οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, καταργούνται δηλαδή η γραπτή άδεια και τα SMS εξόδου από το σπίτι. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας μας, που σημαίνει πως ταξίδια προς την περιφέρεια θα επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου ή, αν ισχύσει το «τουλάχιστον», από τις 25 Μαΐου.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και....



TOY ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής». Με αυτή τη φράση ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της νέας καθημερινότητας που μας περιμένει το επόμενο δίμηνο, μετά την πρώτη άρση των μέτρων που ανακοίνωσε, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός σε κάθε του λέξη, ζητώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα «να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς».

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός, πριν από την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υφυπουργούς, ανακοίνωσε το βασικό σχέδιο, το οποίο ονόμασε «γέφυρα ασφαλείας» προς μια νέα κανονικότητα. 

Αναλυτικά: Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, καταργούνται δηλαδή η γραπτή άδεια και τα SMS εξόδου από το σπίτι. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας μας, που σημαίνει πως ταξίδια προς την περιφέρεια θα επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου ή, αν ισχύσει το «τουλάχιστον», από τις 25 Μαΐου. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δόσεις, όπως είχε αναφέρει η «Κ». Αρχικά, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα επανεκκινήσουν ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και κομμωτήρια. Την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, που θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Εκκλησία, ευχαριστώντας προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο

και τον κλήρο «για την κατανόηση και τη συνεργασία μας». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους». Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και «από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα, όμως, με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».


Κατά τα λοιπά, στο μείζον θέμα των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων για τη Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου αλλά και το γυμνάσιο. Επιφυλακτικός ήταν όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών. Από εκεί και πέρα, την 1η Ιουνίου ξεκινάει και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, ενώ την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, να απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως συνήθεις δράσεις του καλοκαιριού, όπως μεγάλες συναθροίσεις, φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές, είναι σχεδόν αδύνατον να επιτραπούν. Προσώρας, μάλιστα, παραμένουν κλειστές και οι οργανωμένες πλαζ.

Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε πιο αναλυτικά το κεντρικό κυβερνητικό πλάνο. Ο υπουργός υπογράμμισε πως το σχέδιο έχει ονομαστεί «γέφυρα ασφαλείας» και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου, που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως το σχέδιο δεν θέτει το δίλημμα «ή με την υγεία ή με την οικονομία», καθώς «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία». Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός «παρατηρητηρίου» όπως το ονόμασε, για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή του κρουσμάτων, που θα μετράει με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/04/20

Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε 7 στάδια


.


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε επτά στάδια, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ξεκινήσει σταδιακά η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Στην ουσία από τις 4 Μαΐου μπαίνουν σε λειτουργία 26.167 επιχειρήσεις, περίπου δηλαδή το 10% όσων είχαν κλείσει, στις οποίες απασχολούνται 68.723 άτομα.

Σε όλες τις παρακάτω δραστηριότητες προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες με εξαίρεση τα ΚΤΕΟ, τους αρχαιολογικούς χώρους και την εστίαση. Στην τελευταία, ωστόσο, προβλέπονται περιορισμοί

ακόμη και στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να κάθονται σε ένα τραπέζι και δη έως τέσσερα άτομα. Το έβδομο στάδιο περιλαμβάνει και λειτουργία εστιατορίων σε εσωτερικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. για τα οποία όμως θα γίνει αργότερα εξειδίκευση των μέτρων. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων προστασίας προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παθανάσης, τα ειδικά μέτρα προστασίας που λαμβάνονται ανά δραστηριότητα είναι τα ακόλουθα:

1) Εμπορικά καταστήματα

– Για εμβαδόν έως 20 τ.μ. θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία σε αυτό έως τεσσάρων ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες).

– Για εμβαδόν από 20 έως 100

τ.μ. θα επιτρέπονται 4 άτομα και 1 άτομο ανά δέκα τ.μ. Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα 60 τ.μ. θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα 8 άτομα.

– Για εμβαδόν άνω των 100 τ.μ. θα επιτρέπονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια πάνω από τα 100 τ.μ. Για παράδειγμα, σε ένα κατάστημα 130 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται την ίδια στιγμή 14 άτομα.

– Τα εμπορικά καταστήματα θα ξεκινούν να λειτουργούν στις 10 π.μ. αντί για τις 9 π.μ.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

– Η χρήση ανελκυστήρα δεν συνιστάται και εάν γίνει θα πρέπει να έχει πληρότητα έως 40%. Απαγορεύεται η χρήση του εάν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες.

2) Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

– Δύο μέτρα απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας.

– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και οι επιχειρήσεις θα πρέπει κατά την ημερήσια έναρξη να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού τον οποίο θα είναι υποχρεωμένες να επιδεικνύουν σε πιθανό έλεγχο.

– Στα κέντρα αισθητικής το προσωπικό θα φοράει υποχρεωτικά και γάντια.

– Ο αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα με βάση το εμβαδόν του είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τα εμπορικά.

– Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικά 7 π.μ. - 10 μ.μ. τις καθημερινές και 7 π.μ. - 9 μ.μ. τα Σάββατα.

3) ΚΤΕΟ

– Προσέλευση των πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι επιχειρήσεις,

όπως και στα κομμωτήρια, θα πρέπει να τηρούν ημερησίως κατάλογο ραντεβού.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού από το προσωπικό.

4) Σχολές οδηγών

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας, γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικού για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο.


5) Εμπορικά κέντρα

– Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν και γάντια μιας χρήσης.

– Στα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων ισχύουν οι περιορισμοί

που ισχύουν συνολικά για τα εμπορικά καταστήματα με βάση το εμβαδόν τους.

– Μέγιστη ταυτόχρονη παρουσία πελατών/επισκεπτών εντός εμπορικού κέντρου: ένα άτομο ανά 20 τ.μ.

– Δεν θα λειτουργούν οι χώροι εστίασης με καθήμενους που υπάρχουν εντός των εμπορικών κέντρων.

6) Εστιατόρια – καφέ (αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους). Στο 7ο στάδιο θα αποφασισθεί, εντός του Ιουνίου, πότε θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους. Τα μέτρα ισχύουν και για τα εστιατόρια - καφέ των ξενοδοχείων.

– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών ή των stand που συχνά έχουν τα μπαρ ορίζεται στα 2 μέτρα.

– Μέγιστη ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 πελάτης ανά 3 τ.μ.

– Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπεται να κάθονται έως 4 άτομα.

– Οι εργαζόμενοι θα φορούν και γάντια μιας χρήσης και θα γίνεται χρήση αντισηπτικού.

7) Πρακτορεία ΟΠΑΠ

– Οι εργαζόμενοι θα φορούν και γάντια μιας χρήσης και θα υπάρχει αντισηπτικό.

– Ισχύουν οι κανόνες των εμπορικών καταστημάτων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα για την ταυτόχρονη παρουσία ατόμων.

– Εξυπηρέτηση μόνο για ορθίους.

8) Θερινοί κινηματογράφοι

– Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων ορίζεται το 1,5 μέτρο.

– Μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα στο 60% της συνολικής.

9) Αρχαιολογικοί χώροι (λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων)

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

10) Ζωολογικοί – βοτανικοί κήποι

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

– Ισχυρή σύσταση μάσκας. – Απαγόρευση παραστάσεων.

11) Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους

– Ισχυρή σύσταση μάσκας για τους επισκέπτες και χρήση αντισηπτικού.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

– Απαγόρευση παραστάσεων.

....από την "Εφ.Συν"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου