά διαµαντάκια κρύβει η Αθήνα. Είναι η στέγη του Γερµανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του 1887, η οποία ανηγέρθη σε σχέδια Τσίλλερ µε χρηµατοδότηση Σλήµαν. Κοµψότατο, καλοσυντηρηµένο, µε µια όµορφη ταράτσα, το τριώροφο µέγαρο είναι ένα από τα πλέον άγνωστα τοπόσηµα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Εκεί συγκεντρώθηκαν στις 15 Μαΐου οι επικεφαλής των 11 επιτροπών και παραρτηµάτων του Deutsches Archäologisches Institut (DAI), που διατηρεί η Γερµανία σε όλον τον κόσµο, για να παρουσιάσουν τα ετήσια πεπραγµένα τους εκείνο το βράδυ. Ο λόγος της έλευσής τους ήταν η ξεχωριστή φετινή επέτειος των 150 ετών από την ίδρυση του ινστιτούτου που έφερε στην Αθήνα τη σηµαντική αυτή συνάντηση, η οποία παγίως διοργανώνεται στο Βερολίνο. Παρών και ο Γερµανός πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, που στην οµιλία του ανέφερε πόσο σηµαντική είναι η παρουσία του φορέα για τις δύο χώρες.

Ο διπλωµάτης, που διαδέχθηκε στο βήµα την επικεφαλής του παραρτήµατος της Αθήνας, Κάτια Σπορν, είχε απόλυτο δίκιο, µιας και οι έρευνες αυτού του σπουδαιότατου ινστιτούτου για τη µελέτη της αρχαίας κληρονοµιάς µας επηρεάστηκαν βαθιά από τις διακυµάνσεις των σχέσεων της Ελλάδας µε τη Γερµανία: από τον Οθωνα έως τη ναζιστική κατοχή και από τη Φρειδερίκη έως την οικονοµική κρίση, όλα άφησαν το αποτύπωµά τους στο πώς Γερµανοί αρχαιολόγοι και ερευνητές έκαναν τη δουλειά τους στην πατρίδα µας.

Εντός του κτιρίου, άλλωστε, η Βιβή Γερολυµάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης έχουν στήσει µια καταπληκτική έκθεση που παρουσιάζει ανά τους ορόφους τα πεπραγµένα ενάµιση αιώνα. «Επί Τόπου» ο τίτλος της, µε στόχο να παρουσιάσει καλειδοσκοπικά την προσφορά του φορέα που απλώθηκε από τις ανασκαφές στις εκδόσεις και από την έρευνα στις δηµοσιεύσεις και στα ακαδηµαϊκά προγράµµατα. Αυτό που κλέβει την παράσταση καθώς περιηγείται κανείς το αφιέρωµα που καταλαµβάνει τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους εργασίας είναι η τεράστια εκτύπωση µε τη µορφή του κούρου του Ισχή (ύψους 4,43 µέτρων) που εντοπίστηκε από τους Γερµανούς στη Σάµο.

Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης και από το γεγονός ότι οι Γερµανοί δεν φωτογράφιζαν µονάχα τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους εργάζονταν αλλά ολόκληρη την περιοχή, από την Ολυµπία και τη Σάµο µέχρι τον Κεραµεικό της Αθήνας και την Κοιλάδα του Κηφισού. Ετσι, σήµερα υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες, ένα σπανιότατο και πολύτιµο υλικό. Η έκθεση θα διαρκέσει µέχρι και το τέλος της χρονιάς και είναι µια ωραία ιδέα να µπει κανείς σε αυτό το πανέµορφο κτίριο αλλά και να δει µέσα από το αρχαιολογικό ινστιτούτο το πώς Ελλάδα και Γερµανία βρέθηκαν σε φίλιες και εχθρικές καταστάσεις τα τελευταία 150 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου