οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"...Από σήμερα η Τουρκία παύει οριστικά να αναγνωρίζει τα σύνορα όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα άλλα διεθνή δεσμευτικά κείμενα και περνά από τα λόγια στην πράξη. Καθορίζει μονομερώς και αυθαίρετα έναν τεράστιο χώρο σε κάτι ασαφές μεταξύ κυριαρχικής επικράτειας και ζώνης επιρροής και δηλώνει ότι ανεξάρτητα από κάθε διεθνή συνθήκη και δέσμευση σε αυτόν τον χώρο έχει, για την ίδια, τον πρώτο λόγο: ότι χωρίς την άδειά της ουδείς μπορεί να κινηθεί και να ενεργήσει σε όλη αυτή την έκταση κυριαρχίας ή / και συμφερόντων της. Στην έκταση της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, το σύνολο των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «γκρίζες ζώνες», αλλά και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. .."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/19
"ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ",
του Γεωργίου Π. Μαλούχου

Από σήμερα και για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα: η μεγαλύτερη διακλαδική στρατιωτική άσκηση της ιστορίας της βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και ο προσανατολισμός της είναι ρητός και ξεκάθαρος: αφενός «οριοθετεί» τους θαλάσσιους και εναέριους χώρους που η Αγκυρα θεωρεί είτε «δικούς της» είτε ως ζώνη άμεσων συμφερόντων της και αφετέρου δείχνει ότι όποιος δεν συμφωνεί θα έχει απέναντί του αυτή τη δύναμη πυρός στην πλήρη της ανάπτυξη.

Τέτοιας κλίμακας, λογικής και όγκων στρατιωτική άσκηση δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια ύπαρξης της Τουρκίας. Δεν έχει ξαναγίνει ούτε και από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε καιρό ειρήνης, τότε που δεν υπήρχαν αεροσκάφη και που οι στόλοι, όταν έβγαιναν με αυτόν τον τρόπο, έβγαιναν για πόλεμο. Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι μια στρατιωτική άσκηση, αλλά μια ανοιχτή διεθνής πολιτική δήλωση κυριαρχίας - και επικυριαρχίας - με στρατιωτικά μέσα και απειλητική λογική. Η Τουρκία δηλώνει ότι είναι και πάλι μια «αυτοκρατορία», οριοθετεί το πώς εννοεί τα «σύνορα της καρδιάς της» και προειδοποιεί οποιονδήποτε δεν συμφωνεί για το τι θα βρει μπροστά του αν δεν αποδεχθεί τα, κατά την Αγκυρα, τετελεσμένα της οριοθέτησής της, τόσο ως προς τη γεωγραφική τους έκταση όσο και ως προς τους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους.

Ουσιαστικά, από σήμερα η Τουρκία παύει οριστικά να αναγνωρίζει τα σύνορα όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα άλλα διεθνή δεσμευτικά κείμενα και περνά από τα λόγια στην πράξη. Καθορίζει μονομερώς και αυθαίρετα έναν τεράστιο χώρο σε κάτι ασαφές μεταξύ κυριαρχικής επικράτειας και ζώνης επιρροής και δηλώνει ότι ανεξάρτητα από κάθε διεθνή συνθήκη και δέσμευση σε αυτόν τον χώρο έχει, για την ίδια, τον πρώτο λόγο: ότι χωρίς την άδειά της ουδείς μπορεί να κινηθεί και να ενεργήσει σε όλη αυτή την έκταση κυριαρχίας ή / και συμφερόντων της. Στην έκταση της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, το σύνολο των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «γκρίζες ζώνες», αλλά και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δηλώνει έτσι ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί ούτε και στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναστείλουν την παράδοση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F35/JSF εξαιτίας της πρόσκτησης των ρωσικών συστημάτων S400: θέλει να δείξει ότι κατέχει ήδη μια τεράστια στρατιωτική μηχανή που δεν θα περιορίσει τις βλέψεις της ούτε και αν οι Αμερικανοί πάρουν τελικά αυτή την απόφαση.



Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πρώτιστοι και κύριοι αποδέκτες του «μηνύματος» της Αγκυρας. Και οι υποθαλάσσιες έρευνες είναι πλέον, μετά την επέκταση στα 12 μίλια, το νέο πρόσθετο casus belli που από σήμερα η Τουρκία θέτει πια όχι μόνο λεκτικά, αλλά και de facto. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα και ουδείς δικαιούται να υποκρίνεται ότι δεν τα αντιλαμβάνεται. Πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση και ιδίως ο Πρωθυπουργός, που στο πρόσφατο ατυχέστατο ταξίδι του στην Αγκυρα έκανε ότι δεν καταλαβαίνει. Εκεί, ο Ερντογάν προανήγγειλε αόριστα την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών στο προσεχές διάστημα, όσο ο Τσίπρας μιλούσε περί ανέμων και υδάτων, αλλά όχι περί αυτών των ανέμων και αυτών των υδάτων και των διεκδικήσεών τους από την Τουρκία. Είμαστε πλέον μπροστά σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αντιμετωπίζεται με ρητορείες, πονηριές, εξυπνάδες, υπεκφυγές και ψέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου