οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

"...Οι εκλογές για την ανάδειξη της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών», την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν ως πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις εκλογές αυτές που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων για την Τράπεζα Πειραιώς εκδηλώθηκε μέσω μιας σειράς παρασκηνιακών διεργασιών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν επετεύχθη. Οι μηχανικοί που αύξησαν τη συμμετοχή τους κατά 5% έδωσαν ποσοστό μόλις 7,31% στην υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών. Δύο άλλες παρατάξεις, η Αφετηρία και η Περιφερειακή Συνεργασία, που είχαν ταυτιστεί πολιτικά με τον υπουργό Υποδομών καταποντίστηκαν. Πήραν, εκάστη, από 2,72%. Μεγάλος νικητής ανεδείχθη η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ καθώς αύξησε τα ποσοστά της, ενώ ο επικεφαλής της Γ. Στασινός υπερδιπλασίασε τις προσωπικές του ψήφους...."

Από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και¨
τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 27/11/16
Καταρρέει και ο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ»
Οι εκλογές στο ΤΕΕ, στους εκπαιδευτικούς και σε μια σειρά ομοσπονδίες δείχνουν δραματική πτώση των παρατάξεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χόνδρου

Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης που απεικονίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα εργατικά σωματεία και στους επιστημονικούς συλλόγους. Τα αποτελέσματα των παρατάξεων που στήριξε το κυβερνών κόμμα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο «κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο αναφέρεται συχνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένα μέγεθος που υπολείπεται ακόμα και των κακών δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, η ΝΔ αυξάνει τις δυνάμεις της ανακαταλαμβάνοντας την πρωτιά σε σημαντικά συνδικαλιστικά όργανα, όπως οι καθηγητές, ενώ οι παρατάξεις που αναφέρονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνουν να διατηρούν τις μειωμένες δυνάμεις τους. Οι ασθενικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές διαδικασίες των εργατικών συνδικάτων και των επιστημονικών συλλόγων αποδίδονται κυρίως σε δύο λόγους. Στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον οδυνηρό συμβιβασμό του Μνημονίου που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των έμπειρων συνδικαλιστικών στελεχών προς τη ΛΑΕ και άλλα αριστερά σχήματα. Και στη δυνατότητα που δίνει η άμεση ψήφος, στις εκλογές των επιμελητηρίων, στα δεκάδες χιλιάδες μέλη τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση.

Η πανωλεθρία στο ΤΕΕ
Οι εκλογές για την ανάδειξη της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών», την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν ως πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις εκλογές αυτές που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων για την Τράπεζα Πειραιώς εκδηλώθηκε μέσω μιας σειράς παρασκηνιακών διεργασιών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν επετεύχθη. Οι μηχανικοί που αύξησαν τη συμμετοχή τους κατά 5% έδωσαν ποσοστό μόλις 7,31% στην υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών.

Δύο άλλες παρατάξεις, η Αφετηρία και η Περιφερειακή Συνεργασία, που είχαν ταυτιστεί πολιτικά με τον υπουργό Υποδομών καταποντίστηκαν. Πήραν, εκάστη, από 2,72%. Μεγάλος νικητής ανεδείχθη η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ καθώς αύξησε τα ποσοστά της, ενώ ο επικεφαλής της Γ. Στασινός υπερδιπλασίασε τις προσωπικές του ψήφους. Η νίκη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δυνάμεις της ΝΔ είχαν διασπαστεί, με τους αποχωρούντες να λαμβάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6,53%.

Παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται και ως προσωπική ήττα του κ. Σπίρτζη, αποτελεί πρωτίστως ένα ακόμα καμπανάκι για την κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, «δεν δείχνει μόνο τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση αλλά και το ρεύμα που διαμορφώνεται υπέρ της ΝΔ». Μπροστά στα ίδια μηνύματα εκτιμάται ότι θα βρεθεί και η κυβέρνηση στις 11 Δεκεμβρίου, όταν ανοίξουν οι κάλπες της εκλογικής διαδικασίας και στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, «η δυσαρέσκεια που υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο για την κυβέρνηση είναι μεγάλη και θα αποτυπωθεί μετά τους μηχανικούς και στην ψήφο των οικονομολόγων».

Ανατροπή στους εκπαιδευτικούς
Εχε προηγηθεί το καμπανάκι των εκπαιδευτικών που αποτελούν τον μεγαλύτερο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου 20 ημέρες έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές πήραν μέρος πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί και οι υποστηριζόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεις κινήθηκαν μεταξύ ήττας και κατάρρευσης.

Στους καθηγητές, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ κατάφερε να πετύχει μια σημαντική εκλογική νίκη η οποία συνδυάστηκε με την αύξηση των ποσοστών της κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και την επανάκτηση της πρώτης θέσης την οποία είχε χάσει στις εκλογές του 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του οποίου εμφανίστηκαν διασπασμένες καταγράφοντας απώλειες 5%. Η πτώση των ποσοστών και η απώλεια της πρώτης θέσης αποδόθηκαν στην παρουσία της πρωτοεμφανιζόμενης συνδικαλιστικής παράταξης της ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, ωστόσο οι απώλειες που είχαν και τα άλλα αριστερά σχήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του συνδικαλιστικού κάστρου του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κόλπους των καθηγητών.

Στους δασκάλους, η παράταξη που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστά επιπέδου πανωλεθρίας, κατατασσόμενη στην έκτη θέση, με απώλεια 4 μονάδων και 3.000 ψήφων, σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Αλλά και στις εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο στον σύλλογο υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στην οποία προσήλθαν πάνω από 3.000 υπάλληλοι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγάλη πτώση καθώς από το 34% έπεσε στο 18%, ενώ οι παρατάξεις που στήριξαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβασαν αισθητά τα ποσοστά τους.
ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ: Η εικόνα πτώσης των φιλοκυβερνητικών παραρατάξεων παρατηρείται και στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε επίπεδο ομοσπονδιών. Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ αλλά και στη διαδικασία για την εκλογή οργάνων, διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ που έγινε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι παρατάξεις που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά, το ίδιο και στις αρχαιρεσίες του 12ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εθνικής Αμυνας.
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 27/11/16

Μαζική φυγή από το ΣΥΡΙΖΑ: Φυλορροεί το κόμμα του Αλ. Τσίπρα,με το 60%των ψηφοφόρων του να αναζητά αλλού στέγη

Του Νίκου Σίμου

Η αυξανόμενη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας -χω­ρίς σημαντικές προσθήκες από μετακινήσεις προς αυ­τήν από άλλα κόμματα- και οι συνεχείς διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βασικοί παρά­γοντες που θεμελιώνουν την επίσης αυξανόμενη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙ­ΖΑ και Ν.Δ. υπέρ της δεύτερης και εν μέρει αντισταθμίζουν το εξής μειονέ­κτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οτι, παρά την πολύ μεγάλη οργή της κοινωνίας έναντι της σημερινής κυβέρνησης, δεν  δι­απιστώνεται μεγάλη μετακίνηση ψη­φοφόρων από το κυβερνών κόμμα προς αυτό της αξιωματικής αντιπολί­τευσης. 

Αντιθέτως, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη διαρροή από τον ΣΥ­ΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα, αλλά και προς τη μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, η εκλογική «συμπε­ριφορά» της οποίας θα παίξει καθο­ριστικό ρόλο:

(α) Στη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος

(β) Στο ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα

(γ) Στον αριθμό των εδρών του πρώ­του κόμματος σε συνάρτηση με το πο­σοστό που θα συγκεντρώσουν οι πο­λιτικοί σχηματισμοί που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Είναι προφανές όη η εξέλιξη της αδι­ευκρίνιστης ψήφου ενδιαφέρει άμε­σα τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα εί­ναι το πρώτο κόμμα.

Πράγματι, σε μια σειρά ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δι­εξήχθησαν μεταξύ των αρχών του περασμένου Σεπτεμβρίου και των αρχών του τρέχοντος μηνός διε­ρευνήθηκε το σημαντικό στοιχείο της προέλευσης των ψηφοφόρων που έλεγαν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές, θα ρίξουν λευκό ψηφοδέλ­τιο ή άκυρο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αυτή η αδι­ευκρίνιστη ψήφος προερχόταν κατά 60,5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο κατά 12,5% από  ψηφοφό­ρους της Ν.Δ., γεγονός που δικαιολο­γεί και τη μεγάλη συσπείρωση που έχει. Και κατά 27% η αδιευκρίνιστη ψήφος προερχόταν από άλλα κόμ­ματα.

Λήγοντος του Σεπτεμβρίου, σε άλλη έρευνα η αδιευκρίνιστη ψήφος που προερχόταν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μικρή μείωση μιά­μισης ποσοστιαίας μονάδας (59%), όπως και η αδιευκρίνιστη ψήφος που προερχόταν από τη Ν.Δ. (11%). Στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή περί­που έναν μήνα μετά, η ψήφος «απο­χή / λευκή και άκυρο» είχε εκτιναχθεί όσον αφορά την προέλευση της από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 67,5%. Από τη Νέα Δημοκρατία η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 13,5%, ενώ είχε πέσει ση­μαντικά στα «λοιπά κόμματα» (19%).

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον  εντοπί­ζεται στην πολύ μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, και διό­τι προέρχεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ -με συνέπεια να τον αποδυναμώνει- αλλά και διό­τι από τη δεξαμενή αυτή αναμένεται να αντλήσουν τα άλλα κόμματα τους περισσότερους ψηφοφόρους, εντού­τοις δεν στερούνται σημασίας και οι μεταξύ των κομμάτων μετακινήσεις. Σης εξαμηνιαίες τάσεις του Ιουνίου της ΜRΒ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια συσπείρωση λίγο πάνω από το 50% (53,5%) -τη στιγμή που η συσπείρω­ση της Ν.Δ. ανερχόταν στο 89,8%-, διαπιστωνόταν ότι είχε μια διαρ­ροή προς τη Ν.Δ. της τάξεως των 7,6 ποσοστιαίων μονάδων. Προφανώς, επρόκειτο για πρώην ψηφοφόρους κυρίως της Ν.Δ. που είναι αποφασι­σμένοι να επανακάμψουν. Προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ποσο­στό της διαρροής ήταν 2,4%. Το ίδιο ποσοστό διαρροής ήταν και προς το ΚΚΕ. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι προς την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια διαρροή της τάξεως των 2,6 ποσοστιαίων μονάδων. Σχεδόν τρεις μήνες μετά (23 Σεπτεμβρίου), η εταιρεία Μarc σε έρευνα της κατέγραφε μια ακόμα μικρότε­ρη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ - κα­θώς είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα και να καταβάλλονται δόσεις φόρου και ΕΝΦΙΑ. Η συσπείρωση έφτανε το 36,8%, οι δε μετα­κινήσεις αποτυπώνονταν ως εξής: Προς τη Ν.Δ. διέρρεε ένα 6,7%, προς τη Χρυσή Αυγή ένα 3,6%, προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ποσο­στό 1,3%, προς το Ποτάμι 1,3% και προς το ΚΚΕ 3,4%.

Μεγάλος χαμένος το Ποτάμι, κερδισμένη η Ζωή

Με βάση τις διαρροές που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και εκτιμήσεις για την «συμπε­ριφορά» της αδιευκρίνιστης ψήφου θα μπορούσε να παρα­τηρήσει κανείς τα εξής:

■ Στις τάσεις της ΜRΒ και στον πί­νακα των μετακινήσεων δεν υπάρχει διαρροή προς το Πο­τάμι, για το οποίο όλες οι τε­λευταίες δημοσκοπήσεις εκτι­μούν ότι δεν θα μπει στη Βουλή. Εκτιμάται ότι οι ψή­φοι όσων στήριξαν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στις  τελευταίες εκλογές στο μεγαλύτε­ρο ποσοστό τους θα κατευθυν­θούν προς τη Νέα Δημοκρατία και κατά δεύτερο λόγο προς τη Δημοκρατική Συμπαράτα­ξη. Η εν συνεχεία διαπίστωση (Μarc) ότι υπάρχει μια μικρή διαρροή προς το Ποτάμι δεν ανατρέπει τις εκτιμήσεις για την εξαΰλωση του κόμματος αυτού.

■ Οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή υπολογίζεται ότι δεν είναι μόνο από απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτύπωσε και η εταιρεία Μarc, αλλά και από τη δε­ξαμενή της αδιευκρίνιστης ψή­φου και όσων επιθυμούν να ψηφίσουν αντισυστημικά. Που σημαίνει ότι, μολονότι είναι εξοργισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν μέρος του συστήμα­τος και τη Ν.Δ. και, επομένως, προτιμούν, σε ένδειξη διαμαρ­τυρίας, τα άκρα.

■ Υπολογίζε­ται ότι μεγάλος κερδισμένος από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από όσους τον απο­δοκιμάζουν, αλλά συγχρό­νως θέλουν να διατηρήσουν την αριστερή τους ταυτότητα στην κάλπη, θα είναι η Πλεύ­ση Ελευθερίας της Ζωής Κων­σταντοπούλου, το κόμμα της οποίας, όπως υπολογίζουν οι δημοσκόποι, έχει πλέον μεγά­λες πιθανότητες να μπει στη Βουλή. 

■ Οι δημοσκόποι θεω­ρούν ότι πρέπει να δοθεί μεγά­λη μάχη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΠΑΣΟΚ απένα­ντι στην αντισυστημική ψήφο, έτσι ώστε να κατορθώσει να πιάσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό και, ει δυνατόν, να περάσει τη Χρυσή Αυγή. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η μάχη κυρίως στα
μι­κρότερα κόμματα δίδεται όχι μόνο για την είσοδο τους στη Βουλή, αλλά και με το βλέμ­μα στη μετά τις εκλογές περί­οδο. Κι αυτό διότι, θεωρώντας βέβαιο ότι η αυτοδυναμία είναι αδύνατη, θα πρέπει να υπάρξει «αστικός σύμμαχος» τον οποί­ον θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης ως συγκυβερνήτη, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίζει κοι­νοβουλευτική πλειοψηφία και να κυβερνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου