οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΟΥΤΕ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΡΓΙΑ, Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ...


Είναι αργία όχι απεργία η Πρωτομαγιά 
με νόμο του Σύριζα και απόφαση της ΕΣΗΕΑ

Με νόμο του Σύριζα από το 2017( άρθρο 14 του ν.4468/17 ΦΕΚ Α 61)) η Πρωτομαγιά έγινε υποχρεωτικά αργία επιφέροντας καίριο πλήγμα στην πάγια θέση της Αριστεράς, που θέλει. ως άλλο θεολογικό δόγμα ότι  «η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία».

Με την ρύθμιση αυτή μιας-υποτίθεται- αριστερής κυβέρνησης με δεκανίκι Ανεξέλεγκτων Ελλήνων, που υπογράφουν οι Ε. Αχτσιόλγλου και Αν. Πετρόπουλος , επέρχεται περιορισμός, εάν όχι ολοσχερής,  απομείωση του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων την ίδια μέρα της Πρωτομαγιάς και στην ουσία καταργείται.

Τα κροκοδείλια δάκρυα από το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ"  και το αδελφό ΣΥΡΙΖΑίϊκο φύλλο της "Εφ.Συν"   είναι προφανώς για ξεκάρφωμα.

Ο νόμος Αχτσιόγλου-Πετρόπουλου αναφέρει:

«1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα»

Με το σκεπτικό αυτό και η νυν Κυβέρνηση και για λόγους δημόσιας υγείας αποφάσισε να μετακινήσει τον εορτασμό για το Σάββατο 9 Μαΐου, που σημειωτέον όμως,  ως Σάββατο που είναι ως ημέρα, αποτελεί ήδη αργία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες κλπ.

Το πλέον ενδιαφέρον και εντυπωσιακό όμως είναι ότι την Πρωτομαγιά, ως αργία πλέον, υιοθετεί η πλειοψηφία των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ότι   και οι δημοσιογράφοι, για πρώτη φορά, υποχρεώνονται να εργασθούν την Παρασκευή 1η Μαΐου για την έκδοση των εφημερίδων του Σαββάτου και της Κυριακής, στην ΕΡΤ και στα λοιπό ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Και αυτό γίνεται επειδή η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, Αντωνιάδου+Καπάκος και οι υπ'  αυτούς τέσσερις) αποφεύγει να αναφέρει πώς θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες του Σαββάτου 2 Μαΐου και της Κυριακής 3 Μαΐου, οι οποίες εν όψει του τριημέρου επρόκειτο ΟΛΕΣ να εκδοθούν από το Σάββατο και η εργασία να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η μετακίνηση όμως του εορτασμού της Πρωτομαγιάς ( κυρίως για τις δημόσιες υπηρεσίες) είχε ως αποτέλεσμα οι εκδότες να αλλάξουν απόφαση και οι εφημερίδες να κυκλοφορήσουν κανονικά. Άλλωστε και αυτό το τριήμερο ισχύει η καραντίνα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγουν νωρίτερα εφημερίδες για να τις προμηθευθεί ο δυνητικός αναγνώστης πριν από την έξοδο του τριημέρου.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές,  σε σύγκρουση με χτυπήματα κάτω από την μέση και ρατσιστικές επιθέσεις εκ μέρους του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ,  εξελίχθηκε η τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη το μεσημέρι με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Η σύμπραξη του ως άνω εκπροσώπου του Σύριζα, μαζί με την βοηθό του από την ΕΡΤ και τεσσάρων δεξιών εκφράσεων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, επρότεινε για ξεκάρφωμα να γίνει μία τρίωρη στάση εργασίας στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας και άλλων μελών αφού με τον τρόπο αυτό όχι μόνο υποχρεώνουν τους δημοσιογράφους να εργαστούν την μέρα της Πρωτομαγιάς αλλά επί πλέον:

1. Τους κάνουν και καψόνι , επειδή τις ώρες της στάσης θα τις δουλέψουν στη συνέχεια την ίδια μέρα.

2. Τους υποχρεώνουν να νομιμοποιήσουν με τον τρόπο αυτό την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και να εργαστούν σε μια αργία χωρίς πρόσθετη αμοιβή , αφού οι εργοδότες δεν θα πληρώσουν και μεγάλος αριθμός συντακτών είναι σε αναστολή και δουλεύουν από το σπίτι, υπό καθεστώς παρανομίας (απαγορεύεται η τηλεργασία για όσους είναι σε αναστολή).

3. Ακόμη και η υποκατάσταση της απεργίας από αργία δηλαδή ρεπό δεν υφίσταται , αφού θα δουλέψουν την Παρασκευή 1η Μαΐου και στις 9 Μαΐου, που μεταφέρεται είναι Σάββατο.

Εν ολίγοις το "λεφτόδεντρο Βρούτση" δίνει λεφτά για τις πετσοκομμένες αμοιβές στους δημοσιογράφους για να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες και η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ κάνει άλλο ένα δώρο εκατομμυρίων ευρώ στους εργοδότες.Προηγήθηκε όμως ανακοίνωση των τριών ενώσεων που αναρτήθηκε ήδη από το Σάββατο 25 Απριλίου ώρα 13.09 στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ που με τίτλο «Η αργία της Πρωτομαγιάς» αναφέρει:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


Κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, οι συνάδελφοι των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών, των τηλεοπτικών σταθμών, των ιστοσελίδων και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα απασχοληθούν ως εξής:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
α) Την Πέμπτη, 30/4/2020, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εφημερίδες.

β) Την Παρασκευή, 1/5/2020, δεν θα εκδοθεί καμιά εφημερίδα. Οι συντάκτες και οι τεχνικοί τύπου όλων των εφημερίδων θα εργαστούν την Πρωτομαγιά για την έκδοση των εφημερίδων του Σαββάτου, 2/5/2020.

γ) Το Σάββατο, 2/5/2020, θα εκδοθούν κανονικά όλες οι εφημερίδες.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ / ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Οι εργαζόμενοι σε όλους τους ιδιωτικούς, δημοτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και στις ιστοσελίδες θα εργαστούν κατά την αργία της Πρωτομαγιάς όπως τις Κυριακές και τις αργίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσοι συντάκτες περιλαμβάνονται στις καταστάσεις κατά την αργία της Πρωτομαγιάς, θα εργαστούν και θα αμειφθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στη ΣΣΕ για Κυριακές και αργίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι συνάδελφοι των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δεν θα εργαστούν ανήμερα την Πρωτομαγιά.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


Ο νόμος Αχτσιόγλου-Πετρόπουλου που συνυπογράφουν ο ηγέτης των 53+ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ  Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Α Χαρίτσης αναφέρει:

Άρθρο 14

1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α΄ 85),
αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.»

2. Το άρθρο 7 του ν. 74/1975 (Α΄ 139) καταργείται.


O αναγκαστικός νόμος της δικτατορίας που ίσχυε μέχρι τότε θεωρούσε με το δόγμα ντροπής του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και υπογραφή του υπουργού Εργασίας να χαρακτηρίζεται ως αργία η Πρωτομαγιά , επειδή το δικαίωμα στην απεργία όπως και οι ατομικές ελευθερίες είχαν μπει από την χούντα στο γύψο.

Τώρα όμως…..

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου