οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Για να το πούμε με άλλα λόγια, ο Τσίπρας θα μπορούσε να σεβαστεί το καταστατικό του μεν, να αποδοκιμάσει τον πολιτευτή του δε - με μια δήλωση ή ένα τιτίβισμα φέρ' ειπείν - αποφεύγοντας έτσι και τη χθεσινή νεοδημοκρατική επίθεση με την ανακοίνωση που κατέληγε να τον επικρίνει ότι πίσω από τους χυδαιολόγους κρύβεται ο ίδιος. Η επιλογή του να μην το κάνει διαβάζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως μια προσπάθεια να αποφύγει και την παραμικρή ρήξη με τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν στελέχη σαν τον Ηλία Γρηγόρη και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει στον πρώτο ότι κακώς ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Ή τον Γιώργο Κυρίτση που τιτίβισε «η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει στέλεχός του επί βωμολοχία, επειδή το ζήτησαν η νδ κ τα κανάλια ήταν κατά τη γνώμη μου λανθασμένη».

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 28/04/20

ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τη συναινετική στάση που κράτησε στην κρίση του Covid-19 ο Αλέξης Τσίπρας. Διαπίστωσε, όμως, ότι εξαιτίας αυτής έχει μείνει μόνος του μέσα στο κόμμα του. Εντάξει, η διαπίστωση ίσως εμπεριέχει μια δόση υπερβολής - ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος σε πόσο αρχηγοκεντρικό κόμμα εξελίχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της τσιπρικής διακυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία μια μερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να προκαλεί ασφυξία στον αρχηγό της. Η πολωτική ρητορική ορισμένων μουντζουρώνει το προφίλ της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις μέρες της καραντίνας που οι ακραίοι έμοιαζαν να δίνουν τον τόνο στον αντιπολιτευτικό λόγο της Κουμουνδούρου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα του εν λόγω προβλήματος είναι τα ποστ του στελέχους από την Αχαΐα με αφορμή τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Πρωθυπουργού να ακούει έξω από το Μαξίμου τη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη. Το πολακικό ύφος των αναρτήσεων έδωσε στη ΝΔ την ευκαιρία όχι μόνο να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για διχαστικό λόγο, αλλά να εμπλέξει και τον ίδιο τον Τσίπρα ζητώντας από εκείνον προσωπικά να διαγράψει τον πολιτευτή του.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ. Τελικά, ο τελευταίος ανακοίνωσε προχθές ότι ζήτησε από το κόμμα την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας και το αίτημα έγινε δεκτό. Τα κεντρικά, βέβαια, δεν έδειξαν ευθέως να εμπλέκονται στην ιστορία, αφού το βάρος της επίσημης «απολογίας» ανέλαβε η συριζαϊκή Τοπική της Αχαΐας - η οποία έβγαλε ένα δελτίο Τύπου για να απαντήσει τα σχεδόν κλασικά διακομματικά σε ανάλογες καταστάσεις: «έχουμε επιλέξει να ασκούμε πολιτική κριτική κινούμενοι πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών που διακρίνουν τον χώρο μας», και το μέλος της εξέφραζε προσωπικές απόψεις. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου χειρισμού έγινε γιατί στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπονται διαγραφές. Το στέλεχος, υπονοούν με αυτή την επισήμανση, εξωθήθηκε σε παραίτηση.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΗΞΗ. Οφείλει, ωστόσο, να παρατηρήσει κανείς πως τις περισσότερες από τις φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε παρόμοια θέση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Πειραιώς ανακοίνωσε μια καρατόμηση που έγινε «με απόφαση του προέδρου του κόμματος». Για να το πούμε με άλλα λόγια, ο Τσίπρας θα μπορούσε να σεβαστεί το καταστατικό του μεν, να αποδοκιμάσει τον πολιτευτή του δε - με μια δήλωση ή ένα τιτίβισμα φέρ' ειπείν - αποφεύγοντας έτσι και τη χθεσινή νεοδημοκρατική επίθεση με την ανακοίνωση που κατέληγε να τον επικρίνει ότι πίσω από τους χυδαιολόγους κρύβεται ο ίδιος.

Η επιλογή του να μην το κάνει διαβάζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως μια προσπάθεια να αποφύγει και την παραμικρή ρήξη με τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν στελέχη σαν τον Ηλία Γρηγόρη και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει στον πρώτο ότι κακώς ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Ή τον Γιώργο Κυρίτση που τιτίβισε «η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει στέλεχός του επί βωμολοχία, επειδή το ζήτησαν η νδ κ τα κανάλια ήταν κατά τη γνώμη μου λανθασμένη». Τι κι αν η αποδοκιμασία του Γρηγόρη μόνο πόντους θα προσέθετε στον Τσίπρα για κεντρώο εκλογικό ακροατήριο, στο οποίο υποτίθεται πως στοχεύει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου