οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκφράσει εμπράκτως την στήριξή της για τη διαχρονική και τεράστια προσφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη μελετάται να αφορά: - Το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ - Το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι - Το προσωπικό (οδηγοί, διασώστες, πλήρωμα) του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)....

Από "ΤΑ ΝΕΑ". κύριο+εσωτερικό θέμα

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/20


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ., καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό συνεπάγεται τη χορήγηση επιδόματος στις κατηγορίες αυτές των εργαζομένων καθώς και τη συνταξιοδότησή τους νωρίτερα κατά πέντε χρόνια με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι και αφού ολοκληρώσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020) το έργο της η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και με ειδικότερο αντικείμενο: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκφράσει εμπράκτως την στήριξή της για τη διαχρονική και τεράστια προσφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη μελετάται να αφορά:

- Το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ

- Το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

- Το προσωπικό (οδηγοί, διασώστες, πλήρωμα) του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Η ΑΔΙΚΙΑ. Παράλληλα με την προωθούμενη ρύθμιση θα αρθεί και μια αδικία αφού εξαιρέθηκαν από την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ οι νοσηλευτές διορισμένοι στο ΕΣΥ προ του 2011, που επέλεξαν τη συνέχιση της ασφάλισης στο Δημόσιο, χάνοντας έτσι και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα).

Ειδικότερα στον ισχύοντα κατάλογο ΒΑΕ περιλαμβάνονται αδιακρίτως οι νοσηλευτές και οι συναφείς ειδικότητες, εντούτοις, εμφανίζεται η εξής διάκριση, που προέκυψε από την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 2 του ν. 3865/2010, η οποία ρύθμιζε το Ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 1/1/2011, ορίζοντας ότι όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, άρα και οι νοσηλευτές, ως υπάλληλοι ΝΠΔΔ - των νοσοκομείων.

Αντιθέτως δεν προβλέφθηκε η αυτοδίκαιη ασφαλιστική ένταξη των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων άρα και των νοσηλευτών, που είχαν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/2010 στο καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναδρομικά, ώστε στη συνέχεια και λόγω ειδικότητας να επακολουθήσει και η ένταξή τους στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τονίζεται ότι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν το προνόμιο της ασφάλισης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, απολαμβάνοντας και τα σχετικά ευεργετήματα, οι εξής κατηγορίες:

- Το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό που διορίζεται στο ΕΣΥ μετά το 2011, δηλαδή οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.

- Οσοι υπηρετούν με σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (συμβασιούχοι και επικουρικοί).

- Οι νοσηλευτές - εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση στα ΒΑΕ όσοι μόνιμοι νοσηλευτές/τριες είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο προ του 2011, δηλαδή όσοι είχαν διοριστεί στο ΕΣΥ πριν από το 2011, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που έχουν ασφάλιση στα ΒΑΕ, χάνοντας και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα).

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30ή Ιουνίου 2020 (αντί της 31ης Οκτωβρίου 2019) θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τα νέα χρονικά περιθώρια καθορίστηκαν το 2019 με εκπρόθεσμη τροπολογία των υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση, που ψηφίστηκε στη Βουλή την 24η Οκτωβρίου 2019 μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και κανένα άλλο πολιτικό κόμμα.

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ

Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας καταλήγει το 10% των σορών των θυμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνη Αλακιώτη. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος εξηγεί στα «ΝΕΑ», από τους σχεδόν 130 νεκρούς που έχει αφήσει πίσω του ο COVID-19 στη χώρα μας οι 13 έχουν αποτεφρωθεί, κατόπιν απόφασης των οικείων τους. «Το ποσοστό είναι εντυπωσιακά μεγάλο σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο των νεκρών που καταλήγουν σε κρεματόριο και το οποίο ανέρχεται σε μόλις 1%», υπογραμμίζει.

Αυτό, περιγράφει ο Αντώνης Αλακιώτης, οφείλεται στους εξής δύο λόγους: «Αφενός οι οικογένειες των θυμάτων φοβούνται τυχόν έκθεσή τους στον θανατηφόρο ιό, αφετέρου, βάσει του υγειονομικού κανονισμού, οι σοροί πριν παραδοθούν στους οικείους μπαίνουν σε αεροστεγώς κλεισμένο πλαστικό σάκο, εν συνεχεία μπαίνουν σε δεύτερο παρόμοιο σάκο από τα γραφεία τελετών, ενώ τέλος το φέρετρο σφραγίζεται με σιλικόνη. Αυτό σημαίνει ότι στα 10 χρόνια που θα πραγματοποιηθεί η εκταφή (υπό φυσιολογικές συνθήκες η εκταφή πραγματοποιείται υποχρεωτικά με την πάροδο τριών χρόνων από την ταφή) το σώμα του αγαπημένου τους πιθανότατα δεν θα έχει προλάβει να αποσυντεθεί και είναι ένα θέαμα που δεν θα ήθελαν να αντικρίσουν, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο».

Ενώ το 10% φαντάζει εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα, στις χώρες του εξωτερικού που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία η καύση των νεκρών αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 50% ή το 60% και τις λίστες αναμονής να ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες.

«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα πλήρως εξοικειωμένη με την αποτέφρωση. Εξάλλου, το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας μόλις έκλεισε επτά μήνες λειτουργίας και έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει περί τις 670 καύσεις», λέει ο Αλακιώτης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία δεύτερου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στην καρδιά της πρωτεύουσας, στον Ελαιώνα. Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής κατά της από 8-3-2019 απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίστηκαν τα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων ως χώρος για την εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ:Το υψηλό ποσοστό των θανόντων από τον ιό για τους οποίους οι οικείοι τους επιλέγουν την αποτέφρωση δεν αποτυπώνει μόνο μια πραγματικότητα. Δείχνει και πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν η συζήτηση για τη δημιουργία ή όχι αποτεφρωτηρίων στη χώρα μας. Δείχνει πως όσοι αντετίθεντο στη δημιουργία δεν στερούσαν μόνο ένα δικαίωμα από ένα άτομο, αλλά πολύ περισσότερο από το σύνολο. Θα έπρεπε να έρθουν τα αποτεφρωτήρια για να αποδειχθεί πως η αποτέφρωση δεν είναι μόνο ένας τρόπος ταφής αλλά και ένας τρόπος προστασίας; Κανονικά, δεν θα έπρεπε. Αλλά ποιος μένει εκτεθειμένος στο τέλος; Για ακόμη μία φορά ο στείρος και άκαμπτος δογματισμός.

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ. Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επί των ημερών του οποίου έγιναν οι παρασκευαστικές ενέργειες για την ανέγερση του πρώτου δημόσιου αποτεφρωτηρίου, σε δήλωσή του έκανε λόγο για μια συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας που είναι καιρός να εκπληρωθεί. «Η κυβέρνηση έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψει έναν αναχρονισμό που επί δεκαετίες προκαλεί περιττό πόνο και αδικαιολόγητη αναστάτωση για ασθενείς και τους οικείους τους σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη περίσταση, αυτή του θανάτου. Ας μην τη σπαταλήσει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αλακιώτης χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντάς τη «σταθμό» στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό της δημοτικής Αρχής. Ομως, επισημαίνει πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ήδη υπάρχει ένα αποτεφρωτήριο, το οποίο λειτουργεί στα όρια της βιωσιμότητας και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη από τον Δήμο Αθηναίων, λαμβάνοντας υπόψη τα καινούργια δεδομένα, ώστε ενδεχομένως η κατασκευή του να μετατεθεί χρονικά για όταν τα ποσοστά της αποτέφρωσης στη χώρα μας θα είναι βιώσιμα για δύο τέτοιους χώρους», καταλήγει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα αποτεφρωτήριο μπορεί να θεωρείται βιώσιμο οικονομικά όταν πραγματοποιεί 1.000-1.200 καύσεις ετησίως, στόχος που φαίνεται εφικτός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου