οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

"...Παραμένει ακόμα άγνωστον πως η Αθήνα και ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς ήταν σίγουροι ότι ο κ. Ερντογάν θα δεχόταν μια διμερή συνάντηση κορυφής με τον κ. Τσίπρα για το Κυπριακό και μάλιστα με ατζέντα που θα είχε καθορίσει μονομερώς η Αθήνα.. χωρίς να υπάρχει κανέναν μέσο πίεσης της Άγκυρας προς τούτο. Η εμμονή της Αθήνας στη θέση Κοτζιά έφερε τα απολύτως αντίθετα αποτελέσματα. Η Άγκυρα αρνήθηκε την πρόταση της Αθήνας, τίναξε στον αέρα τη διαπραγμάτευση στο εδαφικό, αλλά αποδέχθηκε μια συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν , με ανοιχτή ατζέντα εφ όλης της ύλης του Κυπριακού. Η Αθήνα, που έκανε πρώτη το βήμα της περιορισμένης διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί τη συνάντηση αυτή, εφ όλης της ύλης...."

Aπό το site  του "STAR Κεντρικής Ελλάδας"


Το αλαλούμ στο Κυπριακό:
Της Κύρας Αδάμ
Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα ήταν να εμπλακεί σε μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με τον Τ. Ερντογάν για το Κυπριακό, παράλληλα με το κρίσιμο euro group της 5ης Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και την υπόθεση του ελληνικού χρέους.
Και όμως το κατόρθωσε και αυτό!! Μέχρι αυτή την στιγμή εκκρεμεί η συνάντηση των δυο ανδρών στις 4 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ .

Τη διμερή συνάντηση προκάλεσε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν σε μια στιγμή ευφορίας και λανθασμένων εκτιμήσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί για το εδαφικό, στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο σε διμερή συνάντηση για το θέμα των εγγυήσεων και ασφαλείας στην Κύπρο. Αμέσως μετά, κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Μον Πελερεν.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται και πάλι στριμωγμένες στη γωνία και δυστυχώς και αυτή τη φορά το μπέρδεμα φέρνει και πάλι άρωμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, δια χειρός ΥΠΕΞ Κοτζιά, διαφήμιζε μόνη της ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό, ότι ήταν έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει διμερώς με την Τουρκία και να συμφωνήσει στα θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων στην Κύπρο, προτού οριστεί η πολυμερής διάσκεψη για την επικύρωση της συμφωνίας για το Κυπριακό.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα , υπέρμαχος της κατάργησης του συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο, επιδίωκε εδώ και καιρό μια παράπλευρη , διμερή διαπραγμάτευση με την Άγκυρα , για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, μόνον.

Επι της ουσίας πρόκειται για μια παραλλαγή της πάγιας τουρκικής πρότασης για διμερή, εφ όλης της ύλης, διαπραγμάτευση Αθήνας και Άγκυρας για το Κυπριακό, που μέχρι τώρα είχε απορριφθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο ίδιος ο κ Κοτζιάς μάλιστα, σε συνέντευξη του, είχε αποκαλύψει ότι η Αθήνα σε συνεργασία με τη Λευκωσία διαμορφώνει «ένα σύστημα συνεργασίας και φιλίας για τη συνεργασία της Κύπρου με τις πρώην εγγυήτριες δυνάμεις ( Ελλάδα Τουρκία) χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους..»

Η Άγκυρα δεν συναίνεσε ποτέ στην πρόταση Κοτζιά, ούτε και άλλαξε τη θέση της.
Αυτό φάνηκε εκ νέου καθαρά στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη –Ακιντζί για το εδαφικό στην Ελβετία. Οι δύο πλευρές συνέκλιναν κατ’ αρχήν, σε πτυχές του θέματος, όπως το ποσοστό εδάφους εκάστης πλευράς, τον αριθμό Ελληνοκυπρίων που θα είχαν δικαίωμα επιστροφής στα κατεχόμενα , στο θέμα της Μόρφου κλπ. , χωρίς ποτέ καμία πλευρά να αναφερθεί στο μείζον και ακανθώδες θέμα της ακτογραμμής των δύο συνιστώντων κρατιδίων, που έχει άμεση σχέση με την υφαλοκρηπίδα, τις περιοχές ΑΟΖ με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων –μείζον θέμα για την Τουρκία, στο οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Στο σημείο αυτό αρχίζει η διαφοροποίηση Αθήνας- Λευκωσίας, την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να παραδεχθεί. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζοντας ότι έχει «κατοχυρώσει» τα μείζονα σημεία του εδαφικού (ως τρόπαιο δικό του για να σπάσει τις αντιρρήσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης) ήταν διατεθημένος να δώσει την ημερομηνία σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση , δια χειρός Κοτζιά, επέμεινε στην θέση του, ότι πρώτα θα γίνει η διμερής συνάντηση Αθήνας- Άγκυρας για τις εγγυήσεις και μετά, ύστερα από τη διμερή συμφωνία, θα άνοιγε ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη που θα «επισημοποιούσε» τη συμφωνία. Εξ ου και το εσπευσμένο τηλεφώνημα του κ Τσίπρα στον κ Ερντογάν για τη διμερή συνάντηση τους.

Η Άγκυρα όμως αντέδρασε αρνητικά στην διμερή συνάντηση με την Αθήνα και μάλιστα με «περιοριστικούς» όρους. Έτσι κατ’ ουσίαν διέταξε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί να υπαναχωρήσει στο εδαφικό, εξαρτώντας το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής από την σύγκλιση της πολυμερούς διάσκεψης για τις εγγυήσεις, πράγμα που εκ των προτέρων είχε απορρίψει η Αθήνα. Εξ ου και το αδιέξοδο και η κατάρρευση των συνομιλιών.

Παραμένει ακόμα άγνωστον πως η Αθήνα και ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς ήταν σίγουροι ότι ο κ. Ερντογάν θα δεχόταν μια διμερή συνάντηση κορυφής με τον κ. Τσίπρα για το Κυπριακό και μάλιστα με ατζέντα που θα είχε καθορίσει μονομερώς η Αθήνα.. χωρίς να υπάρχει κανέναν μέσο πίεσης της Άγκυρας προς τούτο.

Η εμμονή της Αθήνας στη θέση Κοτζιά έφερε τα απολύτως αντίθετα αποτελέσματα. Η Άγκυρα αρνήθηκε την πρόταση της Αθήνας, τίναξε στον αέρα τη διαπραγμάτευση στο εδαφικό, αλλά αποδέχθηκε μια συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν , με ανοιχτή ατζέντα εφ όλης της ύλης του Κυπριακού. Η Αθήνα, που έκανε πρώτη το βήμα της περιορισμένης διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί τη συνάντηση αυτή, εφ όλης της ύλης.

Ακριβώς, όπως έχει επιμείνει δεκαετίες τώρα η Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου