οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΣΟ ΕΛΑΦΡΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...ΠΑΝΤΩΣ...ΒΡΗΚΕ ΘΕΜΑ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΣΕ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ Ο ΚΛΩΝΟΣ ΤΗΣ "Ε", ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΗΜΙΣΕΛΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ "ΓΡΑΦΕΙΑΚΙ" (προφανώς η άμεση επικοινωνία από την συμπρωτεύουσα με την πρωτεύουσα μέση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεμοιοτυπίας ή τηλεφωνίας παραμένει δύσκολη ή χρονοβόρα ή/και κοστοβόρα...)

Το ολοσέλιδο-παρακαλώ- θέμα, από τον κλώνο της "Ε"
και το ακολουθούν ιδεολογικό μάθημα από Κοτσακά
"Εφ.Συν", 28/11/16
«Οχι άλλα εγκαίνια και αγιασμοί, ώρα για έργα»

Του Νίκου Φωτόπουλου

«Θα είμαι Θεσσαλονίκη κάθε 15 μέρες»! Με τη διαβεβαίωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το Σάββατο το πρωθυπουργικό γραφείο στο ΥΜΑΘ, όπως είχε προαναγγείλει τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ, επιφυλάσσοντας για τη Βόρεια Ελλάδα τον ρόλο της «ατμομηχανής της ανάπτυξης». Επιφυλακτικοί αλλά ικανοποιημένοι οι φορείς από την ομιλία του.

«Η ευκαιρία του γραφείου εδώ είναι να μπορέσω και εγώ να έχω μια πιο συχνή επαφή με τους φορείς συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

»Μια ανάπτυξη, όμως, που πρέπει να έχει υλική βάση, που θα γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών και όχι μόνο ως στατιστικό μέγεθος που θα αφορά τους οικονομολόγους. Είμαι πιο αισιόδοξος.

»Καταρχάς διότι όταν κανείς συζητάει με τους φορείς πάνω στα προβλήματα αποκτά μια συναισθηματική επαφή με τους ανθρώπους εκείνους που πρέπει να κληθούν να μπουν στην πρώτη γραμμή για να λύσουν και να λυθούν τα προβλήματα.

»Οπως δήλωσα στην εισήγησή μου, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολιτικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις, έχουμε έναν κοινό στόχο: να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και να βρούμε λύσεις. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων, στο ΥΜΑΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη Θεσσαλονίκη έχω κουραστεί να έρχομαι για εγκαίνια, ωραίες ομιλίες, δημόσιες σχέσεις, πολλούς αγιασμούς και λίγα έργα. Ομως, στην πορεία αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη», για να συμπληρώσει:

«Η θεσμική ιδιότητα του πρωθυπουργού, που μπορεί με μια εντολή και μια υπογραφή να λύνει προβλήματα, ίσως να είναι και μια παθογένεια, αλλά εδώ ίσως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί οι ενδεδειγμένες λύσεις να έρχονται μέσα από μία συλλογική επεξεργασία.

Να είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας και να έχουν οι λύσεις αυτές τη συνολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το γραφείο δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο. Ενα γραφείο δουλειάς».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον παραγωγικό της ρυθμό και την παλιά ιστορική της ταυτότητα, της πολυπολιτισμικής, εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης...

Επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑΘ τέθηκε η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου, με σπουδές στην Ψυχολογία, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Διοικητικά το γραφείο θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, μέλη της Λαϊκής Ενότητας, με τη συμμετοχή της πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου, επιχείρησαν να διακωμωδήσουν τον νέο θεσμό με ένα θεατρικό δρώμενο, αλλά αποχώρησαν σύντομα μετά την παρέμβαση της αστυνομίας.

Επίσκεψη στο «Νόησις»
Το πρωί, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και πριν από τις συναντήσεις στο ΥΜΑΘ, επισκέφθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών - Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης. Εκεί συνάντησε παιδιά προσφύγων που έχουν ενταχθεί στη δομή εκπαίδευσης του 67ου Δημοτικού Σχολείου. «Τα παιδιά αυτά έχουν κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, ένα ταξίδι που στις καρδιές και τις ψυχές τους έχει γεμίσει τραύματα. Σήμερα, εδώ στο Κέντρο Νόησις είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι μάθησης και δημιουργίας.

Στις ζεστές αγκαλιές εθελοντών και εκπαιδευτικών και στις δομές που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια σειρά από ελληνικά σχολεία, έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν ότι έχουν μέλλον, ότι έχουν προοπτική», τόνισε ο πρωθυπουργός, τον οποίο πλησίασε μια νεαρή Σύρα, μητέρα πέντε παιδιών, και συνομίλησε μαζί του.

Οπως του είπε, η ίδια πέρασε στην Ελλάδα από τη Μυτιλήνη, αλλά ο σύζυγός της παραμένει στην Τουρκία, και ζήτησε τη βοήθειά του, ώστε να απεγκλωβιστεί. Ο πρωθυπουργός την άκουσε προσεκτικά, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε σύντομα να επανενωθεί η οικογένειά της
"Εφ.Συν", 28/11/16

«Η κυβέρνηση για το εφικτό, το κόμμα για το επιθυμητό»

Η συνέντευξη στο Νίκο Σβέρκο

Μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου θυμάται ο Αντώνης Κοτσακάς, προκειμένου να περιγράψει τις διαφορετικές στοχεύσεις κυβέρνησης και κόμματος. «Η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων, ως εκ τούτου οφείλει να προτάσσει το πολιτικά εφικτό.

»Το κόμμα δεν μπορεί παρά να προτάσσει το ιδεολογικά επιθυμητό», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον χαρακτηρισμό «ορφανό του Τσοχατζόπουλου», που του αποδίδουν οι επικριτές του, σχολιάζει:

«Εχω βαρεθεί τόσα χρόνια τώρα να απαντώ στο συγκεκριμένο ερώτημα. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πράγματα, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες ορισμένων να ανασύρουν ζητήματα από το παρελθόν που έχουν λήξει και ξεπεραστεί»

Η κυβέρνηση μοιάζει να κυνηγά διαρκώς και να εξαρτά την πολιτική της από τη διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός εσχάτως ζήτησε να επικεντρωθεί η δουλειά των υπουργών στην καθημερινότητα. Δεν άργησε να δώσει αυτήν την «εντολή»;

Είναι ώς ένα βαθμό λογικό το γεγονός ότι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα παραμείνει για όσο ακόμα χρειαστεί η διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για να τη βγάλει από την επιτροπεία και τη λιτότητα, με τον λαό όμως στα πόδια του και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η προτροπή του πρωθυπουργού για ενασχόληση με την καθημερινότητα συναρτάται με το σύνολο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αλλά και δυνατοτήτων.

Ενα από τα βασικά προβλήματα που εξετάζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σχέση κυβέρνησης και κόμματος. Υπάρχει μεν ο κίνδυνος να «κρατικοποιηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει όμως και ο κίνδυνος η κυβέρνηση να αυτονομηθεί πλήρως;

Ζούμε σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσα σε καπιταλιστικές οικονομικές δομές. Η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων, ως εκ τούτου οφείλει να προτάσσει το πολιτικά εφικτό.

Το κόμμα δεν μπορεί παρά να προτάσσει το ιδεολογικά επιθυμητό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να διαμορφώνει ευνοϊκούς κοινωνικούς συσχετισμούς, διατηρώντας τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά.

Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «αιμορραγεί» προς την αποχή. Αυτή η τάση ενισχύει τη Ν.Δ. Πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στις κάλπες;

Η αποχή αποτελεί ένα από τα διαχρονικά μείζονα προβλήματα της δημοκρατίας και αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης θα κληθεί εντέλει να επιλέξει ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση, που οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κρίση, και στη συνέχιση μιας πορείας που γνώρισε τους τελευταίους 20 μήνες και που ευελπιστούμε στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρωθεί.

Η κοινωνία έχει πλέον σαφείς ενδείξεις και δείγματα γραφής για τον προσανατολισμό μας. Νομίζω ότι παρά τη δικαιολογημένη δυσφορία των πολιτών, η οποία τους οδηγεί να κλίνουν προς την αποχή, όταν έρθει η ώρα θα κάνουν τη σωστή επιλογή.

Με βάση τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συμμάχους για να κυβερνήσει. Τα κόμματα του Κέντρου είναι αξιόπιστα για την οικοδόμηση συμμαχιών;

Η ερώτησή σας είναι καλή, διότι μου δίνει την ευκαιρία για μία βασική διευκρίνιση: Εχουμε λοιπόν τη δυνατότητα για πολιτικές ή κοινωνικές συμμαχίες, ή και τα δύο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών.

Αυτό σχεδιάζουμε να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, εάν οικοδομήσουμε ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες, οι συμμαχίες αυτές, με τη δυναμική που θα αναπτύξουν, θα επιβάλουν εντέλει και τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες.

Οταν για παράδειγμα η πολιτική κουβέντα γύρω από τη διεύρυνση επικεντρώνεται σε επώνυμα πολιτικά πρόσωπα και όταν το «σύστημα» επιχειρεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρως απομονωμένο, ως να μην έχει σημερινούς ή μελλοντικούς συμμάχους, εμείς οφείλουμε να κάνουμε την ανάποδη κίνηση. Αντί να κινούμαστε στο επίπεδο της κορυφής, να κινηθούμε στο επίπεδο της βάσης, με πρόσωπα που διαθέτουν κοινωνικό αντίκρισμα.

Πώς βλέπετε την εσωτερική διένεξη στο ΠΑΣΟΚ και τις αποκλίσεις μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου;

Τα χρόνια της κρίσης έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες στον επονομαζόμενο «μεσαίο χώρο», προσπάθειες που έτυχαν υπερπροβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καμία από αυτές δεν μπόρεσε να προχωρήσει, για αντικειμενικούς λόγους.

Η φτωχοποίηση –και σε ένα βαθμό ριζοσπαστικοποίηση- των πρώην μεσαίων στρωμάτων δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Δεν υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην κοινωνία τάξεις και στρώματα που θέλουν και μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις πολιτικές του μεσαίου χώρου, ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις που εκφράζουν πρόσωπα στο ηγετικό επίπεδο.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «δραπετεύσει» μέσω πρόωρων εκλογών εάν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση δεν κυλήσουν θετικά...

Αποψή μου είναι πως η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί μεγάλο μας πλεονέκτημα. Μέσα στο αποσταθεροποιημένο περιβάλλον που κινούμαστε, πιστεύω ότι, αν το πλεονέκτημα αυτό αξιοποιηθεί κατάλληλα, η διαπραγμάτευση στον έναν ή τον άλλο βαθμό θα έχει θετική κατάληξη.

Παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατηγορηθεί (και από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ.) ότι είναι τα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου». Τι απαντάτε;

Εχω βαρεθεί τόσα χρόνια τώρα να απαντώ στο συγκεκριμένο ερώτημα. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πράγματα, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες ορισμένων να ανασύρουν ζητήματα από το παρελθόν που έχουν λήξει και ξεπεραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου