οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

"...Κατά τον Τσακαλώτο, μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να ήταν η συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί του 3,5% του ΑΕΠ που ζητά η ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευτεί να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο του 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το 2018, εξάλλου, είπε ότι η διαφορά μας με τους θεσμούς έχει περιοριστεί στο 0,1% του ΑΕΠ. Για το πού βρισκόμαστε τώρα στο θέμα του χρέους, ο Τσακαλώτος εκτίμησε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τότε θα μπουν όλα τα θέματα μαζί στο τραπέζι, με στόχο να πάρει απόφαση το ΔΝΤ, είπε, προεξοφλώντας ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα..."

Το κύριο θέμα από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

και το εσωτερικό δισέλιδο

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/11/16

 "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/11/16
                                                       

                                                             "ΤΑ ΝΕΑ", 29/11/16

Προληπτικά μέτρα έως το 2020
Κλιμακώνονται οι πιέσεις του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση

Της Βούλας Κεχαγιά

Η κυβέρνηση με τον πλέον ανοιχτό τρόπο αποκάλυψε χθες αυτό που περιέγραφε κωδικοποιημένα όλες τις προηγούμενες ημέρες για τη διαπραγμάτευση: πως το ΔΝΤ αξιώνει προκαταβολικά τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020 για να αισθάνεται (εκείνο) βεβαιότητα και ασφάλεια ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την ελληνική πλευρά.
Συγχρόνως κατά τις συναντήσεις Αλέξη Τσίπρα με Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ έγινε λόγος για δυνατότητα οριστικοποίησης της πολιτικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους, κάτι που επιβεβαιώνει την έστω και ελαφρά παρέκκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα της 5ης Δεκεμβρίου.

Το είπε ευθέως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο της διαπραγμάτευσης, κατά την ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο κάνοντας λόγο για κάτι «που δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική». Επί της ουσίας ο υπουργός επιβεβαίωσε πλήρως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο», που ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητάει από την κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα έξτρα μέτρα για τη διετία μετά το 2018 επαναλαμβάνοντας το σκηνικό της άνοιξης του 2016 όταν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης απαιτούσε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. Η αξίωση εκείνης της περιόδου «γέννησε» εξάλλου και τον κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης. Με τη διαφορά πως το ΔΝΤ τώρα δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που επιμένει να ληφθούν για να καλυφθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που αυτή τη στιγμή έχουν προσδιοριστεί στο 3,5% για τη δεκαετία μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση πιέζει για τη μείωσή τους. Ο λόγος σχετίζεται με την κατηγορηματική άρνηση του Μαξίμου να μπει σε συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, κάτι που έχει επαναλάβει αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται τη λήψη νέων μέτρων ειδικά για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους στις πλάτες της Ελλάδας και αρνούνται κάθε συζήτηση που απομακρύνεται από την υλοποίηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.
Αυτό ωστόσο που δεν ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως και να δεχόταν να συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019-2020, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπήρχε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σαφής συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε επίσης χθες υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα - πέραν του Κυπριακού για το οποίο έγινε εις βάθος ενημέρωση - ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε και για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Κεντρική ιδέα των όσων φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα μέλη του οργάνου είναι πως η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά με το ΔΝΤ όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες το απόγευμα διαδοχικά με τον εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη συνάντηση με τον Κερέ επιβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού θα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα έχει επισημοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος. Τόνισαν πως αρχικώς στο Eurogroup θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για την πολιτική συμφωνία και αυτή να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2016.

Στο ραντεβού Τσίπρα - Μοσκοβισί το οποίο έγινε «σε πολύ καλό κλίμα», συζητήθηκε επίσης ο οδικός χάρτης και η αναγκαιότητα να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα και να εξειδικευτούν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο Πρωθυπουργός είπε στον ευρωπαίο επίτροπο πως στα εργασιακά η κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Μοσκοβισί φέρεται να σχολίασε ότι και η Κομισιόν δεν δέχεται μια εξέλιξη έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Κάτι που είχε πει με σαφήνεια στον Τσίπρα και το καλοκαίρι του 2015 ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παζάρι στην πλάτη της Ελλάδας
Μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Της Ειρήνης Χρυσολωρά
Την απαίτηση του ΔΝΤ να πάρει η κυβέρνηση νέα μέτρα τώρα για το 2019-2020 αποκάλυψε χθες δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας δυσφορία για τη στάση του Ταμείου αλλά και αγωνία για την τύχη της οικονομίας της χώρας.

Η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη - κυρίως τη Γερμανία -, όπως την παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κρατά σε εκκρεμότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει το τίμημα.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ διεξάγουν εντατικές διμερείς διαπραγματεύσεις, των οποίων το περιεχόμενο κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο επιμένει μέχρι στιγμής στις σκληρές θέσεις του.
Πάντως, τόσο ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί όσο και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ τόνισαν χθες ότι η Ευρώπη θέλει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, κάτι που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση.

«Δεν δεχόμαστε ο συμβιβασμός να γίνει στην πλάτη μας» είπε ο Τσακαλώτος, κατηγορώντας το ΔΝΤ ότι αντί να τα βάλει με την Ευρώπη για να μειώσει το χρέος, τα βάζει με την Ελλάδα που είναι ο αδύναμος παίκτης. Μάλιστα, ο υπουργός μίλησε στους συνέδρους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και σαν Αλέξης Ζορμπάς, λέγοντας ότι ο ήρωας του Καζαντζάκη θα κατηγορούσε το ΔΝΤ πως δεν έχει φιλότιμο και γενναιότητα. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα» είπε. «Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική».

Στην ομιλία του ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη διαπραγματευτική στιγμή της χώρας μετά τον Ιούλιο του 2015, όταν παίζονταν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και η ίδια η συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Αιχμές άφησε, εξάλλου, ο Τσακαλώτος και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και καλύτερης πρακτικής.

ΑΣΦΥΞΙΑ. Αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και δεν γίνει η ρύθμιση του χρέους, προειδοποίησε ο υπουργός, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ούτε να βγει στις αγορές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Κατά τον Τσακαλώτο, μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να ήταν η συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί του 3,5% του ΑΕΠ που ζητά η ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευτεί να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο του 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για το 2018, εξάλλου, είπε ότι η διαφορά μας με τους θεσμούς έχει περιοριστεί στο 0,1% του ΑΕΠ.
Για το πού βρισκόμαστε τώρα στο θέμα του χρέους, ο Τσακαλώτος εκτίμησε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τότε θα μπουν όλα τα θέματα μαζί στο τραπέζι, με στόχο να πάρει απόφαση το ΔΝΤ, είπε, προεξοφλώντας ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα.

Κάλεσε μάλιστα την ευρωζώνη να πάρει γενναίες αποφάσεις και να μη σπρώξει το τενεκεδάκι παρακάτω, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια, η οποία περνά κρίση και «χρειάζεται να έχει επιτυχίες».

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως προκύπτει απ' όσα είπε χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί, είναι εφικτό στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η ρύθμιση του χρέους ώς το τέλος του χρόνου. «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, ώς το τέλος του χρόνου» είπε ο Μοσκοβισί.
Σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε χθες ότι αυτό αναμένεται στο προσεχές μέλλον, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ. «Είναι προς όφελος της ευρωζώνης στο σύνολό της και της Ελλάδας να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Κύρτσου (ΝΔ), είπε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «προσβλέπουμε σε μια συμφωνία» για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στο ίδιο πνεύμα ο Μπενουά Κερέ είπε ότι προσβλέπουμε σε μια λύση η οποία «θα καθησυχάζει τις αγορές, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του - και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018». Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE o Κερέ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως λέγοντας ότι οι αποφάσεις παίρνονται με πλήρη ανεξαρτησία, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και άλλους παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων. Ειδική αναφορά έκανε ο Κερέ στην ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από πολιτικές επιρροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου