οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

"...Εχω εις χείρας μου ημερήσια διάταξη συνεδρίασης διά περιφοράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Την υπογράφουν ο πρόεδρος Αθ. Εξαδάκτυλος πλαστικός χειρουργός και ο γενικός γραμματέας Γ. Ελευθερίου αγγειοχειρουργός. Φέρει ημερομηνία 6 Απριλίου ε.ε. (ενεστώτος έτους, που γράφαμε παλιά) αφορά την υπ' αριθμόν 18 διά περιφοράς συνεδρίαση, και αφού αναφέρει ότι διάφορα ΚΕΚ διατυπώνουν προς τον ΠΙΣ προτάσεις συνεργασίας για τα βρουτσοvoucher (και το πώς θα ξεκοκαλιστούν τα 600 ευρώ, προσθέτω εγώ) υπογραμμίζει ότι τα ΚΕΚ προσφέρουν ως και 70 ευρώ το... κεφάλι (νέου γιατρού που θα συμμετάσχει στην «κατάρτιση»)!! Με βάση αυτό λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, καλεί εν μέσω κρίσης πανδημίας κορωνοϊού τα μέλη του να αποφασίσουν αν ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με κάποιο από τα ΚΕΚ που ήρθαν σε επαφή μαζί του (δεν τα αναφέρει, αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τα μαθαίναμε κάποια στιγμή...), ώστε όπως αναφέρει «να υπάρξει αντισταθμιστικό όφελος τόσο για τον ΠΙΣ όσο και για τον Ιατρικό Σύλλογο που θα ακολουθήσει την προτροπή του»!!! Και δίνει εν συνεχεία ένα μικρό παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να μοιραστεί το αντισταθμιστικό όφελος των 70 ευρώ (αυτό τώρα να δεις ή «προμήθεια» το λένε ή «μίζα», μου διαφεύγει η ακριβής ονομασία...), από τα 600 του βρουτσοvoucher: να πάρει λέει ο ΠΙΣ τη μερίδα του λέοντος από το 70άρι, ήτοι 50 ευρώ και ο Ιατρικός Σύλλογος που θα προτρέψει τα μέλη του να προτιμήσουν το συγκεκριμένο ΚΕΚ της συνεργασίας, τα υπόλοιπα 20 ευρώ!!!..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/20


Μίζα γιά τα Βρουτσοvoucher

Μιλάμε για κομπίνα ολκής με τα βρουτσοvoucher, τα οποία ορισμένοι εξ ημών αρχικά είχαν θεωρήσει ότι είναι για καλό - αντί να πάρει κάποιος στο χέρι 600 ευρώ, καλύτερα να δοθούν σε έναν φορέα επαγγελματικής κατάρτισης να μπορέσει ο δικαιούχος να γίνει και πιο ανταγωνιστικός σε μια αγορά εργασίας η οποία γίνεται συνεχώς ανταγωνιστικότερη. Αμ δε. Για τα λεφτά γινόταν όλος ο χαμός, για το «μπαγιόκο», το «μαρούλι», το «κασέρι», το «μπικικίνι» και άλλα τινά δάνεια εκ της γλώσσας slang, τόσο πλούσιας όσον αφορά την περιγραφή του χρήματος...

Και είχαν μπει στο κόλπο, πολλοί και διάφοροι, μεγαλόσχημοι φορείς. Εχω εις χείρας μου ημερήσια διάταξη συνεδρίασης διά περιφοράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Την υπογράφουν ο πρόεδρος Αθ. Εξαδάκτυλος πλαστικός χειρουργός και ο γενικός γραμματέας Γ. Ελευθερίου αγγειοχειρουργός.

Φέρει ημερομηνία 6 Απριλίου ε.ε. (ενεστώτος έτους, που γράφαμε παλιά) αφορά την υπ' αριθμόν 18 διά περιφοράς συνεδρίαση, και αφού αναφέρει ότι διάφορα ΚΕΚ διατυπώνουν προς τον ΠΙΣ προτάσεις συνεργασίας για τα βρουτσοvoucher (και το πώς θα ξεκοκαλιστούν τα 600 ευρώ, προσθέτω εγώ) υπογραμμίζει ότι τα ΚΕΚ προσφέρουν ως και 70 ευρώ το... κεφάλι (νέου γιατρού που θα συμμετάσχει στην «κατάρτιση»)!!

Με βάση αυτό λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, καλεί εν μέσω κρίσης πανδημίας κορωνοϊού τα μέλη του να αποφασίσουν αν ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με κάποιο από τα ΚΕΚ που ήρθαν σε επαφή μαζί του (δεν τα αναφέρει, αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τα μαθαίναμε κάποια στιγμή...), ώστε όπως αναφέρει «να υπάρξει αντισταθμιστικό όφελος τόσο για τον ΠΙΣ όσο και για τον Ιατρικό Σύλλογο που θα ακολουθήσει την προτροπή του»!!!

Και δίνει εν συνεχεία ένα μικρό παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να μοιραστεί το αντισταθμιστικό όφελος των 70 ευρώ (αυτό τώρα να δεις ή «προμήθεια» το λένε ή «μίζα», μου διαφεύγει η ακριβής ονομασία...), από τα 600 του βρουτσοvoucher: να πάρει λέει ο ΠΙΣ τη μερίδα του λέοντος από το 70άρι, ήτοι 50 ευρώ και ο Ιατρικός Σύλλογος που θα προτρέψει τα μέλη του να προτιμήσουν το συγκεκριμένο ΚΕΚ της συνεργασίας, τα υπόλοιπα 20 ευρώ!!!

Ωραία πράγματα, συνυφασμένα απολύτως με την επιστημονική βαρύτητα ως και σοβαρότητα ενός φορέα όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος...

Εγγραφή και 100άρικο

Τι έγινε τελικά με το θέμα αυτό, και την διά περιφοράς ψηφοφορία; Ευτυχώς για το κύρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τα μέλη του ΔΣ καταψήφισαν εντελώς την πρόταση για συνεργασίες, αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα τέτοια παραμύθια, και δεν έγιναν παντελώς... ρόμπες να κάνει την πλάκα του ο Γιώργος Πατούλης.

Λίγο προτού ολοκληρώσω το ρεπορτάζ για το σχετικό θέμα, ενημερώθηκα ότι άλλα ΚΕΚ είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Φίλος πολιτικός μηχανικός δέχθηκε (άσεμνη θα την χαρακτηρίσω) πρόταση από συγκεκριμένο ΚΕΚ να λάβει ένα 100άρικο (αυτά τα πράσινου χρώματος χαρτονομίσματα αν θυμάστε - ποιος τα θυμάται πια...) άμα τη εγγραφή του σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης!

Αυτά να τα βλέπει - θα το επαναλάβω άλλη μια φορά - ο Μητσοτάκης. Που ο άνθρωπος είναι κεντρώος και δεν έχει καταλάβει ότι η δεξιά... δεν ξεχνά (ποτέ!!!) τι σημαίνει δεξιά...

Απαξίωση του ΕΟΤ

Το άλλο που δεν έχει καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η μονοθεματική ενασχόλησή του με τον κορωνοϊό είναι μεν επιβεβλημένη, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά καλού κακού ας ρίχνει και καμιά ματιά τι γίνεται γύρω στο υπόλοιπο μαγαζί. Για παράδειγμα, ακούω τα μύρια όσα για το υπουργείο Τουρισμού, και τον Χάρη Θεοχάρη. Ο φίλος Χάρης, με άρθρο του σε μια τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέδωσε την τουριστική προβολή της χώρας σε ιδιωτική εταιρεία ονόματι «MARKETING GREECE», η οποία ανήκει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Επικεφαλής της «MARKETING GREECE» είναι η κυρία Ιωάννα Δρέττα, σύζυγος του πρόεδρου του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσου...

Παρακάμπτω εντελώς τον πειρασμό να μιλήσω ότι πρόκειται για «οικογενειακή υπόθεση» ή το ακόμη κλασικότερο «Γιάννης κερνάει... Ιωάννα πίνει», και στέκομαι σε αυτό καθ' εαυτό το γεγονός, δεδομένου ότι με την απόφαση του Χάρη Θεοχάρη, όχι και τόσο επαρκώς αιτιολογημένη, θα συμβούν τα ακόλουθα: το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι θα συνάπτουν χωρίς διαγωνισμούς απευθείας συμβάσεις διαφήμισης και προβολής της χώρας συνολικά, των περιφερειών ή σημαντικών μνημείων με τη «MARKETING GREECE», έργο το οποίο διεκπεραίωνε έως τώρα με τη γνωστή επιτυχία ο ΕΟΤ!!

Θα μας εξηγήσει κανείς, με επιχειρήματα, γιατί απαξιώνεται με αυτόν τον άκρως περίεργο τρόπο ο ΕΟΤ και μάλιστα προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας; Χάρη;

Γαστρονομία χωρίς σεφ

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Χάρης (Θεοχάρης) νομίζω ότι πρέπει να ξαναδεί αυτήν την τάση του να φτιάχνει συνεχώς επιτροπές. Οχι γιατί μου θυμίζει τον Νίκο Βαμβακούλα «να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πεντέξι άτομα», αλλά γιατί στο Δημόσιο είναι κανόνας το «η συγκρότηση μιας επιτροπής είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να θάψεις ένα θέμα». Ο Θεοχάρης δεν ξέρω τι πρόβλημα έχει με την... ελληνική γαστρονομία, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για τον ελληνικό τουρισμό - μεσογειακή διατροφή, τοπικές παραγωγές κ.λπ. -, έφτιαξε όμως μια επιτροπή. Δεκατριαμελή. Εσύ τώρα, τι θα περίμενες να ακούσεις για μια τέτοια επιτροπή; Οτι την αποτελούν κατά συντριπτική πλειοψηφία καταξιωμένοι έλληνες σεφ, οι οποίοι είναι γνωστοί στο εξωτερικό (εκτός από την Ελλάδα φυσικά) και μπορούν να συνεισφέρουν με προτάσεις στην ανάδειξη της χώρας ως γαστρονομικού προορισμού. Θα περίμενες, αλλά εσύ δεν είσαι στο κεφάλι του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος τοποθέτησε στην επιτροπή μια τηλεμαγείρισσα, την κυρία Ντίνα Νικολάου, έναν κύριο Κω. Μουζάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος λέει της άγνωστης σε εμένα λέσχης αρχιμαγείρων Ακρόπολις, μερικούς συμβούλους του και μερικούς εκπροσώπους της... ΓΣΕΒΕΕ. Ως και ο πρόεδρος των εστιατόρων της Αττικής μετέχει, αλλά chef από αυτούς που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ουδείς!!

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η οινοποιός κυρία Μ. Τριανταφυλλοπούλου - το αναφέρω και αυτό. Και έχει ο Θεός, πότε με το καλό θα συνεδριάσουν και θα καταλήξουν σε κάποια πρόταση...

Πειραιάς πρωτοπόρος

Και ιδού, που η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο για να μαζεύει σκουπίδια ή να βιδώνει καμιά λάμπα στον δημοτικό φωτισμό. Ούτε για να σκαλίζει το λίγο πράσινο που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στις πόλεις μας. Μπορεί να πρωτοπορήσει και να βάλει τη χώρα ένα βήμα μπροστά. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά προσέφερε προχθές δωρεάν 50 ασπίδες προστασίας προσώπου για το νοσηλευτικό προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ενημερώθηκα από τον (εξαιρετικά δραστήριο) αντιδήμαρχο της πόλης Δημήτρη Καρύδη ότι οι μάσκες κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου του μεγάλου λιμανιού, το οποίο ονομάζεται blue lab και είναι εξοπλισμένο - προσέξτε παρακαλώ - ακόμη και με εκτυπωτές 3D Printing!

Το blue lab, μου είπε ο Καρύδης, απευθύνεται σε νέους που θέλουν να καταθέσουν επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και σχολεία, ΑΕΙ που θέλουν να εξοικειώνονται οι μαθητές και οι σπουδαστές με την υψηλή τεχνολογία και τη λεγόμενη γαλάζια οικονομία.

Η πρωτοβουλία της παραγωγής μασκών προστασίας προσώπου από το blue lab είναι του Γιάννη Μόραλη, του δημάρχου, και μέχρι τώρα έχουν διατεθεί - δωρεάν, επαναλαμβάνω - στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και στα κέντρα υγείας του Πειραιά!

Τοπική αυτοδιοίκηση, έξω από τα κατεστημένα όρια. Πρωτοπόρος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου