οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ": ΤΟ ΝΕΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)


"ΤΑ ΝΕΑ", 26/02/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Ο έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο, Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς έστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας στο BBC, καταγγέλοντας «ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» στο επίμαχο δημοσίευμα για την «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» στη χώρα μας. Η ΝΔ, ωστόσο, επιμένει. «Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται» είπε στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. H ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση που κάνει η Πειραιώς από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του BBC το δημοσίευμα με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας: Οι Σλαβομακεδόνες»: Πως, δηλαδή, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει επιζήμιες για τη χώρα συνέπειες. Και για να στηρίξει το γαλάζιο επιχείρημα, επικαλέστηκε και τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ. Στο εν λόγω επίσημο έγγραφο που έστειλε η μόνιμη αποστολή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στα Ηνωμένα Εθνη, ενημερώνει τη Γραμματεία του ΟΗΕ για τις νέες εκδοχές των επίσημων και σύντομων ονομάτων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

H ΠΡΟΤΑΣΗ. Και για όλες τις αλλαγές που προτείνει επικαλείται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό προτείνεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός» ή «μακεδονική» για όλα τα επίσημα όργανα του γειτονικού κράτους, αλλά και τις ιδιωτικού χαρακτήρα οντότητες που δεν λαμβάνουν οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, για τις οποίες κατοχυρώνουν τη χρήση του όρου «μακεδονικός» ή «μακεδονική». Το ίδιο, μάλιστα, ζητείται για τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα των προϊόντων. Σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως η ημερομηνία αποστολής της επιστολής είναι η 26η Ιανουαρίου. Αναφορικά με την «εθνικότητα (ιθαγένεια)», οι γείτονες αναφέρουν στη ρηματική διακοίνωση τον όρο «Μακεδόνας» και εναλλακτικά το «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ως επίσημη γλώσσα του κράτους χαρακτηρίζεται η «μακεδονική γλώσσα». Πηγές του ΥΠΕΞ, πάντως, ανέφεραν χθες ότι η υπηκοότητα δεν συνεδέεται με την εθνότητα και πως ο προσδριορισμός «Μακεδόνας /πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ενιαίος και δεν απομονώνεται κάποιο σκέλος του σε κάνενα επίσημο έγγραφο.

Πάντως, και στην άλλη πλευρά των συνόρων οι Πρέσπες προκαλούν προβλήματα και εμφανίζουν μια κοινωνία διχασμένη. Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας Sitel, το 44,6% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας έχει θετική γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 45,6% αρνητική.

Η ΘΕΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε από την Κόνιτσα, σε μια δήλωση με πολλαπλούς αποδέκτες, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού». Πράγματι, με δεδομένο ότι η Συμφωνία ενταφιάζει απολύτως τον αλυτρωτισμό (βλ. ιδίως το άρθρο 4 παρ. 3 και την τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος της γείτονος), το εθνικά αυτονόητο θα ήταν, ιδίως μετά την κύρωσή της, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναφέρονται σε αυτή για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας εναντίον οποιασδήποτε παρερμηνείας της.

Δυστυχώς η ΝΔ, με αφορμή ένα ανακριβές και διαστρεβλωτικό ρεπορτάζ του BBC, συνεχίζει την αντίθετη, επικίνδυνη και ανεύθυνη τακτική του προέδρου της, ο οποίος μετά την εξωφρενική «ανακάλυψη» στο Politico «αποσχιστικών τάσεων στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι «δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίησή της».

Παρόμοιες ακρότητες θολώνουν την πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής περί μη ύπαρξης καμιάς άλλης μειονότητας από τη θρησκευτική της Συνθήκης της Λωζάννης. Το ρεπορτάζ αναπαρήγαγε το επιχείρημα της ΝΔ περί τάχα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας, που έχει καταρριφθεί όχι μόνο από την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά από την ίδια τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα (Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, που ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες»). Απαντήθηκε υπεύθυνα και στο επίπεδο αυτό και σε ό,τι αφορά την ανύπαρκτη «μακεδονική μειονότητα».

Είναι πια καιρός η ΝΔ να πάψει να επαναλαμβάνει θέσεις που δεν απηχούν ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις προβλέψεις της Συμφωνίας. αλλά βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Η ΘΕΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

Δημοσιεύματα όπως αυτό του BBC έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι, πλέον, αστήρικτες αναφορές περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» επικαλούνται ως βάση τους τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζεται από την Ελλάδα η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Δηλαδή δύο θεμελιώδη στοιχεία που κάποιος μπορεί να επικαλεσθεί ως συστατικά μειονότητας. Διάφοροι κύκλοι στην Ελλάδα το έχουν ήδη κάνει.

Μέχρι τώρα, τέτοια επιχειρήματα και ζητήματα απορρίπτονταν κατηγορηματικά από την Ελλάδα ως ανύπαρκτα. Ομως με τη Συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώθηκε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Ετσι η κυβέρνηση, που αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, υποχρεώθηκε σε αμήχανη αντίδραση στο δημοσίευμα του BBC. Εγκλωβισμένη σε αυτά που υπέγραψε, αντί να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του, κατέφυγε στην άσκηση κριτικής κατά της αντιπολίτευσης που ανέδειξε το θέμα!

Η επίκληση των εγγυήσεων που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παραπλανητική. Διότι δεσμεύονται μεν τα δύο κράτη να μην εγείρουν τέτοια ζητήματα, αλλά όχι και πολίτες της ίδιας χώρας, που θεωρούν ότι τώρα έχουν άλλοθι για να ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέλη μειονότητας. Με λίγα λόγια, αποτρέπεται η «εξαγωγή αλυτρωτισμού» από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά όχι η ανάπτυξή του εντός της χώρας.

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, πριν στεγνώσει το μελάνι της κύρωσής της, το δημοσίευμα του BBC μας επιβεβαιώνει. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και κατηγορηματικά. Να κλείσει οριστικά το θέμα. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την ώρα αυτό δεν έχει συμβεί. Ο χρόνος όμως πιέζει. Είναι επείγον να αποτραπεί ενδεχόμενη χιονοστιβάδα προβολής τέτοιων ανυπόστατων απόψεων, είτε στη διεθνή δημόσια σφαίρα, είτε ακόμα και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/02/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου