οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Από πότε, ας πούμε, στον μισό αιώνα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα μπορεί «να τις ρίξει» ένας ξένος παράγοντας; Δεν αναφέρομαι καν στο προηγούμενο διάστημα, διότι θα πιάσουμε χούντες και περιόδους ανωμαλίας, που φαντάζομαι ούτε και ο ίδιος θα ήθελε να σκέφτεται. Μιλάω για τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν. Σύσταση: ο Νικόλας, και ο κάθε Νικόλας, που βγαίνει αυτόν τον καιρό στις τηλεοράσεις, καλόν είναι να σκέφτεται πριν μιλήσει, γιατί στον ανταγωνισμό που υπάρχει, είναι πολύ πιθανόν να πετάξει τίποτε… τρίφυλλα, και μετά να τρέχει και ο ίδιος και το κόμμα του, να τα (περι)μαζέψουν! (Ο Φαραντούρης θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, αν δεν τον τιμωρήσει ο φαντάρος πρόεδρος για την μπαρούφα που εκστόμισε…)

 Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...


"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/24


Η κίνηση που «καίει» την υπουργό

Σε κάθε υπόθεση που γίνεται προσπάθεια να κλείσει, με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, όλες οι κινήσεις είναι προσανατολισμένες στο πώς τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτή θα κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ή αν το ανοίξουν, αυτό που θα εκστομίσουν να είναι η «γραμμή». Τίποτε περισσότερο… Στην υπόθεση με τα κλεμμένα e-mails που βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτού (ακόμη) Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, τα στόματα κρατήθηκαν κλειστά για καμιά δεκαριά ημέρες. Μέχρι που η κυρία Ασημακοπούλου είχε την έμπνευση (που προφανώς δεν ήταν δική της, και θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί), να αποστείλει απολογητικό υπόμνημα σε όλους εκείνους των οποίων τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατείχε.

«Συγγνώμες κι άλλα θύματα/θα πάρουνε τα κύματα», που λέει κι ο Πασχάλης Τερζής σε ένα υπέροχο τραγούδι του, τον «Παλιόκαιρο», περιείχε το απολογητικό γράμμα της ευρωβουλευτού, και ο λόγος είναι απλός: ίσως έτσι γλιτώσει (κάποιες από) τις αγωγές, και τα τραβήγματα στα δικαστήρια. Σωστή κίνηση δεν λέω, αλλά πιθανόν από αβλεψία (πιθανόν λέμε), μάλλον «καίει» την υπουργό Εσωτερικών Κεραμέως, τη γνωστή… μεταρρυθμίστρια υπουργό της κυβέρνησης. Διότι τι αναφέρει η κυρία Ασημακοπούλου; Οτι παρέλαβε τα e-mails τον Ιανουάριο του 2024! Οχι τον Μάιο του 2023, όπως ισχυρίζεται, για ευνόητους λόγους, η… προσωποποιημένη μεταρρύθμιση Κεραμέως, όταν είχε αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Ποιος/α όμως ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιανουάριο του 2024; Μα ναι, η Κεραμέως. Αρα;

Ποια λέει την αλήθεια;

Εδώ τώρα, υπάρχουν δύο τινά. Ή θα ειπωθεί όλη η αλήθεια από πλευράς κυβέρνησης ή θα χρειαστεί να ανοίξει το στοματάκι του κι αυτό το παλικάρι που ο Κυριάκος είχε τοποθετήσει γραμματέα Αποδήμων της ΝουΔου, Θεοδωρόπουλος ονόματι, τον οποίο και απέλυσε από τη θέση του στο κόμμα, με το που ολοκληρώθηκε υποτίθεται η έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου. Περί τίνος πράγματος να μας διαφωτίσει ο κ. Θεοδωρόπουλος;

Τίποτε σοβαρό, μόνο το ποια από τις δύο κυρίες λέει την… αλήθεια. Η Κεραμέως που ισχυρίζεται ότι εκείνος παρέδωσε τα e-mails στην Ασημακοπούλου τον Μάιο του 2023 όταν εκείνη δεν ήταν υπουργός ή η Ασημακοπούλου η οποία δηλώνει ότι τα παρέλαβε 8 μήνες αργότερα, όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν (και παραμένει) η… μεταρρυθμίστρια με τα όλα της, Κεραμέως; Κι επειδή όπως μαθαίνω το παλικάρι Θεοδωρόπουλος είναι εκτός από θυμωμένος με τον Κυριάκο για τη δημόσια διαπόμπευσή του, και αρκετά ανήσυχος διότι θα εμφανιστεί κάποια στιγμή ενώπιον εισαγγελέα, νομίζω ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του, είναι τα «κελαηδήσει». Κρίμα είναι να φάει στο κεφάλι καμιά διετή καταδίκη, και να τρέχει και να μη φτάνει.

Τέλος, αυτό το επιχείρημα ότι έδωσαν τα e-mails στην κυρία Ασημακοπούλου πέρυσι, έναν ολόκληρο χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, δεν καταλαβαίνουν πως είναι σκέτη κοροϊδία, και δεν πείθει ούτε παιδί της Α’ Δημοτικού; Τι θα τα έκανε η Ασημακοπούλου έναν χρόνο πριν; Για την προσωπική της συλλογή θα τα συγκέντρωνε; Δουλευόμαστε μεταξύ μας, πιστεύω…

Η έκκληση του Φαραντούρη

Στο κλίμα των ημερών πρέπει να τοποθετήσουμε νομίζω την ενθουσιώδη έκκληση του φλογερού Νικόλα Φαραντούρη, Κεφαλονίτης την καταγωγή, προς την ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, να ρίξει την κυβέρνηση – την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πέραν της έμμεσης παραδοχής, του Νικόλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, παρά τις σχετικές ενθουσιώδεις επίσης δηλώσεις του προέδρου Κασσελάκη, δημιουργούνται και ορισμένα ερωτηματικά – προφανή ερωτηματικά. Από πότε, ας πούμε, στον μισό αιώνα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα μπορεί «να τις ρίξει» ένας ξένος παράγοντας; Δεν αναφέρομαι καν στο προηγούμενο διάστημα, διότι θα πιάσουμε χούντες και περιόδους ανωμαλίας, που φαντάζομαι ούτε και ο ίδιος θα ήθελε να σκέφτεται. Μιλάω για τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν.

Σύσταση: ο Νικόλας, και ο κάθε Νικόλας, που βγαίνει αυτόν τον καιρό στις τηλεοράσεις, καλόν είναι να σκέφτεται πριν μιλήσει, γιατί στον ανταγωνισμό που υπάρχει, είναι πολύ πιθανόν να πετάξει τίποτε… τρίφυλλα, και μετά να τρέχει και ο ίδιος και το κόμμα του, να τα (περι)μαζέψουν!

(Ο Φαραντούρης θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, αν δεν τον τιμωρήσει ο φαντάρος πρόεδρος για την μπαρούφα που εκστόμισε…)

Τα διόδια της Εγνατίας…

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, σήμερα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, σε μια σύμπραξη δύο ομίλων, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της EGIS PROJECTS. Μια διαδικασία που κράτησε 4 με 5 χρόνια και έφτασε στο τέλος της, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, και με τους εργαζομένους να είναι εντελώς αντίθετοι. Δεν εξετάζω το γιατί, οι συνδικαλιστές πάντα, θα έχουν έναν τουλάχιστον λόγο για να απεργήσουν. Απ’ όσα όμως προτάσσουν στις ανακοινώσεις τους, θα σταθώ σε ένα σημείο, συγκεκριμένα εκείνο που αναφέρει ότι θέλουν (και καλούν και τους υπόλοιπους εργαζομένους να τους συμπαρασταθούν) να υπερασπιστούν «το δικαίωμα των ελλήνων και ξένων πολιτών να διέρχονται από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς τα πανάκριβα διόδια που μπορεί να υπερδιπλασιαστούν άμεσα λόγω της παραχώρησης».

Ωραίο το επιχείρημα, αλλά όσοι χρησιμοποιούν την Εγνατία, η οποία ενώνει το Ιόνιο με την Τουρκία, (διέρχεται μέσω Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης) κι εγώ συχνά είμαι ένας από αυτούς, γνωρίζουν ότι τα διόδια είναι πολύ φτηνά, για μια τόσο καίρια αρτηρία, την οποία χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τους Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά χιλιόμετρο είναι από χθες μόλις 0,04 ευρώ όταν στους αυτοκινητόδρομους της υπόλοιπης Ελλάδας το κόστος ανά χιλιόμετρο φτάνει έως και 0,067 ευρώ!

Τι υπερασπίζονται λοιπόν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας που απεργούν σήμερα και αύριο; Να έχουν φθηνές μεταφορές όλοι όσοι προαναφέρθηκαν;

Εχουμε χάσει εντελώς την μπάλα, μου φαίνεται…

… και η απεργία των εργαζομένων

Να απεργήσουν γιατί με τη σύμβαση παραχώρησης θα καταργηθεί το προνόμιο των δωρεάν μετακινήσεων για τις τοπικές κοινωνίες και τους ανέργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό, να το καταλάβω. Να πω, πράγματι, αυτό είναι ένα αίτημα στο οποίο μπορεί κανείς να βρει έναν ουσιαστικό λόγο να συμπαρασταθεί στην απεργία τους. Είναι ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει κοινωνικές αναφορές. Αλλά όχι, προς Θεού «τα πανάκριβα διόδια», τα οποία κατά κύριο λόγο ευνοούν τις μεταφορές των γειτονικών χωρών. Επίσης δεν έχω ακούσει για τίποτε ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτές τις χώρες, για αντίστοιχο λόγο, από τον οποίο θα ωφεληθούν και οι ελληνικές οδικές μεταφορές.

Ο δρόμος, ένα (ακόμη) έργο ΠΑΣΟΚ, χρήζει άμεσης συντήρησης (αποτέλεσμα του οδικού βάρους που δέχεται) εξαιτίας του ότι τον χρησιμοποιούν χιλιάδες αυτοκίνητα, σε καθημερινή βάση. Το καλοκαίρι δε, που τον χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες τούρκοι μετανάστες από τη Γερμανία προκειμένου να κατευθυνθούν με ασφάλεια στην πατρίδα τους, θυμίζει Πανεπιστημίου, σε ώρες αιχμής. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πληρώνουν τα αναλογούντα διόδια. Ή γιατί να μην τους επιβληθεί ένα περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο να αποδίδεται απευθείας στις περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο δρόμος.

Ο αλτρουισμός, και ο διεθνισμός, μας έλειπαν αυτή την ώρα. Ελεος πια…

(Αν θέλουν επίσης να πιέσουν για κάτι οι συνδικαλιστές, ας πιέσουν να κατασκευάσουν οι νέοι παραχωρησιούχοι τουαλέτες που δεν υπάρχουν, και το κυριότερο πρατήρια καυσίμων που επίσης δεν υπάρχουν στην Εγνατία. Και για να ανεφοδιαστεί κάποιος θα πρέπει να βγει από τον δρόμο, επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά αυτά δεν τα θεωρούν προβλήματα προφανώς...

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                      "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/03/24

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Την έντονη παρέμβαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη πως η Ευρωπαία εισαγγελέας θα μπορούσε να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση.

Τα «φάλτσα» εξακολουθούν να κοστίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και η Ιστορία έχει δείξει πως τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Ο Νίκος Φαραντούρης προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά του (στο One) πως θα ήταν «ευχής έργον», εάν προκύψουν σκάνδαλα, η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι να ρίξει την κυβέρνηση. Στο σχόλιο, μάλιστα, πως ο Aρειος Πάγος κάλεσε την κ. Κοβέσι να παραμείνει εντός των αρμοδιοτήτων της τόνισε: «Και τι σημαίνει, πως έχει δίκιο ο Aρειος Πάγος; O Aρειος Πάγος στη χούντα έλεγε η επανάσταση επικρατεί και σας παράγει δίκαιο».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Οι δηλώσεις αυτές σε βάρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενες από ευθείες προσβολές του πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών καταδεικνύουν, πλέον, ότι ο σκοπός αυτών που τις υποστηρίζουν δεν είναι η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά η πολιτική και μόνο εκμετάλλευση ενός τραγικού συμβάντος, στη δίνη του οποίου επιχειρούν να ισοπεδώσουν τον κορυφαίο θεσμό της Δικαιοσύνης».

Στην Κουμουνδούρου απέφυγαν να τοποθετηθούν επί των δηλώσεων του στελέχους τους. Ο Πέτρος Παππάς στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού, και ενδεχομένως ήταν μια διατύπωση ατυχής. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Φαραντούρης δεν εννοούσε αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος –κρατώντας αποστάσεις– και ο Χρήστος Γιαννούλης στον ΣΚΑΪ τόνισε πως τις κυβερνήσεις τις ρίχνει ο λαός «διαμορφώνοντας την ψήφο του και την επιλογή του από τα δεδομένα, τις αποκαλύψεις, τα στοιχεία και την αλήθεια». Ο Παύλος Μαρινάκης είχε σχολιάσει στο Mega πως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επετέθη με «χυδαίο τρόπο στη χώρα».

Σε νέα δήλωσή του ο Νικόλας Φαραντούρης μίλησε για αλλεργικό σοκ που έχει πάθει η Ν.Δ. και παρότι αναφέρθηκε σε «μονταζιέρα νούμερο 2» επέμεινε στην άποψή του: «H εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων, και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Η κόντρα συνεχίστηκε με τη γαλάζια παράταξη να ζητεί να τεθεί εκτός ευρωψηφοδελτίου: «Oχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη από τους Eλληνες δικαστές και εισαγγελείς ή δεν ανασκεύασε, αλλά επανήλθε προσβάλλοντας εκ νέου τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από το άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη στην «Εφ.συν.», όπου αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας είχε κάνει λόγο για μια διαδικασία - σόου και για μια «κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί». Για τα στελέχη της πλειοψηφίας που επέκριναν αυτή την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη εξηγούσαν πως αναφερόταν στις «κοκορομαχίες» που κάνει η Ν.Δ. προσπαθώντας να δημιουργήσει συμψηφισμούς και εντυπώσεις.

Και χθες ήταν πολλά τα σχόλια για τα περί επιτροπείας που ζήτησε στις επόμενες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για θεσμική ντροπή έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η πίστη στην ακεραιότητα του θεσμού των εκλογών. Αυτό σήμερα βάλλεται με τρόπο εξαιρετικά βίαιο και κυνικό».

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε και η Eφη Αχτσιόγλου που έκανε λόγο για φαιδρές και ασόβαρες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου