οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

"...Ακόμη όμως κι αν αγοράσει τρεις μήνες ελπίδας, ακόμη κι αν αντέχει να το παίξει serial loser, ο Πρωθυπουργός χρειάζεται απαραιτήτως τον Μάιο και κάτι άλλο: ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές. Τίποτα δεν το προμηνύει. Ολα δείχνουν ότι στις δημοτικές θα πατώσει. Ενώ ακόμη και η συνηθισμένη διασπορά ψήφων στις ευρωεκλογές θα μετρήσει ενδεχομένως εναντίον της ΝΔ, αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ  ΝΕΑ", 25/02/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/02/19

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Τα τελευταία δύο νωπά περιστατικά καταγράφηκαν στη Δράμα - στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου - και στην Κατερίνη - στην ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Στην πρωτεύουσα της Πιερίας, μάλιστα, έγιναν και εννιά προσαγωγές. Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε περιστατικά αποδοκιμασίας, συγκεντρώσεων, συνθημάτων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών που φαίνεται πως εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι και επιταχυντή δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

«Η εκδήλωση αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προοδευτικό κόσμο της Κατερίνης, παρά το γεγονός ότι διάφορα ακροδεξιά στοιχεία προσπάθησαν, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, να στήσουν ένα σόου μίσους και διχαστικού λόγου» είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος για την εκδήλωση στο Επιμελητήριο Πιερίας επιχειρώντας να επιχρωματίσει τις πολιτικές ταυτότητες των διαδηλωτών - μέρος της στρατηγικής του Μαξίμου από τότε που ξεκίνησε η όλη περιπέτεια.

Το όλο κλίμα αποδοκιμασίας δεν έχει να κάνει κάθε φορά με τη μαζικότητα - συχνά εξάλλου κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν πως το μπαράζ αποδοκιμασιών είναι μαζικό και αντιπροσωπεύει τη βόρεια κοινή γνώμη. Εχει να κάνει κατ' αρχάς με την ένταση, έστω κι αν εμφιλοχωρούν συχνά και ακραία στοιχεία. Με τη διάρκεια των αποδοκιμασιών, κάτι που εκτιμούσαν οι κυβερνώντες πως θα εξέπνεε μετά την ψήφιση, αλλά έπεσαν έξω. Δεν έγινε αυτό. Η δε επιχείρηση αναστροφής του κλίματος, που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, καιρό τώρα, δεν φαίνεται να ευοδώνεται. Ας μην ξεχνάμε πως η όλη επιχείρηση είχε ως αφετηρία τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την κεντρική ομιλία του στο Αλεξάνδρειο τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόντων πολλών υπουργών, που πάντως δεν στερήθηκε παρατράγουδων και αποδοκιμασιών. Είναι που στα παραπάνω προστέθηκε ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση: τα χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα που κατέγραφαν και συνεχίζουν να καταγράφουν μια σειρά δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ (ακόμη και τρίτο τον φέρνουν σε κάποιες μετρήσεις). Και που κάνουν τους κυβερνώντες να ανησυχούν και να επιζητούν τρόπους να επιλύσουν την εξίσωση αφού φαίνεται πως η αποδοκιμασία διαπερνάει και τη δική τους δεξαμενή. Το κλίμα διαφάνηκε βέβαια πολύ πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας. Δεν ήταν μόνο τα συλλαλητήρια, με μαζικότερο εκείνο της Θεσσαλονίκης, που είχαν αντικυβερνητική αιχμή. Είναι οι αποδοκιμασίες και κινητοποιήσεις σε σχεδόν κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας, όπως τον περασμένο Ιούνιο στην Καστοριά.

Επεισοδιακές επισκέψεις. Ακόμη και τα επεισόδια, πάλι τον Ιούνιο, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Θεσσαλονίκης «για τα οφέλη της Συμφωνίας» των Πρεσπών. Ακόμη και επισκέψεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεις σχεδόν πάντα σημαδεύονται από ένα αντίστοιχο μεμονωμένο ή και γενικευμένο περιστατικό. Ο Πάνος Σκουρλέτης στον Βόλο (18 Ιανουαρίου), παρότι σε μη βορειοελλαδίτικο έδαφος, πυροδότησε αποδοκιμασίες. Επίσης, κατά την είσοδό τους για την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Μέγαρο Μουσικής (27 Ιανουαρίου), αποδοκιμάστηκαν έντονα η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σωκράτης Φάμελλος. Πολλές φορές σε ομιλίες, η αστυνομική ομπρέλα των ΜΑΤ, οι υγειονομικές ζώνες που δημιουργούνται γύρω από τις ομιλίες ή οι προσαγωγές διαδηλωτών είναι σχεδόν πάντα στο κάδρο ενώ οξύνουν τα πνεύματα κι άλλο.

Στις Σέρρες η εκδήλωση με ομιλητή μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη (1/2) έφτασε να έχει μέχρι και μπλόκο αγροτών! Αθροίζοντας έτσι μια γενική κοινωνική δυσαρέσκεια με αφορμή το Μακεδονικό. Συχνά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται στόχοι αποδοκιμασιών, μέχρι και επιθέσεις σε σπίτια σημειώνονται, προφανώς καταδικαστέες (π.χ. στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη). Πιο χοντρό ήταν το περιστατικό κατά του Χρήστου Μπγιάλα (3/2), που σε χορό αστυνομικών στα Γρεβενά αναγκάστηκε από τις αντιδράσεις να διακόψει την ομιλία του. Τις τελευταίες ημέρες αναζητείται γιατρικό από το Μαξίμου, αφού όσο οι κάλπες πλησιάζουν το όλο κλίμα μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου