οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

«Αναφορικά με το χθεσινό ανακριβές δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» που μιλούσε για μονταζιέρα, φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση, όλοι οι υπουργοί προχωρούμε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας την κυβέρνηση και την αλήθεια. Εχει σταλεί σχετικό υλικό από τον Γιάννη Μπρατάκο. Σε παρακαλώ πολύ για τη δική σου, άμεση, αντίστοιχη ενέργεια». Ο Γιάννης τώρα, είχε στείλει νωρίτερα στους υπουργούς κάτι κάρτες, τις οποίες κάθε υπουργός θα έπρεπε να αναρτήσει στα social που διαθέτει, ώστε αυτές με τη σειρά τους, να αναπαραχθούν από τους οπαδούς, και έτσι όλοι να πληροφορηθούν ότι «ΤΟ ΒΗΜΑ» μετέχει σε ένα οργανωμένο σχέδιο για να ρίξει την κυβέρνηση!

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/03/24


Ανοικτή πληγή

Τώρα που ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία για την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα θέμα που σιγοκαίει, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική φωτιά, πυρκαγιά με τα όλα της για την κυβέρνηση. Αναφέρομαι στη γνωστή υπόθεση των e-mails ψηφοφόρων του εξωτερικού, τα οποία βρέθηκαν στα χέρια της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, και προκάλεσαν τη δική της καρατόμηση και την αποπομπή δύο στελεχών του κόμματος – του Σταυριανουδάκη (κι αυτός κομματικός είναι) και του Θεοδωρόπουλου.

Πληγή που δεν κλείνει είναι αυτή η ιστορία, το ανέφερα και τις προάλλες εδώ, με αφορμή το απολογητικό γράμμα που απέστειλε η κυρία Ασημακοπούλου στους αποδέκτες του αρχικού της e-mail. Γιατί πληγή; Διότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται «επίσκεψη» της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στα κεντρικά γραφεία της… Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Πειραιώς!..

Θα ζητήσουν να εξετάσουν υπολογιστές και servers, προκειμένου να διαπιστώσουν την ακρίβεια των ισχυρισμών που έχουν έως τώρα διατυπωθεί σχετικά με το πότε διαβιβάστηκαν τα αρχεία στην κυρία Ασημακοπούλου από τον μέχρι πρότινος γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Θεοδωρόπουλο. Ειδικά μετά τη δήλωση της τελευταίας ότι τα αρχεία τα παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2024, και όχι όπως διατείνεται η κυβέρνηση τον Μάιο του 2023. Παραλαβή τον Ιανουάριο σημαίνει εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών. Σωστά;

Εχει δρόμο το πράγμα ακόμη…

Εμεινε από απουσιολόγους

Προ της ενάρξεως όμως της συζήτησης στη Βουλή, είχε αναδειχθεί ένα νέο, σημαντικό, στοιχείο, στην πολιτική, το οποίο μέχρι τώρα το αγνοούσαμε: ο κομβικός ρόλος του… απουσιολόγου στη λειτουργία μιας κυβέρνησης. Εν προκειμένω δε, της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Η οποία στη δεινή θέση που βρέθηκε μετά το αποκαλυπτικό κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «ΒΗΜΑΤΟΣ», ενεργοποίησε τον… «θεσμό» του απουσιολόγου!

Είχε προηγηθεί, το ακόλουθο μήνυμα στα κινητά των υπουργών: «Αναφορικά με το χθεσινό ανακριβές δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» που μιλούσε για μονταζιέρα, φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση, όλοι οι υπουργοί προχωρούμε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας την κυβέρνηση και την αλήθεια. Εχει σταλεί σχετικό υλικό από τον Γιάννη Μπρατάκο. Σε παρακαλώ πολύ για τη δική σου, άμεση, αντίστοιχη ενέργεια».

Ο Γιάννης τώρα, είχε στείλει νωρίτερα στους υπουργούς κάτι κάρτες, τις οποίες κάθε υπουργός θα έπρεπε να αναρτήσει στα social που διαθέτει, ώστε αυτές με τη σειρά τους, να αναπαραχθούν από τους οπαδούς, και έτσι όλοι να πληροφορηθούν ότι «ΤΟ ΒΗΜΑ» μετέχει σε ένα οργανωμένο σχέδιο για να ρίξει την κυβέρνηση!

Ναι το ξέρω, μεγαλύτερη βλακεία από αυτή δεν έχετε ακούσει, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να τη μεταφέρω. Τέλος πάντων μερικοί «πρόθυμοι» υπουργοί έσπευσαν αμέσως να «συμβάλουν» στη στήριξη της κυβέρνησης, έστω κι αν έβριζαν για το βλακώδες του πράγματος. Αλλοι όμως είχαν ενδοιασμούς, επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και ορισμένοι και πλήρη άρνηση, να πέσουν σε αυτό το επίπεδο. Μην τα πολυλογώ, σε ρόλο απουσιολόγου πια, ο πρώην υπουργός Παπασταύρου, άρχισε να παίρνει τηλέφωνα, καθώς ένα ολόκληρο επιτελείο ενημέρωνε συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου για το ποιοι δεν είχαν προχωρήσει ακόμη στις αναρτήσεις που τους ζητούνταν.

Μου διηγήθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με υπουργούς να μη σηκώνουν (τα) τηλέφωνα από το Μαξίμου, άλλους να ανεβάζουν stories στα social προκειμένου να εξαφανιστούν αμέσως, και κάποιους τρίτους, όπως ο Ν. Δένδιας, να αρνούνται εντελώς να υλοποιήσουν τις εντολές. Μιλάμε άλλα κόλπα, τελείως άλλα…

Να δω τώρα, που αποπέμφθηκαν ο Παπασταύρου με τον Μπρατάκο, ποιος θα αναλάβει αυτή τη δουλειά…

Είναι πολλά τα λεφτά…

Περί Τεμπών το ανάγνωσμα. Πληροφορήθηκα με έκπληξη, και υποθέτω αρκετοί εξ ημών, ότι η ανακρίτρια της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κατοικοεδρεύει εν Αθήναις, και καλεί στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, τους ορίζει τέτοιες εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να μην οδηγηθούν στις φυλακές, που σου φεύγει το μυαλό. Οχι 10 ή 20.0000 ευρώ. Υστερα από ένα… χαλαρό ξεκίνημα με μία… 500άρα χιλιάρικα στον πρώτο απολογηθέντα, συνέχισε στον επόμενο με 600.000 ευρώ και τον τρίτο της παρέας, ο οποίος είναι και αδελφός μέλους του Κοινοβουλίου, 700.000 ευρώ. Κλιμακωτά. Δεν ξέρω ποιος είναι ο επόμενος που θα περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας, όμως έχω την απορία, αυτά τα χρήματα δεν έχουν πόθεν έσχες; Από πού προέρχονται; Διότι έχω ακούσει πολλά και διάφορα για «χορηγούς», αλλά για «χορηγούς» εγγυήσεων δεν έχω ακούσει. Ως εκ τούτου μια απορία θα τη διατυπώσω, μετά συγχωρήσεως.

(Διότι) «Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη»…

«Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»

Οπως ίσως έχετε αντιληφθεί, όλα αυτά τα χρόνια, αγαπώ να συνδιαλέγομαι με τους αναγνώστες μου, ειδικά για θέματα που αφορούν ιστορικά ζητήματα – έχω πάθος με την ιστορία, και δη την αρχαία. Ο φίλος μου, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, Λάζαρος Τσεκούρας, εκ της ευάνδρου Ηπείρου καταγόμενος και εκείνος, διάβασε προσφάτως σε κείμενο περί του προέδρου Κασσελάκη, το «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», το οποίο απέδωσα στους αρχαίους, και είπε να με διορθώσει. Πρόκειται, μου έγραψε, για φράση που παραδόθηκε σε εμάς από τους Βυζαντινούς, και αφορά το γεγονός ότι οι Κλαζομένιοι, που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, κατά τις συνελεύσεις της περιφέρειάς τους, του «θέματος» όπως το χαρακτήριζαν οι Βυζαντινοί, συμπεριφέρονταν με αγένεια και χωρίς τρόπους στους υπολοίπους. Επαιρναν με το έτσι θέλω τον λόγο, ήταν φασαριόζοι, και γενικώς κατά το κοινώς λεγόμενο συμπεριφέρονταν ως «βλάχοι».

Θα τον στενοχωρήσω τον παιδικό μου φίλο, Λάζαρο. Η φράση «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», παραδόθηκε σε εμάς από τον ρωμαίο συγγραφέα Κλαύδιο Αιλιανό, ο οποίος σε μια «Ποικίλη ιστορία» του, αφηγήθηκε ότι μια φορά είχαν πάει στη Σπάρτη κάτι εκπρόσωποι των Κλαζομενών, αλλά τα παλικάρια αγνοούσαν παντελώς τους καλούς τρόπους που επιβάλλει η φιλοξενία. Και ένα από τα πολλά που έκαναν, ήταν ένα βράδυ να λερώσουν (δεν μας λέει επακριβώς ο Αιλιανός, πώς…) τους θρόνους των εφόρων της πόλης. Οι Σπαρτιάτες μη θέλοντας να τα σπάσουν με τις Κλαζομενές που ήταν αποικία τους, περιορίστηκαν να βγάλουν κήρυκα στην πόλη ο οποίος φώναζε «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», αντί να τους πετάξουν σε κανέναν Καιάδα. Επειτα από πολλά χρόνια πληροφορήθηκε ο Αιλιανός την ιστορία αυτή, την κατέγραψε, και κάπως έτσι έφτασε ως εμάς, να τη χρησιμοποιούμε όποτε έχουμε να κάνουμε με ανάγωγους ή απρεπείς…

Forum για καλό σκοπό

Σήμερα δεν θα εισηγηθώ βιβλίο. Θα εισηγηθώ γυναικείο forum για καλό σκοπό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, και έχει τον εντελώς «πιασάρικο» τίτλο «Είμαι εδώ, για σένα».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται «για μια μέρα για τη γυναίκα, μια μέρα από εμάς, για όλες εμάς» – για τη Γυναίκα «που προσπαθεί να προσεγγίσει κάθε απαίτηση της καθημερινότητας ως νέα πρόκληση, τη γυναίκα που νοιάζεται, διεκδικεί, θέλει με πάθος και υπομονή, δεν βάζει όρια στους ορίζοντες ούτε στα όνειρά της, επιδιώκει την εξέλιξη του εαυτού της και του κόσμου γύρω της, αφουγκράζεται την εποχή στην οποία ζει, είναι δυναμική και τρυφερή, δυνατή με τις αδυναμίες της, επίκαιρη και ρομαντική, θεά όσο και γήινη».

Το forum, που έτσι όπως τα διάβασα εγώ, μου ακούστηκε σαν ένα ολοήμερο «σχολείο», θα περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες, στις οποίες θα μιλήσουν – προσέξτε παρακαλώ, cast ομιλητών: από Θεοφάνη Τάση (ο φιλόσοφος θα μιλήσει για την ερμηνεία του έρωτα), μέχρι Μαρία Ευθυμίου (τη σταρ των ιστορικών podcasts), και από τη Ματίνα Αγιωργίτη που είναι personal coach οικογενειακών σχέσεων, ως την Ελευθερία Ντεκώ, τη μάγο των φωτισμών.

Ο καλός σκοπός στον οποίο αναφέρθηκα στην αρχή είναι ότι όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν (το forum έχει εισιτήριο εισόδου 30 ευρώ) θα διατεθούν για την ανακαίνιση του κατεστραμμένου από τον «Daniel» Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, και πολύ μου αρέσει αυτό. Οσες πιστές, και ελπίζω να είστε πολλές, προσέλθετε 19 Απριλίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου