οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Εάν παραβλέψεις τον μοναδικό λόγο - τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού - μπορείς να παίζεις την κολοκυθιά ασταμάτητα. Η κολοκυθιά είναι διαχρονικά ένα από τα πιο προσφιλή παιχνίδια των πιτσιρικάδων, ίσως επειδή συνδυάζει δύο ανεκτίμητα πλεονεκτήματα: ελάχιστους κανόνες και μπόλικο χρόνο για χασομέρι. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να σαγηνεύει και τις μεγαλύτερες ηλικίες, μεταμφιεσμένη σε αυτήν που αποκαλούμε «συντεχνιακή συλλογιστική», σίγουρα δεν κολακεύει τη νοημοσύνη και την κριτική ικανότητα των ενηλίκων, αλλά φανερώνει πολύ περισσότερα από έναν νοσταλγικό παλιμπαιδισμό....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/04/20


Η κολοκυθιά της καραντίνας

Να ανοίξουν οι εκκλησίες. Γιατί να ανοίξουν οι εκκλησίες; Και ποιες να ανοίξουν; Να ανοίξουν οι καφετέριες. Γιατί να ανοίξουν οι καφετέριες; Και ποια να ανοίξουν; Να ανοίξουν τα θέατρα. Γιατί να ανοίξουν τα θέατρα; Και ποιοι να ανοίξουν; Να ανοίξουν οι κινηματογράφοι. Γιατί να ανοίξουν οι κινηματογράφοι; Και ποια να ανοίξουν; Να ανοίξουν τα γήπεδα. Γιατί να ανοίξουν τα γήπεδα; Και ποια να ανοίξουν; Να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία...

Εάν παραβλέψεις τον μοναδικό λόγο - τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού - μπορείς να παίζεις την κολοκυθιά ασταμάτητα. Η κολοκυθιά είναι διαχρονικά ένα από τα πιο προσφιλή παιχνίδια των πιτσιρικάδων, ίσως επειδή συνδυάζει δύο ανεκτίμητα πλεονεκτήματα: ελάχιστους κανόνες και μπόλικο χρόνο για χασομέρι. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να σαγηνεύει και τις μεγαλύτερες ηλικίες, μεταμφιεσμένη σε αυτήν που αποκαλούμε «συντεχνιακή συλλογιστική», σίγουρα δεν κολακεύει τη νοημοσύνη και την κριτική ικανότητα των ενηλίκων, αλλά φανερώνει πολύ περισσότερα από έναν νοσταλγικό παλιμπαιδισμό.

Ας δεχτούμε καλόπιστα πως η επιβεβλημένη καραντίνα της πανδημίας μάς πλήττει όλους, μολονότι όχι όλους με τον ίδιο τρόπο: αλλιώς τη βιώνει η Εκάλη, αλλιώς το Αιγάλεω. Ομως ακόμη και κάτι τόσο αυταπόδεικτο σηκώνει κουβέντα. Οπως μας συνιστούσε ένας αλησμόνητος καθηγητής της Ψυχολογίας, ας μη βιαστούμε να ποντάρουμε ότι η μητέρα που χάνει τον γιο της στο μέτωπο υποφέρει περισσότερο από τη νοικοκυρά που δεν της πέτυχε το παστίτσιο. Η κοινή λογική αυτό επιτάσσει, αλλά δεν υπάρχει τίποτε πιο παράταιρο με την κοινή λογική από τον αβυσσαλέο ψυχισμό μας.

Τούτων δοθέντων, κάθε συντεχνία, κάθε ομάδα ή κοινότητα του πληθυσμού «έχει τα δίκια της». Μπορεί εγώ ο βιβλιομανής να επιχειρηματολογώ με τις ώρες γιατί είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, αντίκρυ μου ένας βαθιά θρησκευόμενος να επιχειρηματολογεί ανάλογο χρονικό διάστημα γιατί πρέπει να έχουν προβάδισμα οι εκκλησίες, αλλά τα επιχειρήματα αμφοτέρων από το ένα αφτί σας θα μπουν, από το άλλο αφτί σας θα βγουν, και μάλλον θα επικροτήσετε τα επιχειρήματα με τα οποία συμφωνούσατε εκ των προτέρων. Οι πολιτικοί, που δεν διακρίνονται συνήθως για την ανιδιοτέλειά τους, ακολουθούν το συντομότερο μονοπάτι προς τις ψήφους μας, ακόμη και όταν υποχρεώνονται να έλθουν σε ρήξη με τις ίδιες τους τις αντιλήψεις. Ετσι εξηγείται πώς διαβόητοι υβριδικοί παγανιστές/σατανιστές όπως οι χρυσαυγίτες διέρρηξαν τα ιμάτιά τους τις προάλλες προκειμένου να επιτραπεί η περιφορά του Επιταφίου.


Ετσι εξηγείται επίσης πώς λιγότερο kinky ορθόδοξοι από τους χρυσαυγίτες αλλά εξίσου διψασμένοι ψηφοθήρες, πριν καλά καλά ο Αρχιεπίσκοπος ζητήσει από την πολιτεία το σταδιακό άνοιγμα των ιερών ναών, έσπευσαν να υιοθετήσουν το αίτημά του ως επιβράβευση για την «υπευθυνότητα και την ταπεινότητα» που επέδειξε η Ελλαδική Εκκλησία με τη μέχρι τούδε στάση της. Αυτοί οι - κατά Σαββόπουλο - «πονηροί πολιτευτές» γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κορωνοϊός δεν επιβραβεύει την «υπευθυνότητα» και την «ταπεινότητα» κανενός, επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη «επί δικαίους και αδίκους», αλλά και ότι η δική τους επιβράβευση αύριο - μεθαύριο στην κάλπη δεν θα εκπορευθεί από τα βιβλιοπωλεία· θα εκπορευθεί από τις εκκλησίες. Επ' ευκαιρία κλείνουν το μάτι προς εκείνους τους διαταραγμένους που πιστεύουν ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται υπό διωγμόν· ότι όλο το νταβαντούρι με την πανδημία δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να αναβαθμιστεί ο διωγμός και να περάσει στην «επόμενη πίστα» (τζαμιά και συναγωγές κλείνουν για ξεκάρφωμα). Θα μου πείτε, εδώ η άλλη αοιδός πιστεύει ότι η πανδημία ήταν το πρόσχημα για να πλήξουν θανάσιμα τις λαϊκές αγορές... Ο,τι του φανεί τού Λωλοστεφανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου