οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

"...Τι είναι ο συριζαϊσμός; Σύμφωνα με τα λεξικά του μέλ­λοντος, η λέξη περιγράφει την ανέξοδη εκπόνηση θεωριών από ανθρώπους που είναι ανίκανοι να ης εφαρμόσουν. Το φαινόμε­νο δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πολιτικής. Π.χ., συριζαϊσμός στον Τύπο είναι να λες ότι με σένα θα επιστρέψει η δημο­σιογραφία στην έρευνα και το ρεπορτάζ και τελικά να τυπώνεις σελίδες γεμάτες πλήξη και αναμασήματα..."

Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", autocue, από τον Βαγγέλη Περρή
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 27/11/16
ΠΡΩΤΗ (φορά) ΚΥΡΙΑ
(Και άλλες αμερικανιές)



Aμερικανιές: Κατά την περίοδο της αριστοκρατίας, οι κυρίες της καλής κοινωνίας προσλάμβαναν έναν ζωγράφο, στον οποίο πρόσφεραν δόξα και χρήμα, αρκεί κι εκείνος να τις εξυπηρετούσε φι­λοτεχνώντας τέλεια παραμορφωτικά πορτρέτα. Οι ρυτίδες και τα προγούλια εξαφανίζονταν, προστίθεντο πόντοι στο ύψος, οι οποί­οι αφαιρούσαν από τις περιφέρειες έλαμπαν τα μάτια, οι μικροκαμωμένες κυριούλες παρουσιάζονταν σαν θηρία που προκα­λούν δέος. Στη σημερινή εποχή τη δουλειά την έχουν αναλάβει τα έντυπα που επιθυμούν να ενταχθούν στην Αυλή. Σε πρόσφατη παρουσίαση της πρωθυπουργικής συντρόφισσας, ο αναγνώστης βομβαρδίστηκε από χαριτωμένες πινελιές που στοχεύουν να προ­καλέσουν τον θαυμασμό των υπηκόων. Ο λόγος της σ. Μπαζιά­να χαρακτηρίστηκε «απλός και κοφτερός», χάρη σ' αυτόν μάθα­με ότι ξεσκονίζει μόνη το σπίτι, δίνει στον σ. Αλέξη τα σκουπίδια για να τα ρίξει στον σκουπιδοντενεκέ, ότι ο σ. Αλέξης παραμέ­νει ο γοητευτικός Τσε της μαθητικής μέθης, ότι είναι μια νέα και όμορφη γυναίκα που φοράει ρούχα με ζεστά χρώματα σε απλές, άνετες γραμμές κι αποτελεί μια ήρεμη δύναμη γιατί φωτογρα­φήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου με έξωμο φόρεμα και κόντρα στον ήλιο! Ολα αυτά θα αρκούσαν για να αναδειχθεί η σ. Μπαζιάνα σε σύμβολο αντίστασης, αλλά η ίδια έσπευσε να δι­ευκρινίσει ότι κοντά στα άλλα δεν αποδέχεται και τον όρο «πρώ­τη κυρία», διότι πρόκειται για απαράδεκτη αμερικανιά! Η αλή­θεια είναι ότι ο αντιαμερικανισμός αποτελεί βασική ιδεολογική επιλογή του ζεύγους, άλλωστε το απέδειξε και ο άντρας της οικογένειας κατά την πρόσφατη επί­σκεψη του Ομπάμα. Χασμουρήθηκε, ξύστηκε, μίλησε στον ενικό, έβαλε τα χέρια στις τσέπες και ποιος ξέρει με τί άλλους ήχους συνόδευσε την υπερήφανη επαιτεία προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Ολα αυτά είναι αρσενικές αντιαμερικανιές. Τα θηλυκά δίνουν πιο υπόγεια, αλλά επίσης καίρια χτυπήματα κατά των φονιάδων των λαών. Είναι αντιαμερικανιά να δηλώνεις υπερήφανη για το δημόσιο σύστημα εκπαίδευ­σης, να καταγγέλλεις τους «πλούσιους» που επι­λέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση και ταυτόχρο­να να στέλνεις τα παιδιά σου στη σχολή Hill. Είναι αντιαμερικανιά να συνοδεύεσαι σης προ­σωπικές σoυ δραστηριότητες από φουσκωτούς και, μέσω της πειθούς τους, να επιβάλλεται η εξαφάνιση όλων των παρακείμενων φωτογρά­φων. Είναι αντιαμερικανιά να απειλούνται με διαγραφή από το σχολείο τα παιδιά που οι γο­νείς τους είναι ύποπτοι για χρήση της φωτογρα­φικής μηχανής του κινητού. Είναι αντιαμερικανιά να επιτυγχάνεις μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να βρίσκεσαι κα­θηγήτρια στο ΕΜΠ μέσω ενός νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του συζύγου σου. Και πάνω απ' όλα είναι αντιαμερικανιά να πι­στεύεις ότι το κοινό σου αποτελείται από Αμερικανάκια.

Βασανίζομαι: Η κυβέρνηση θυμίζει τον ταλαίπωρο που γέμισε την Αθήνα με τη γιγαντοεπιγραφή «Βασανίζομαι». Ο σ. πρωθυ­πουργός βασανίζεται από την πολλή δουλειά, τη μια πρέπει να υποδεχτεί τον Ομπάμα στο Μαξίμου, την άλλη να τραβηχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο για επίσημο δείπνο, δεν βρίσκει καν τον χρό­νο να διοργανώσει ένα απ' τα υπέροχα πάρτι όπου ο Ζουράρις παίζει πιάνο και οι υπόλοιποι βάζουν στην τσέπη καναπεδάκια. Ο σ. Τσακαλώτος επίσης βασανίζεται. Λόγω κόπωσης δεν  παρακο­λουθεί τα ενημερωτικά σάιτ και, όπως αποδείχτηκε απ' τη δήλω­ση του, είναι ο μοναδικός Ελληνας που δεν γνωρίζει πότε γίνο­νται ή δεν γίνονται Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Βασανίζεται κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ δεν θα 'πρεπε, γιατί είναι ο πιό φρέσκος στην παρέα. Καλείται να σχολιάσει τις απειλές του Ερντογάν για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λοζάν­νης, που έπαιξαν ως βίντεο σε όλα τα μέσα κι εκείνος, μιλώντας εκ μέρους όλης της κυβέρνησης, απαντά «δεν σχολιάζουμε μη επιβεβαιωμένα δημοσιεύματα»! Προφανώς, άπαντες οι υπουρ­γοί επιθυμούν να ασχοληθούν με κάτι που να είναι πιο χαλα­ρό και λιγότερο δεσμευτικό, επομένως ετοιμάζονται για εκλογές.

Γραφείο πρωθυπουργού: Ο σ. πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα κυβερνήσει με ένα ευέλικτο σχήμα, που θα περιλαμβάνει  ελά­χιστα στελέχη. Τελικά, δημιουργήθηκαν πενήντα κυβερνητικές θέσεις, που μοιράστηκαν σε υπουργούς, υφυπουργούς και  ανα­πληρωτές, αλλά, επειδή επρεπε να χτυπηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, εφευρέθηκαν και τα «γραφεία του πρωθυπουργού». Το πρώτο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παραβρεθεί αυτοπροσώπως ο σ. πρωθυπουργός για να δείξει τη σοβαρότη­τα του θεσμού. Μετά θα κάνει τα καθιερωμένα ανά δίμηνο εγκαί­νια του Μετρό και η επίλυση των προβλημάτων της Β. Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στα πέριξ τσιπουράδικα.

Δραγασάκης: Ο σ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι, μόλις με το καλό έρθει η ελάφρυνση του χρέους, θα γίνουν τέτοιες φορολογικές περικοπές που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Αν αυτά τα λένε οι
«σο­βαροί» της κυβέρνησης, τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον σ. Παπαδημούλη;

Ερχεται: Αντε πάλι να στρώνονται οι κόκκινοι διάδρομοι στο  αε­ροδρόμιο, να ξεσκονίζονται οι πολυθρόνες στο Μαξίμου και να βράζουν οι πουρέδες με τις σφυρίδες στην κουζίνα του  Προεδρι­κού Μεγάρου. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, θα ορκιστεί και αμέσως μετά θα τρέξει στο Air Force One προ­κειμένου να επισκεφθεί την αγαπημένη του Ελλάδα! Ολο αυτό το φανταστικό σενάριο βασίζεται σε ένα και μόνο δεδομένο. Οτι ο προσωπάρχης του Τραμπ είναι Ελληνας! Ευτυχώς που δεν  υπήρ­χε η σύγχρονη δημοσιογραφία την εποχή που ο Δουκάκης διεκ­δικούσε την προεδρία της Αμερικής. Δεν θα είχαμε αποφύγει την αποκλειστικότητα, σύμφωνα με την οποία πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα ανακηρυσσόταν το Βρυσοχώρι Ζαγορίου.

Ζήτω: Πρέπει να το γιορτάσουμε! Με παρόντα τον σ. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, απλώς οδηγηθήκαμε σε αδι­έξοδο!

Θεωρία: Τι είναι ο συριζαϊσμός; Σύμφωνα με τα λεξικά του  μέλ­λοντος, η λέξη περιγράφει την ανέξοδη εκπόνηση θεωριών από ανθρώπους που είναι ανίκανοι να ης εφαρμόσουν. Το φαινόμε­νο δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πολιτικής. Π.χ., συριζαϊσμός στον Τύπο είναι να λες ότι με σένα θα επιστρέψει η δημο­σιογραφία στην έρευνα και το ρεπορτάζ και τελικά να τυπώνεις σελίδες γεμάτες πλήξη και αναμασήματα.

Ικανοποίηση: Δεν αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της κυβέρ­νησης που επιθυμεί ρύθμιση του χρέους, αλλιώς απειλεί με εκλογές. Εμείς έχουμε πεισθεί από τον σ. Πολάκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί με την επίσκεψη Ομπά­μα αυτομάτως λύθηκαν όλα τα οικονομικά προβλήματα και όσοι δεν το πιστεύουν είναι καθίκια και κακοχρονονάχουνε.

Κομισιόν: Το πόρισμα της Κομισιόν για την κατάσταση στην  Παι­δεία απλώς αποδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Οτι, δηλαδή, το πέρασμα του σ. Φίλη απ' το υπουργείο προκάλεσε μόνο αδι­έξοδα. Δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες δαπάνες, τα κονδύλια αντικαταστάθηκαν με μπαλώματα, η εκπαιδευτική διαδικασία κα­ταναλώθηκε σε εικονομαχίες, ενώ οι νεωτερισμοί γελοιοποιήθη­καν με τον μαθητικό όρκο «θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους» και με προτροπές να μην αποκαλούμε τα κορίτσια μας «πριγκίπισ­σες». Το πόσο αναχρονιστική και επιπόλαια ήταν αυτή η περίο­δος φαίνεται και από τη μεγάλη αποδοχή που είχε ο σ. Φίλης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάσπη: Τα κυβερνοτρόλ ξανάρχισαν ης υπερωρίες. Η  λασπομηχανή κινείται με φουλ ρυθμούς κι αυτό είναι ακόμα ένα σημάδι όη οι εκλογές έρχονται.

Μενεγάκη: Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και να 'ναι καλά τα πάνελ που δίνουν ψωμάκι σε πολλούς καταξιωμένους κριτικούς της τηλεόρασης. Βέβαια, χρειάζεται μερικές φορές να πέ­φτουν πολύ χαμηλά, π.χ. να συμφωνούν όταν ο παρουσιαστής-αφεντικό λέει ότι ο σοφός Θεός ξέρει πού χαρίζει τη μητρότητα. Αλλες φορές, θέλοντας πάλι να κάνουν το χατίρι στον αφέντη, χαρακτηρίζουν πουλημένους τους συναδέλ­φους τους που δεν κλείνουν τα μάτια βλέπο­ντας την Ελένη Μενεγάκη να είναι πρώτη στα νεανικά κοινά.

Ξαφνικός θάνατος: Τα «5 κλειδιά» προσπά­θησαν να ανοίξουν την πόρτα της επιτυχίας στην απογευματινή ζώνη του ΑΝΤ1, αλλά μά­ταιος κόπος. Μπορεί το ομώνυμο βιβλίο να έσκισε, αλλά ως σήριαλ δεν βρήκε το κοινό του, οπότε στο εξής θα το βλέπουμε στο «Τν Μακεδονία», που αναβάθμιση δεν το λες.

Πάτος: Ο παραφουσκωμένος νεαρός που ακούει στο όνομα «Αγάπη μόνο» προσπαθεί απεγνωσμένα να μην παρασυρθεί απ' τα κύ­ματα που απειλούν να τον τραβήξουν στον βυθό της ανωνυμίας, θα ήθελε η Τζούλια Αλεξανδράτου να είναι σωσίβιο, αλλά απο­τελεί βαρίδι.

Ράδιο Αρβύλα: Επέστρεψαν με όρεξη, κάνο­ντας σατιρικά πολιτικά σχόλια που δεν φιλο­δοξούν να αποτελέσουν το μανιφέστο κανενός κόμματος. Οσοι νομίζουν ότι η δουλειά τους είναι εύκολη μάλλον δεν βλέπουν πολλή τηλεόραση.

Σιωπή: Παρακολουθώντας ης πολιτικές τηλεοπτικές  αντιπαραθέ­σεις, σκέφτεσαι να ψηφίσεις αυτόν που μένει αμίλητος.

Υστεροφημία: Ας κρατήσουμε τον Στηβ Γιατζόγλου στο μυαλό και την καρδιά μας όπως αξίζει στην αθλητική του καριέρα. Τα  υπό­λοιπα τον μικραίνουν.

Φωτεινές εξαιρέσεις: Πολλοί ηθοποιοί που παίζουν στα σήριαλ συνήθως επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους, τον οποίον έχουν  κα­θιερώσει σαν ρόλο. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, για παράδειγμα, με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη...

Ψυχαγωγία: Πολλά από τα προγράμματα που συστήνονται σαν «ψυχαγωγικά» σού μαυρίζουν την ψυχή. Ευτυχώς που υπάρχουν τα δράματα και γελάμε.

Ωροσκόπια: Την ώρα που η μαγειρική υποχωρεί, τα ζώδια  εξα­κολουθούν να αποτελούν τηλεοπτικό πόλο έλξης. Το αποδεικνύ­ει και η πορεία του Σου Κου. Με το που εντάχθηκε στο δυναμικό της εκπομπής η Αση Μπήλιου, να ‘τα τα δεκαπεντάρια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου