οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

"... Ο Μοσκοβισί θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο και δημοσίως δηλώνει ότι μπορεί να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Ο επίτροπος Oικονομικών τους τελευταίους μήνες και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τηρεί φιλική στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά, δείχνοντας να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για υλοποίηση της συμφωνίας. Ο Κερέ, πάλι, δείχνει να επιμένει στην άποψη ότι η επιτυχία του τρίτου προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο εμφανίζεται πιο μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του για το τι θα επιφέρει η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το σκέλος της ρύθμισης του χρέους. Πάντως επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο...."

Το κύριο θέμα, από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/11/16

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/11/16
Η πρώτη μάχη για την πολιτική συμφωνία
Από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί η έκβαση του EuroWorking Group

Της Βούλας Κεχαγιά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα που το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Περιμένοντας την έκβαση του σημερινού EuroWorking Group, η κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη πως το ΔΝΤ μπορεί «να πάει πάσο» έως ότου διαπιστώσει την εξέλιξη του όλου πακέτου της διαπραγμάτευσης. Το Μαξίμου δεν ανησυχεί για τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών - αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς τη συζήτηση για το χρέος που σκοντάφτει στην επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση των αποφάσεων μετά το 2018. Τις εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση θα συζητήσει ενδελεχώς σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως επίσης και με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Ο Μοσκοβισί θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο και δημοσίως δηλώνει ότι μπορεί να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Ο επίτροπος Oικονομικών τους τελευταίους μήνες και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τηρεί φιλική στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά, δείχνοντας να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για υλοποίηση της συμφωνίας. Ο Κερέ, πάλι, δείχνει να επιμένει στην άποψη ότι η επιτυχία του τρίτου προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο εμφανίζεται πιο μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του για το τι θα επιφέρει η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το σκέλος της ρύθμισης του χρέους. Πάντως επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει στους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άσκοπες καθυστερήσεις, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές χωρίς να υπάρχουν αξιώσεις από το παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων. Θα αναφερθεί επομένως και στο αίτημα του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων από τώρα για το 2019 και το 2020, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι πρόκειται για απαιτήσεις που δεν θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Επίσης αναμένεται να αναφερθεί και στα πολυνομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης - τρίτο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί μεσοβδόμαδα - και θα επαναλάβει ότι βούληση της κυβέρνησής του είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup ώστε η αξιολόγηση να κλείσει και ως προς το νομικό της σκέλος στις αρχές του Ιανουαρίου, οπότε θα ψηφιστούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Ολα αυτά αποτέλεσαν άλλωστε και αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΟΛΑΝΤ. Τις σκέψεις του για τη δεύτερη αξιολόγηση θα μοιραστεί ο Αλέξης Τσίπρας και με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Αμπου Ντάμπι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία συνδιοργανώνουν Διάσκεψη της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. Στο μεταξύ, δεν αποκλείονται τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως για παράδειγμα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι. Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα στην Ιταλία, το οποίο θα διενεργηθεί μόλις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, εκτιμώντας ότι η έκβασή του μπορεί γενικώς να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ως προς την αντίληψή τους για τη διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή που βρίσκεται εν αναμονή των συμπερασμάτων του EuroWorking Group τονίζει στα «ΝΕΑ» πως «όλα εξαρτώνται από τη στάση του ΔΝΤ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πιθανότερο σενάριο είναι το Ταμείο να πει σήμερα πως «έχω κάποιες αντιρρήσεις με την πολιτική συμφωνία, αλλά θα περιμένω να δω όλη την εξέλιξη» ή στο δυσμενέστερο για την κυβέρνηση σενάριο θα δημιουργήσει προβλήματα προβάλλοντας προσκόμματα για μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. τα εργασιακά.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει ότι παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση τα δημοσιονομικά και εργασιακά, παρά την τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε μπορεί να κλείσει η συμφωνία.

Πάντως και κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα στους δανειστές λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όχι μόνο στην ώρα της, αλλά και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως οι παράλογες απαιτήσεις που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, για τη δική μας πλευρά, δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης». Εννοώντας ασφαλώς πως στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ ζήτησε - όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» - να ψηφιστούν άμεσα νέα μέτρα για να εφαρμοστούν τη διετία 2019-2020, κάτι αντίστοιχο με τις απαιτήσεις του την προηγούμενη άνοιξη.

Διαδικασίες - εξπρές για τα πολυνομοσχέδια
με τα προαπαιτούμενα

Της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου

Σε πυρετώδεις ρυθμούς θα κινηθεί το κοινοβουλευτικό έργο από σήμερα μέχρι και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στις 10 Δεκεμβρίου. Η επεξεργασία των δύο πολυνομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα αρχίσει το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ ο δρόμος προς την Ολομέλεια δεν θα είναι καθόλου μακρύς καθώς το ένα πολυνομοσχέδιο θα ακολουθήσει επείγουσες και το άλλο κατεπείγουσες διαδικασίες. Συγκεκριμένα το πρώτο που αφορά την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» θα εισαχθεί αύριο, Τρίτη, προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Το δεύτερο, με τον τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» που ουσιαστικά περιλαμβάνει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - μέρος δεύτερο με την οποία επανακαθορίζεται το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μεθαύριο, Τετάρτη.

Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με προαπαιτούμενα - πιθανότατα θα περιλαμβάνει τον πτωχευτικό κώδικα κ.λπ. Στόχος είναι να αρχίσει η επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή αλλά όχι να έχει ψηφιστεί έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια, όπως ισχύει για τα δύο παραπάνω. Την Πέμπτη πάντως έχει προγραμματιστεί και η ψήφιση για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, διαμόρφωσης γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και άλλες διατάξεις.

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Σε ανάλογα εντατικούς ρυθμούς θα τρέξουν και οι εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών αυτή την εβδομάδα, με πιο χαρακτηριστική τη διπλή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί διπλή συνεδρίαση για την εξέταση του νομοσχεδίου με τον κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2017. Το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέχιση της ακρόασης της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/11/16
Οι προσδοκίες για πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχουν σβήσει πλέον
Διαπραγμάτευση: Εβδομάδα πιέσεων για μέτρα και χρέος

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, στο EuroWorking Group, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά οι προσδοκίες για πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πλέον έχουν σβήσει και έχουν περιοριστεί σε μια καταγραφή της προόδου και σε καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αργότερα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) και των εκπροσώπων των θεσμών «σημειώθηκε προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, ακόμη δεν έκλεισε τίποτα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδίως στα εργασιακά οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο δεν κλείνει η συμφωνία της Ευρώπης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ικανοποιητική ρύθμιση του χρέους, ώστε να θεωρηθεί αυτό βιώσιμο, δύσκολα θα κλείσει από μόνη της η αξιολόγηση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Πάντως, τις επόμενες ημέρες οι διεργασίες θα είναι έντονες. Σήμερα στην Αθήνα θα βρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Και οι δύο θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητήσει ο Μοσκοβισί από την κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Μοσκοβισί διατύπωσε την εκτίμηση, σε συνέντευξή του στο «Εθνος» χθες, ότι είναι εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και να ολοκληρωθεί έτσι η αξιολόγηση. Είπε επίσης ότι έφτασε η ώρα να συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Πιο συγκρατημένος ο Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Το θέμα της συμμετοχής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει, ωστόσο, το πιο καυτό. Μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Washington Group την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, όλοι περιμένουν τον καθορισμό της επόμενης, που θα μπορούσε να γίνει και στο περιθώριο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα θέματα θα μπουν μαζί στο τραπέζι, όπως είναι άλλωστε λογικό, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται και από τη συμφωνία για το χρέος. Κι αυτό γιατί στα θέματα της αξιολόγησης περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, 2017-20, για το οποίο δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα προβλέπει.

Η μεν Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία επιμένουν να διατηρηθεί η συμφωνία του 3,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο (γιατί διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστική ελάφρυνση του χρέους), το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Ετσι, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. Το ΔΝΤ θα ζητήσει μέτρα ακόμη και στην περίπτωση που θα πέσει ελαφρώς ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο αν αυτός υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ, δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα. Αυτό το σενάριο όμως δεν θεωρείται πιθανό, γιατί προϋποθέτει ριζική ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο μια πίεση προς την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα είναι εξίσου απίθανο να γίνει αποδεκτή. Οπως έγραφαν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση αντιπροτείνει σε μια τέτοια περίπτωση να ισχύσει ο κόφτης και για τη διετία 2019 και 2020.

Για το χρέος, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει το πακέτο των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων, ενώ συζητείται να ανακοινώσει και το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων, με ένα πιο δεσμευτικό πλαίσιο από αυτό που είχε ανακοινώσει στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΔΝΤ, ο Παπαδημητρίου είπε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «τους θέλουμε μέσα», παρότι δεν είναι σίγουρος αν αυτοί θέλουν να μπουν ή όχι, αν και μάλλον «νομίζω ότι θέλουν να μπουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου