οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα. Να προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις επιδιώκοντας να πολώσει τα πράγματα προκειμένου να συσπειρώσει τα στελέχη του (πολλά από τα οποία έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν μπαίνουν στη φωτιά) και τους οπαδούς της πολιτικής του ή να προχωρήσει προσπαθώντας να επαναφέρει ένα κλίμα πολιτικής ηρεμίας και κανονικότητας; Ακόμα κι αν ο ίδιος ήταν ο μοναδικός παίκτης του πολιτικού προσκηνίου, και οι δύο επιλογές περιέχουν διακινδύνευση. Σε ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, κανείς ποτέ δεν ξέρει πώς απαντούν οι αντίπαλοι. Σε ένα πολιτικά ήρεμο περιβάλλον, πάλι, αν υποτεθεί ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν επιδιώξουν να το διαταράξουν, οι ψηφοφόροι εφησυχάζουν και κάποιοι εύκολα μπορούν να διαρρεύσουν προς συγγενείς επιλογές ή προς την αποχή....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ",
30-31/03/24

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα τα Τέμπη τελείωσε όπως συνήθως τελειώνουν οι καουμπόικες περιπέτειες με Ινδιάνους: στο τέλος έρχεται πάντα το ιππικό. Στη θέση του ιππικού, εν προκειμένω, ήταν ο Μητσοτάκης. Που πήρε παραμάζωμα την αντιπολίτευση ενθαρρύνοντας τους πιστούς του και όσους ήθελαν να πειστούν. Η παράπλευρη απώλεια δύο υπουργών μάλλον δεν είναι σοβαρή. Υπάρχουν αναπληρωματικοί, άσε που στο μέλλον πάντα μπορεί να γίνει ανάκληση χρήσιμων εξ εφεδρείας.

Ωστόσο, όλοι πλέον γνωρίζουν, και πρώτος ο Μητσοτάκης, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μερικούς μήνες πριν. Τα Τέμπη, έστω αναδρομικά και με καθυστέρηση, μαζί με τις επιπλοκές τους, έχουν πλήξει σοβαρά την κυβέρνηση και το πολιτικό της αφήγημα. Μολονότι η πολιτική θέση του Πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι σαφής και να υποδεικνύει τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, συνεχώς υπό μεταρρύθμιση, που βαδίζει από δρόμους της προόδου, για ικανή μερίδα ψηφοφόρων του έχει κλονιστεί η αποτελεσματικότητα των κομματικών μηχανισμών και η συνέπεια προς αυτό τον δρόμο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αμφιβολιών, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οφείλει πολύ γρήγορα να ανασυντάξει το κόμμα του και, κυρίως, να φτάσει στις ευρωεκλογές με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Επειδή, παρά τη χαλαρότητα της ψήφου για το Ευρωκοινοβούλιο, εάν τυχόν τα ποσοστά πέσουν πολύ χαμηλά, αν ας πούμε χάσει ένα 10% από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αυτό θα είναι ένδειξη σοβαρής δυσαρέσκειας και, για πρώτη φορά, αποδοκιμασίας πολιτικών επιλογών. Κι όταν υπάρχει θεαματική εκδήλωση δυσαρέσκειας, αρχίζουν οι τριβές και στο εσωτερικό του συστήματος το οποίο πορευόταν με δεδομένη την πολιτική κυριαρχία του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα. Να προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις επιδιώκοντας να πολώσει τα πράγματα προκειμένου να συσπειρώσει τα στελέχη του (πολλά από τα οποία έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν μπαίνουν στη φωτιά) και τους οπαδούς της πολιτικής του ή να προχωρήσει προσπαθώντας να επαναφέρει ένα κλίμα πολιτικής ηρεμίας και κανονικότητας;

Ακόμα κι αν ο ίδιος ήταν ο μοναδικός παίκτης του πολιτικού προσκηνίου, και οι δύο επιλογές περιέχουν διακινδύνευση. Σε ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, κανείς ποτέ δεν ξέρει πώς απαντούν οι αντίπαλοι. Σε ένα πολιτικά ήρεμο περιβάλλον, πάλι, αν υποτεθεί ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν επιδιώξουν να το διαταράξουν, οι ψηφοφόροι εφησυχάζουν και κάποιοι εύκολα μπορούν να διαρρεύσουν προς συγγενείς επιλογές ή προς την αποχή.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές δεν είναι εύκολος. Περιέχει αβεβαιότητα και συγκρούσεις. Το στοίχημα του Πρωθυπουργού, συνεπώς, είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το τραύμα που έφερε η διαχείριση των Τεμπών, αν μπορέσει δηλαδή να βάλει το κομματικό τρένο στις ράγες ή αν οι πολιτικές εξελίξεις κρύβουν κι άλλες αμφισβητήσεις κι άλλα τραύματα. Αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να βγει από την κάλπη με διαχειρίσιμες απώλειες, η επόμενη μέρα θα είναι ευκολότερη. Αν τα ποσοστά είναι χαμηλά, η μετεκλογική περίοδος δεν θα προδιαθέτει για θερινή ραστώνη. Οι επόμενες 75 μέρες ως τις ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές – και προβλέπω αρκετά ταραγμένες. Μένει να δούμε πώς ο Πρωθυπουργός θα φερθεί στις επερχόμενες φουρτούνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου