οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Η συμφωνία για μια συνολική, στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς κοινού ενδιαφέροντος: πολιτικές σχέσεις, οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις και εμπόριο, μεταναστευτικό, λαούς και ικανότητες. Για να στηρίξει αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο ύψους 7,4 δισ.ευρώ που καλύπτει την περίοδο 2024-2027. Από το «πακέτο» αυτό, όπως ανέφερε και η Κυριακάτικη «Κ», το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το β’ εξάμηνο του 2024, ενώ τα 5 δισ. αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με άλλους οικονομικούς θεσμούς, ενώ 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης (όπου θα διατεθούν 200 εκ ευρώ). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι προχωρούν στη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική Διακήρυξη που υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο από τους δύο ηγέτες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ως «κομβικής σημασίας εταίροι», «είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και «για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις».

Το κείμενο της Διακήρυξης

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, ως κοινών στόχων των δύο χωρών που είναι κομβικής σημασίας εταίροι.

Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και δομημένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμφώνησαν στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024, να συγκροτήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ).

Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.

Του συντονισμού των εργασιών του Συμβουλίου και της οριστικοποίησης της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεών του θα επιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο ΑΣΣ Υπουργοί θα συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προς εκπόνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο, Σχεδίων Δράσεως στους τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν, μέσα από απτά βήματα, οι μέγιστες συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η παρούσα Κοινή Διακήρυξη υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά, καθένα εξίσου αυθεντικό. Σε περίπτωση οιασδήποτε απόκλισης στην ερμηνεία των κειμένων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση.»

Με πληροφορίες από ΕΡΤ



Ε.Ε. – Αίγυπτος: Οι έξι τομείς
της συνολικής στρατηγικής εταιρικής
σχέσης και η βοήθεια των 7,4 δισ. ευρώ



«Με το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Αιγύπτου και τη στρατηγική της θέση σε μια πολύ ταραγμένη γειτονιά, η σημασία των σχέσεών μας θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Αίγυπτος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


https://www.kathimerini.gr/world/562937986/e-e-aigyptos-i-synoliki-stratigiki-etairiki-schesi-kai-i-voitheia-ton-7-4-dis-eyro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου