οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στην τελετή της Τετάρτης στην βάση των ελικοπτέρων του Ναυτικού στον Μαραθώνα η ένταξη των ΜΗ-60 Romeo θα είναι ξεχωριστή, διότι πέραν της πολιτικής και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, στο Κοτρώνι θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας ο πρωθυπουργός δεν αποκλέιεται να δοκιμάσει μια ολόλεπτη πτήση με το νεοαποκτηθέν εκλιπόπτερο στον Ευβοϊκό...




 
Στην δύναμη του Στόλου, παρουσία
του πρωθυπουργού, εντάσσονται επισήμως
την Τετάρτη τα Romeo: Τα καλύτερα 
ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα παγκοσμίως

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Από το πρωί της Τετάρτης και μετά, η 1η Μοίρα ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά να γράφει τη νέα σελίδα στην ιστορία της.

Μπορεί τα Augusta Bell 212 να συνεχίσουν την υπηρεσία τους και στον στόλο να υπολογίζονται ως οργανικά ελικόπτερα φρεγατών τύπου S, ωστόσο ο επιχειρησιακός τους βίος τείνει προς την ολοκλήρωσή του.

Η 1η Μοίρα θα συνεχίσει να λειτουργεί και με τους δύο τύπους των ελικοπτέρων για τον ανθυποβρυχιακό αγώνα, με τα τέσσερα ΑΒ 212 και τα τρία, πρώτα νεοαποκτηθέντα Romeo.

Και θα συνεχίσει έτσι τουλάχιστον για έναν χρόνο, μέχρι δηλαδή να φτάσουν στην χώρα μας και τα άλλα τέσσερα νέα ελικόπτερα της οικογένειας των Sea Hawk.

Η Τετάρτη είναι ημέρα ορόσημο για την Αεροπορία Ναυτικού, που μπορεί να μην διαθέτει ακόμα τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, ένα πρόγραμμα που έχει φτάσει ως τώρα τα 9 χρόνια, αλλά εντάσσει στον ανθυποβρυχιακό της στόλο το πιο σύγχρονο ελικόπτερο για την αποστολή αυτή, το ΜΗ-60 ROMEO.

Αμέσως μετά την άφιξη των ελικοπτέρων στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, με αμερικανικό C-17, ξεκίνησε η διαδικασία «αποδοχής» (σσ: ελέγχου παραληφθέντων) από τους τεχνικούς και ιπταμένους της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα συστήματα εδάφους και στη συνέχεια έγιναν οι πτητικές δοκιμές για το λεγόμενο «safe for flight».

Όπλα και ηχοσημαντήρες στο «on»

Και από την Τετάρτη κι έπειτα ανοίγει ο δρόμος για την διαδικασία των επιχειρησιακών υποσυστημάτων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συνεργατικές ενέργειες με την Διοίκηση υποβρυχίων, διότι θα πρέπει να γίνουν ρίψεις ηχοσημαντήρων αλλά και βολές όπλων, τορπιλών, ρουκετών και των νέων πυραύλων που εισάγουν στο οπλοστάσιο του ΠΝ τα Romeo.

Βεβαίως η ρίψη τορπιλών θα γίνει με αυτές που διαθέτει η πυριτιδαποθήκη του Κοτρωνίου, τις Mk46 που χρησιμοποιούν και τα υφιστάμενα S-70Β Aegean Hawk.

Οι νέες τορπίλες των MH-60 Romeo, μπορεί να προβλέπονται ως καινούρια όπλα των ελικοπτέρων, αυτές όμως αναμένονται εντός του 2024 στην Ελλάδα και ως ξεχωριστό πρόγραμμα.

Εύλογο είναι οι ιπτάμενοι να εστιάσουν ιδιαίτερα στο εντελώς νέο όπλο που έρχεται στο Κοτρώνι το επόμενο 24ωρο.

Και δεν είναι άλλο από τις APKWS ρουκέτες laser. Το ναυτικό εισάγοντας τις APKWS ρουκέτες, κάνει προτεραιοποίηση στόχων, δίνοντας στους ιπταμένους την δυνατότητα επιλογής όπλου.

Για παράδειγμα, Hellfire, που ήδη χρησιμοποιούν τα S-70Β, θα στοχοποιήσουν έναν «σκληρό» στόχο, ενώ οι ρουκέτες APKWS θα επιλεγούν για μια οχυρωματική θέση, μια Μη Επανδρωμένη απειλή δια θαλάσσης ή για μια μετακινούμενη λέμβο που κινείται με τμήμα ειδικών δυνάμεων, κ.ο.κ.

Το νέο αυτό όπλο πολλαπλασιάζει τις τακτικές δυνατότητες των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ακόμη και σε διακλαδικές επιχειρήσεις.

Ο πύραυλος Hellfire, που χρησιμοποιεί και η Αεροπορία Στρατού, είναι ήδη γνωστός στα ελικόπτερα S-70B.

Ωστόσο η καινοτομία με τις ρουκέτες APKWS αναδεικνύει την ανησυχία του ναυτικού επιτελείου, όταν είχε γίνει η επιλογή του ελικοπτέρου και των όπλων του, για το μέλλον και τις τεχνολογικές απειλές που αναδύονται ολοένα και περισσότερο.

Η ανησυχία εκείνη έφεραν την ρουκέτα των 70 χιλιοστών η οποία έχει ενσωματωμένο kit κατεύθυνσης μέσω laser.

Δεν αρκούν τα ΜΗ-60 Romeo για την ενίσχυση του στόλου…


Από την μια πλευρά όσοι ήδη έχουν λάβει την πιστοποίηση στον τύπο του ΜΗ-60 ROMEO, ιπτάμενοι και χειριστές συσκευών, πρέπει να «ξεσκονίσουν» επιχειρησιακά το ελικόπτερο.

Και παράλληλα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, σε συναδέλφους τους που θα μάθουν τα μυστικά της πτήσης με το νέο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και σε δεύτερο χρόνο τα τακτικά μέρη των αποστολών.

Στην τελετή της Τετάρτης στην βάση των ελικοπτέρων του Ναυτικού στον Μαραθώνα η ένταξη των ΜΗ-60 Romeo θα είναι ξεχωριστή, διότι πέραν της πολιτικής και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, στο Κοτρώνι θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας ο πρωθυπουργός δεν αποκλέιεται να δοκιμάσει μια ολόλεπτη πτήση με το νεοαποκτηθέν εκλιπόπτερο στον Ευβοϊκό.

Και αυτό που επιχειρείται να φανεί είναι, ότι παρά τις κινήσεις που είναι σε εξέλιξη, για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αυτό δεν επηρεάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Πολλά ακούστηκαν τέτοια εποχή πέρσι κατά την διπλή προεκλογική περίοδο, που η εθνική ατζέντα ήταν πολύ ψηλά, πολλά όμως περιορίστηκαν και κάποια τοποθετήθηκαν στην βαθιά «κατάψυξη» των εξαγγελιών.

Ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό μένουν πολλά βήματα να γίνουν ώστε να μπορούν οι επιτελείς και τα στελέχη που υπηρετούν στον στόλο να μιλήσουν για κινήσεις ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού.

Και όταν προβάλλονται ημίμετρα ως λύσεις, δεν πρόκειται ουδείς στον στόλο, όπως λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι που υπηρετούν στα πλοία, να ησυχάσει καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ζητούμενη ανεξάρτητη επιχειρησιακή ισχύς που απαιτεί το Αρχιπέλαγος και η Αν .Μεσόγειος, παραμένει μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου