οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η ΤΗΡΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΑΘΕΝΗ" ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΜΦΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΛΥΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΞΙΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ...

Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"


                                                          "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 26/11/16

Η Λωζάννη, η Ελλάδα και ο «μεγάλος ασθενής»

Του Πρέσβεως ε.τ. Γιώργου Κακλίκη

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ, επικίνδυνη και προκλητι­κή χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της Συν­θήκης της Λωζάννης ο Γκυ Φέρχοφσταντ, Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν εκπλήσσει ότι η Τουρκία διαδηλώνει μετανοημένη για την υπογραφή της Συνθή­κης της Λωζάννης. θεωρεί ότι, τώρα, με την αναστάτωση στην ανατολική γειτονιά της, έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία από την οποία οι πόθοι της και οι σχεδιασμοί της θα μετου­σιωθούν στην επιβολή μιας Pax Ottomanica που εννοεί να επιβάλει με απειλές και βία. Και εργάζεται γι' αυτό επιδιώκοντας να αμ­φισβητήσει στον περίγυρο της την υπάρχου­σα τάξη πραγμάτων.

Επανειλημμένα δεν έχει τιμήσει η Τουρκία την υπογραφή της, έχοντας περιφρονήσει στην πράξη το ιστορικό αυτό κείμενο που την όρισε ως κράτος. Εχει προκλητικά αγνο­ήσει τις προβλέψεις για την προστασία των μειονοτήτων στην επικράτεια της, έχει ξε­χάσει τό' άρθρο 12, που ορίζει ρητά τα νη­σιά που της ανήκουν στο Αιγαίο, το άρθρο 16 και το άρθρο 14, που ορίζει το καθεστώς αυτοδιοίκησης στην Τένεδο και την Ιμβρο, και τόσα άλλα. Και επιδίδεται σε στρεψοδικίες και αποκλειστικά τουρκικές ερμηνείες των διεθνών κειμένων για να δικαιολογή­σει τα ανομήματά της. Τραγική περίπτωση γειτονικού κράτους και συμμάχου που αντι­λαμβάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις δι­κές του επιδιώξεις.

Αν αυτή η πρακτική θεωρείται πολιτική σταθερότητας για την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσο­γείου, τότε η Ελλάδα επιβεβαιώνει πολλα­πλά τον τίτλο της νησίδας σταθερότητας που συμβάλλει ενεργά στην ειρήνη, συνεργάζε­ται με όσους έμπρακτα σέβονται τους διε­θνείς κανόνες και υφαίνει έναν ιστό ειρήνης στον γύρω της κόσμο. Η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας μιας πρακτικής που επί δεκαετίες ακολουθεί η Τουρκία, πετυχαίνοντας πλέον να αναδει­χθεί όχι σε περιφερειακή δύναμη, αλλά σε απρόβλεπτο παράγοντα περιφερειακής αστάθειας. Ο «μεγάλος ασθενής» παρουσι­άζει σοβαρά δείγματα υποτροπής με σοβα­ρούς κινδύνους για τη μετάδοση της ασθέ­νειας του.


                                                        "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 26/11/16

Οι περίεργες ιδέες του Ερντογάν

Του Πρέσβεως ε.τ. Δημήτρη Καραϊτίδη

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ αλλεπάλληλες δηλώσεις του κυρί­ου Ερντογάν περί της ανάγκης αναθεώρησης της Συν­θήκης της Λοζάννης, με τις οποίες αμφισβητούνται, μεταξύ άλλων, και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιβε­βαιώνουν τα πάγια χαρακτηριστικά της τουρκικής πο­λιτικής, ιδίως έναντι της Ελλάδας. 

Ειδικότερα, επαληθεύουν την προκλητική συμπεριφο­ρά της, το διεκδικητικό περιεχόμενο της και την ευχέ­ρεια επίκλησης παντελώς αβάσιμων επιχειρημάτων. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική πλευρά ενεργεί προς τη χώρα μας οσάκις κρίνει ότι η Ελλάδα ευρίσκε­ται σε μειονεκτική θέση, η όποια αμβλύνει την  αμυντι­κή της ικανότητα. Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά αυτά προσετέθη τώρα και ακόμα ένα, που αφορά τη σατραπική νοοτροπία του Τούρκου ηγέτη και τον ομολογούμενο στόχο του, που στηρίζεται στην ιδέα της ανασύ­στασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, για την αιτιολόγηση του εν λόγω στόχου, ο κύριος Ερντογάν προσέφυγε στα πρωτοφανή επιχει­ρήματα της δήθεν υπερίσχυσης έναντι του Διεθνούς Δικαίου των αισθημάτων της ιστορικής νοσταλγίας και της μεγάλης και «ευαίσθητης τουρκικής καρδιάς».

Θεωρώ ότι ο Τούρκος πρόεδρος σκοπίμως μνημο­νεύει στους λόγους του τη χώρα μας, διότι προετοι­μάζει πολιτικά το έδαφος για την απαίτηση γεωπολιτι­κών ανταλλαγμάτων εις βάρος μας, προβλέποντας ότι η ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή από τον συριακό πόλεμο ενδέχεται να οδη­γήσει σε αναδιάταξη συνόρων και ίδρυση κουρδικού κράτους, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει εφιαλτική εξέλιξη για την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι, εν μέσω της σύγχυσης και της αβεβαιότητος που επικρατούν στην όλη περιο­χή και ενόψει της χωλαίνουσας, λόγω της δεινής κρί­σης, Ελλάδος, του παρέχεται η ευκαιρία να διεκδικήσει και επισήμως τις ελληνικές περιοχές που επιβουλεύ­εται και για τις οποίες παραβιάζει συστηματικά και επί χρόνια την ελληνική κυριαρχία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, γίνεται σαφές ότι η κλιμακούμε­νη τελευταίως τουρκική επιθετικότητα δημιουργεί κρίσιμούς κινδύνους όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Εκ του λόγου αυτού, επιβάλλεται να αντιμετωπίσου­με τη διαμορφούμενη κατάσταση και τις πυκνούμενες στον ορίζοντα σκιές μέ εποικοδομητική επαγρύπνη­ση, συνετό σθένος και καλοσχεδιασμένη και οργανω­μένη κινητοποίηση.

Χωρίς στομφώδεις αντιδράσεις και λυρική μεγαλοϊστορία και, προπαντός, χωρίς αδέξιους χειρισμούς.
Φροντίζοντας, όμως, για την πάση θυσία ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και για την ένταση της διπλω­ματικής μας δράσης, καθώς και για την άμεση αντί­κρουση κάθε ενέργειας στρεφόμενης κατά της εθνικής μας ασφάλειας. Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να γίνει σα­φές προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας, παρά την ταπεινωτική δοκιμασία που υφίσταται από τη συνεχιζό­μενη οικονομική κρίση, είναι αποφασισμένη και ικα­νή να αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική τουρκική βουλιμία με αποτελεσματικότητα και υψηλό αίσθημα σθεναρής αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου