οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Εκεί (στη Φινλανδία) οι στρατεύσιμοι εκπαιδεύονται σοβαρά στα όπλα. Πραγματοποιούν επί συνεχούς βάσεως βολές με τα φορητά και βαρέα όπλα τα οποία θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κρίσεως. Στην Ελλάδα απεναντίας η εκπαίδευσίς τους περιορίζεται σε μισή γεμιστήρα (δέκα φυσίγγια) του τυφεκίου G3! Δεν ρίχνουν ούτε καν ολόκληρη γεμιστήρα και τούτο δικαιολογείται με τον απίθανο ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να καταπονούνται τα ελατήρια δια της πλήρους γομώσεώς της με 20 φυσίγγια. Βλέπουμε δηλαδή, ότι η εικοσαήμερος θητεία του κ. Κασσελάκη δεν είναι η μόνη αστειότης στο ελληνικό σύστημα στρατιωτικής θητείας. Η δουλειά λοιπόν που περιμένει την ηγεσία που καλείται να το αναμορφώσει θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητική.

Από την "ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

"ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 31/03/24















Πώς πρέπει να αναμορφωθεί 
το σύστημα στρατεύσεως και εφέδρείας

Να εκλείψουν οι αστειότητες τύπου 20ημέρου θητείας
 του κ. Κασσελάκη


Του Ευθ. Π. Πέτρου



Η στράτευσις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανου Κασσελάκη για 20 μόνον ημέρες φέρνει στην επικαιρότητα συνολικώς το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα, το οποίον χρήζει αναμορφώσεως. Την πραγματικότητα αυτή, παρεδέχθη και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ταξίδεψε και στην Φινλανδία προκειμένου να του παρουσιασθεί το εκεί εφαρμοζόμενο μοντέλο στρατεύσεως.

Για τον κ. Κασσελάκη κατ’ αρχήν, εφαρμόσθησαν τα προβλεπόμενα για τους έλληνες του εξωτερικού. Δεν υπήρξε ειδική ή προνομιακή ρύθμισις για αυτόν, αν και κατά την κατάταξή του και την διάρκεια της παραμονής του στο στράτευμα έγιναν αλλεπάλληλες παρατυπίες. Για αυτές βεβαίως δεν ευθύνεται ούτε ο διοικητής ούτε άλλος αξιωματικός του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού στην Θήβα. Αυτοί εφήρμοζαν τις κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το πώς θα έπρεπε να υποδεχθούν τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Εν πάση περιπτώσει, η προσχηματική θητεία την οποία υπηρέτησε ο κ. Κασσελάκης προβλέπεται από τον Νόμο 3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και Άλλες Διατάξεις» (δημοσιεύεται στο ΦΕΚ τ. Α, 302/13-12-2005). Ειδικώτερα το Άρθρο 57 παράγραφος 1 του συγκεκριμένου νόμου που επιγράφεται: «Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών που έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους» αναφέρει: «Όσοι συμπληρώνουν το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση τουλάχιστον ενός (1) μήνα………»

Από τότε που η συνολική θητεία εμειώθη στους εννέα μήνες και ο ένας μήνας που αναφέρεται στον συγκεκριμένο νόμο εμειώθη στις 20 ημέρες.

Η λογική είναι ότι οι στρατεύσιμοι της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να τύχουν βασικής στρατιωτικής εκπαιδεύσεως ώστε να είναι ικανοί προς επιστράτευση και να ενταχθούν στην εφεδρεία του Ελληνικού Στρατού. Πρόκειται βεβαίως για αστειότητα. Ουδείς καθίσταται στρατιώτης σε 20 ημέρες ούτε βεβαίως είναι εις θέσιν να επιστρατευθεί. Για αυτόν τον λόγο και πρέπει η διάταξις αυτή να αναθεωρηθεί. Ούτως ή άλλως αναφέρεται σε έναν μικρό αριθμό πολιτών η στράτευσις των οποίων ουδόλως επηρεάζει την μαχητική ικανότητα του στρατεύματος. Ας προβλεφθεί λοιπόν πλήρης εξαγορά της στρατιωτικής τους θητείας ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον φαιδρότητες, όπως αυτή της εικοσαημέρου στρατεύσεως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειώσουμε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για την επιστράτευση των στρατιωτών θητείας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι για να είναι ικανοί να συγκροτούν αξιόπιστη εφεδρεία θα πρέπει θα πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
  • Πρώτον να έχουν ολοκληρώσει έναν ενιαύσιο κύκλο εκπαιδεύσεως στην μονάδα στην οποία πρόκειται να επιστρατευθούν. Και τούτο διότι πρέπει να έχουν αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες ολοκλήρου του έτους μια και η επιστράτευσις θα γίνει χωρίς προειδοποίηση και δεν μπορεί να επηρεάζεται από τον καιρό. Ο στρατεύσιμος πρέπει να έχει την υποδομή να τις αντιμετωπίσει ανεξαρτήτως εποχής.
  • Δεύτερον πρέπει σε τακτική βάση να γίνονται ασκήσεις επιστρατεύσεως ώστε να διατηρείται η ψυχική επαφή των εφέδρων με το στράτευμα, αλλά και να επανεκπαιδεύονται στα όπλα και στα σχέδια αμύνης.
Κατά τούτο το φινλανδικό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται ακριβώς τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Υπάρχουν μεν αναλογίες όσον αφορά στα μεγέθη και τους αριθμούς των στρατευσίμων, όμως στην Φινλανδία δεν υπάρχουν οι κλιματικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του έτους. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται ολοκλήρωσις ετησίου κύκλου εκπαιδεύσεως, ώστε ο στρατεύσιμος να εθισθεί σε όλες. Επιπροσθέτως η Φινλανδία είναι χώρα ηπειρωτική, ενώ στην Ελλάδα δημιουργούνται ειδικές απαιτήσεις εξ αιτίας του γεγονότος ότι στην πρώτη γραμμή ευρίσκονται τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.

Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν κατά την αναθεώρηση του συστήματος στρατιωτικής θητείας, εφεδρείας και επιστρατεύσεως.

Όσον αφορά εξ άλλου στις εντυπώσεις του κ. Δένδια από το πρόσφατο ταξίδι του στην Φινλανδία, σημειώνουμε την παρατήρησή του ότι εκεί οι στρατεύσιμοι εκπαιδεύονται σοβαρά στα όπλα. Πραγματοποιούν επί συνεχούς βάσεως βολές με τα φορητά και βαρέα όπλα τα οποία θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κρίσεως. Στην Ελλάδα απεναντίας η εκπαίδευσίς τους περιορίζεται σε μισή γεμιστήρα (δέκα φυσίγγια) του τυφεκίου G3! Δεν ρίχνουν ούτε καν ολόκληρη γεμιστήρα και τούτο δικαιολογείται με τον απίθανο ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να καταπονούνται τα ελατήρια δια της πλήρους γομώσεώς της με 20 φυσίγγια.

Βλέπουμε δηλαδή, ότι η εικοσαήμερος θητεία του κ. Κασσελάκη δεν είναι η μόνη αστειότης στο ελληνικό σύστημα στρατιωτικής θητείας. Η δουλειά λοιπόν που περιμένει την ηγεσία που καλείται να το αναμορφώσει θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητική.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου