Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/20
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Εβδομάδα με εντάσεις, νέους σχεδιασμούς, δύσκολες εξισώσεις και μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες προδιαγράφεται για το Μαξίμου στην επιχείρησή του να στείλει σήματα κανονικότητας, έστω και μερικής, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την κλιμακωτή μετάβασή της στην πρώτη μετά κορωνοϊό περίοδο. Τον δρόμο θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός πιθανότατα αύριο, όταν θα αποκαλύψει στους πολίτες τον «οδικό χάρτη» χαλάρωσης των περιορισμών, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της επόμενης μέρας. Κεντρικές οδηγίες για την επόμενη μέρα ωστόσο αναμένονται, ευθέως ή εμμέσως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τα στελέχη του κατά την τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη έχει «κλειδώσει» εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.
Στο νέο - έκτο, κατά σειρά - τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, ωστόσο θα υπογραμμίσει παράλληλα την κρισιμότητα του επόμενου διμήνου, καλώντας εκ νέου τους πολίτες σε συστράτευση και επαγρύπνηση. «Χαλαρώνουμε σταδιακά, αλλά με προσοχή. Κερδίζουμε μάχες, η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία» είναι η γραμμή της κυβέρνησης, η οποία έχει «κλειδώσει» ήδη τις κρίσιμες ημερομηνίες προκειμένου να βάλει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σκοπεύει να περιγράψει συνολικά τα επόμενα βήματα του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου, όπως περιλαμβάνονται στο «στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης» που έχει στα χέρια του. Θεωρείται σίγουρο ότι θα αναφερθεί στις θυσίες των πολιτών και στα «κέρδη» της Ελλάδας από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξηγήσει γιατί έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση των πρώτων οικονομικών - κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Το πρωθυπουργικό «ξεκινάμε» δεν θα σηματοδοτήσει όμως την επιστροφή σε μια εύκολη καθημερινότητα. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη για καινούργιους κανόνες, επί μακρόν προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων και νέες συνήθειες στην εργασία, στις μετακινήσεις, στην ατομική υγιεινή. Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο με μπαράζ διαβουλεύσεων, αναμένεται σήμερα νέος κύκλος συσκέψεων ώστε ο ίδιος να ενημερωθεί για τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και να ξεκαθαριστούν τα μέχρι στιγμής «θολά» σημεία του σχεδιασμού, όπως η λειτουργία των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ. Οι κρίσιμοι υγειονομικοί όροι που θα τεθούν (η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους κ.λπ.) αποτελούν ουσιαστικά τις τελικές αλλά πολύ κομβικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού πλάνου. Δεδομένη θεωρείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η 4η Μαΐου ως «πρεμιέρα» της επανόδου με άνοιγμα των μαγαζιών λιανεμπορίου (εκτός των πολυκαταστημάτων), μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά και με απελευθέρωση αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε οι προπονήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και δίχως χρήση αποδυτηρίων. Επίσης ειλημμένη είναι η απόφαση για επιστροφή στις τάξεις των μαθητών της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε να ακολουθήσουν διαδοχικά τα Γυμνάσια (τέλη Μαΐου) και τα Δημοτικά (τον Ιούνιο). «Οι κύκλοι άρσης - επιβολής θα υπάρχουν. Θα ανοίξουμε ένα σχολείο, αλλά θα το κλείσουμε ξανά, εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα» έλεγαν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση της κατάστασης.
Λεπτομέρειες για το σχέδιο επιστροφής αναμένεται να συζητηθούν και στο μεθαυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εστιάσει επιπλέον στον νομοθετικό προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες. Ο Πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του θέλουν ταχύτητα και αποτέλεσμα στη διαχείριση της επόμενης μέρας, φέρνοντας μπροστά, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε παρέμβαση θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Βεβαίως με ενδιαφέρον αναμένονται τόσο το περιεχόμενο όσο και ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να μεταφέρει στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα μηνύματά του, στη σκιά και της υπόθεσης «vouchers».
Σύγκρουση στη Βουλή. Εξάλλου, το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει την ειδική συνεδρίαση (σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού) για ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, κατά την οποία προεξοφλούνται οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ
Το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους, στο διάστημα από τις 8 έως τις 10 το πρωί, εξετάζει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της άρσης των περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αντιστοίχως, κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων από την εργασία τους.
Βασικός στόχος του μέτρου αυτού είναι η καθιέρωση τριών «κυμάτων» προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, προκειμένου να αποφεύγεται, κατά το δυνατό, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας (μετρό - ηλεκτρικός, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ) κατά τις πρωινές ώρες αιχμής (7.30 έως 8.30) των μετακινήσεων των εργαζομένων. Επίσης, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρξει ανάλογη αποσυμφόρηση και κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων από τη δουλειά τους.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι θα επιδιωχθεί το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε τομείς που έχουν σταθερό ωράριο λειτουργίας (τράπεζες, γραφεία, υπηρεσίες κ.λπ.), παρόμοιο με αυτό του Δημοσίου.
Οπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «ακόμα και να επαναλειτουργήσει το σύνολο του στόλου των αστικών λεωφορείων - τρόλεϊ και οι συρμοί του μετρό - ηλεκτρικού να διέρχονται από τους σταθμούς ανά 4 λεπτά, δεν θα είναι εφικτό να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρωί και απόγευμα». Ομως, με την καθιέρωση των τριών «κυμάτων» προσέλευσης/αποχώρησης στους χώρους εργασίας, οι μετακινήσεις θα μοιραστούν αντίστοιχα (από περίπου 30%) στις τρεις ώρες προσέλευσης (8, 9 και 10 το πρωί).
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες θα γίνονται πλέον με τη χρήση μάσκας που θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο των επιβατών, ενώ θα γίνονται συστάσεις και για τη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των επιβατών.
Πάντως, από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων, υπάρχουν κι εκείνοι που εισηγούνται το τολμηρό μέτρο της προσωρινής αναστολής του Δακτυλίου, προκειμένου μέρος των καθημερινών μετακινήσεων κυρίως προς το κέντρο της Αθήνας να εξυπηρετείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από τα ΙΧ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να υιοθετείται μέχρι στιγμής.
Ο τουρισμός και τα αεροπλάνα. Στο μεταξύ, κρίσιμη για τις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα αλλά και για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς θα επιχειρηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η υιοθέτηση κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σήμερα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ και την Τετάρτη οι υπουργοί Μεταφορών. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενιαία συμφωνία για τη θέσπιση ενιαίων ευρωπαϊκών υγειονομικών πρωτοκόλλων, η Ελλάδα θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που αποτελούν «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό.
Στις αεροπορικές μετακινήσεις εξετάζεται να υιοθετηθεί το «υγειονομικό διαβατήριο» που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει θερμομετρήσεις και γρήγορα τεστ για τον Covid-19 πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο αλλά και κατά την αποβίβαση από αυτό (κατά περίπτωση). Επίσης, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης στα αεροδρόμια και στη διάρκεια των πτήσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν το μοντέλο της αεροπορικής εταιρείας Emirates, που προβλέπει τη διενέργεια τεστ για τον Covid-19 στα αεροδρόμια πριν από την εκτέλεση των πτήσεων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών υγείας.
Επίσης, εξετάζεται ο συνδυασμός τεστ και θερμομετρήσεων και για τους «ύποπτους» αφικνούμενους επιβάτες.
Τα ξενοδοχεία. Δεδομένου ότι οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν τουρίστες από τις αρχές Ιουλίου, εξετάζονται υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας όχι μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και για τα σημεία που επισκέπτονται οι ξένοι, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και διάφορα τουριστικά αξιοθέατα. Τα προληπτικά μέτρα θα αφορούν όλη την γκάμα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όπως τη ρεσεψιόν και τους χώρους υποδοχής, τους χώρους εστίασης, τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, τις υπηρεσίες spa, το πάρκινγκ - μεταφορά αποσκευών και την καθαριότητα και υγιεινή.
Τα μεγάλα τραπέζια θα εξαφανιστούν από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων και θα περιοριστούν σε άλλα 5-6 ατόμων, ενώ θα τοποθετούνται και σε απόσταση 3-4 μέτρων από τα υπόλοιπα. Επίσης, υποχρεωτική θα είναι η προσφορά αντισηπτικών τζελ στην είσοδο. Σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στην πληρότητα, τα ξενοδοχεία θα προσδιορίζουν ποια δωμάτια δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί ανά δύο νομούς ένα ξενοδοχείο αναφοράς, μισθωμένο από το κράτος, όπου θα παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού που θα εντοπίζονται στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
|
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/20 |
Βέβαιο μόνο το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου
|"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/20 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου