οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

"...Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο τρίγωνο Αθήνας - Αγκυρας - Λευκωσίας φαίνεται ότι ωθεί το Μαξίμου σε επανεξέταση σχεδιασμού, ενώ η προοπτική μιας συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν αντιμετωπίζεται πλέον με προβληματισμό. Στη Λευκωσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, προεξοφλούν ότι η διμερής συνάντηση θα ακυρωθεί, ενώ στην παρούσα συγκυρία ως «λάθος» αντιμετωπίζουν τη συνάντηση και από τον χώρο της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι ο Ερντογάν θα αδράξει την ευκαιρία για να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα θέμα Συνθήκης της Λωζάννης, Θράκης και Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές βολές του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κατήγγειλε τον πρόεδρο της Τουρκίας για «συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική», είναι ενδεικτικές του προβληματισμού που επικρατεί στο Μαξίμου, αναμένοντας και την αντίδραση της Αγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο υποδεικνύει το άμεσο πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικό θέμα)
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/11/16

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/11/16
Αδέξιοι αυτοσχεδιασμοί στο τέμπο του Ερντογάν
Αυξάνεται η πίεση της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες μετά το βραχυκύκλωμα που προκάλεσαν στο Μαξίμου οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα

Του Διονύση Νασόπουλου

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις κορυφής για το Κυπριακό, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και την κλιμακούμενη επιθετικότητα των Τιράνων, έχουν βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση και ανατροφοδοτούν τα εκλογικά σενάρια.

Η αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να χαρτογραφήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στα εθνικά θέματα και να χαράξει στρατηγική, αναδεικνύεται ήδη από την αντιπολίτευση και ενισχύει το αίτημα για αναζήτηση λύσεων μέσω της κάλπης. Αλλωστε την ανησυχία τους ότι τα νεότερα από το εθνικό μέτωπο μπορεί να γίνουν περισσότερο πιεστικά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το μετέωρο βήμα στο πεδίο της Οικονομίας εκφράζουν πλέον και κυβερνητικοί βουλευτές.

Οπως αναγνωρίζουν τα ίδια στελέχη, η απότομη μετακίνηση της πυξίδας από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών βρήκε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να καταφεύγει σε αυτοσχεδιασμούς προκειμένου να διαχειριστεί τα νέα μέτωπα. Ακόμη και η εσπευσμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, που παραμένει υπό αίρεση, δεν συνοδεύεται από καθαρό πλάνο - πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός φάνηκε ότι δεν είχε διαβλέψει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Λευκωσία επιχειρεί να διαλύσει τις γκρίζες ζώνες που έχουν δημιουργηθεί για τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με το διαπραγματευτικό ναυάγιο, αλλά οι δονήσεις προκαλούν αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - σε σημείο ώστε ο Ελληνας ΥΠΕΞ να διαψεύδει τριβές με το Μαξίμου και το ενδεχόμενο παραίτησής του.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Ακόμη και ο Νίκος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να παρέμβει χθες το απόγευμα για να αντικρούσει την εικόνα ρήξης ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, με φόντο τον ρόλο Κοτζιά. «Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε» είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο» είχε αναφέρει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη διαρροή άτυπου εγγράφου του ελληνικού ΥΠΕΞ που φάνηκε να συμβαδίζει - ως προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση μιας συμφωνίας - με τη λεγόμενη «πατριωτική» γραμμή στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει στρατηγική ταύτιση ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για «σκοπιμότητες» που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις και πρέπει να προβληματίσουν.
Σε αυτό το σκηνικό η Αγκυρα τορπίλισε εκ νέου την προσπάθεια να ξαναβρεθούν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν προέκρινε την προσάρτηση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην Τουρκία αν η λύση δεν ενισχύει τη θέση των Τουρκοκυπρίων.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο τρίγωνο Αθήνας - Αγκυρας - Λευκωσίας φαίνεται ότι ωθεί το Μαξίμου σε επανεξέταση σχεδιασμού, ενώ η προοπτική μιας συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν αντιμετωπίζεται πλέον με προβληματισμό. Στη Λευκωσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, προεξοφλούν ότι η διμερής συνάντηση θα ακυρωθεί, ενώ στην παρούσα συγκυρία ως «λάθος» αντιμετωπίζουν τη συνάντηση και από τον χώρο της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι ο Ερντογάν θα αδράξει την ευκαιρία για να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα θέμα Συνθήκης της Λωζάννης, Θράκης και Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές βολές του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κατήγγειλε τον πρόεδρο της Τουρκίας για «συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική», είναι ενδεικτικές του προβληματισμού που επικρατεί στο Μαξίμου, αναμένοντας και την αντίδραση της Αγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο υποδεικνύει το άμεσο πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΑΜΑΡΑ. Το εκλογικό θερμόμετρο ανέβασε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση. «Για πρώτη φορά άνοιξαν όλα τα θέματα μαζί» ανέφερε σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στη Βουλή, αποδίδοντας σαφώς ευθύνες στην κυβέρνηση για το ζοφερό κλίμα, το οποίο δεν απέκλεισε να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε «ηρωική έξοδο». «Η άθροιση των προβλημάτων, η αξιολόγηση κ.λπ., οδηγούν τον καθένα να κάνει πολλές σκέψεις, δεύτερες και τρίτες. Αυτή είναι η ζωή!» σχολίασε με νόημα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα «δεν εκπέμπει πλέον ακτινοβολία σταθερότητας».
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υποστήριξε ότι αν δεν λυθεί το εδαφικό, τότε κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, ενώ δεν προβλέπει σθεναρή αντίδραση των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών απέναντι στην Αγκυρα, καθώς «και η Ευρώπη έχει τα θέματά της, είναι σε προεκλογική εκστρατεία».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
Με πομπούς και με κεραίες ο Τσίπρας στη Θράκη

Της Βούλας Κεχαγιά

Με το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης να αιωρούνται, αρχίζει σήμερα η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην ακριτική Θράκη.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τους τρεις νομούς της Θράκης - θα περάσει από μειονοτικό χωριό και μάλιστα δεν θα πάει με άδεια χέρια αλλά με ψηφιακά δώρα. Χθες ανακοινώθηκε πως με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά παρέχεται στους μειονοτικούς πληθυσμούς της περιοχής δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σημειωτέον πως σχεδόν το σύνολο των μειονοτικών νοικοκυριών της Θράκης βλέπουν με εγκατεστημένα δορυφορικά πιάτα προγράμματα της τουρκικής τηλεόρασης. Η δημόσια επιχορήγηση αφορά περίπου 120.000 έλληνες μειονοτικούς πολίτες σε Ροδόπη και Ξάνθη και καλύπτει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία ως συνέπεια αυτών των επιλογών δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει απόψε ομιλία στην Κομοτηνή, ενώ νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί και το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο της Ξάνθης.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία πως η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή το θέμα των εγγυήσεων έχει προσδιοριστεί για την Κυριακή, 4η Δεκεμβρίου. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το θέμα της συνάντησης «είναι ανοιχτό» με την επισήμανση ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει με πολύ μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αλλωστε η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είναι καθημερινή και οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς και επαναλαμβάνουν πως πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού και όχι για διμερές.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που πλέον συνεχίζεται μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mails. Κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στο καλό σενάριο, τονίζοντας πως στις 5 Δεκεμβρίου και στο Eurogroup θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ίδιοι παράγοντες επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα όπως αξιώνουν κάποιες πλευρές των δανειστών και επισημαίνουν ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά ώστε να διατηρηθεί το «καθεστώς γαλέρας» που καθιέρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τους εργαζομένους. Το Μαξίμου επιζητεί μια καλή συμφωνία στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως αρνείται να αποδεχτεί την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σχολιάζοντας ότι «την ώρα που δίνονται μάχες για τη μείωση της ανεργίας, δεν γίνεται να προτείνεται η απελευθέρωση των απολύσεων».

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Η κυβέρνηση θα πέσει στα βαθιά της διαπραγμάτευσης και πάλι από την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος της ΕΕ επί των Οικονομικών.

Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα, ενώ την ίδια ημέρα θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Επίσης την Τρίτη θα έχει την πρώτη του επίσημη επαφή με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Μοσκοβισί θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την πορεία της διαπραγμάτευσης και ασφαλώς το θέμα του χρέους. Ο ευρωπαίος επίτροπος έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, η κυβέρνηση ωστόσο θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις προθέσεις της Κομισιόν για το ζήτημα με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αξιώσεις του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων και αποδιάρθρωση των εργασιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου