οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ "ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤ' ΑΝΑΓΚΗΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ...

Από τον κλώνο της "Ε"

είναι του Ορμπαν και υποστηρίζουν το παλιό εθνικιστικό καθεστώς του Γκρούεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλος βουλευτής του ΕΛΚ που να μην επικροτεί τη συμφωνία και να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση στα Σκόπια έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Πήραν μια πολύ γενναία πρωτοβουλία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διεθνών διαφορών και πρέπει να επιβραβευτεί.
Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουν το βραβείο Νόμπελ. Ακόμα και πρώην συντηρητικοί πρωθυπουργοί που ανήκουν στο ΕΛΚ λένε «γιατί δεν φέρατε να υπογράψουμε το κείμενο που τους προτείνει για το Νόμπελ ειρήνης». Το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γκρεμιστεί εδώ πέρα.

• Στις επικείμενες ευρωεκλογές προβλέπεται άνοδος της Ακροδεξιάς. Φοβάστε ότι θα δίνουν τον τόνο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο;
Ολοι από το ΕΛΚ είναι αντίθετοι έως πολύ θυμωμένοι από τη στάση που τήρησε. Και η κ. Μέρκελ τού έκανε παρατηρήσεις. Είναι δέσμιος της Ακροδεξιάς του κόμματός του και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά τη στάση του εδώ δεν την καταλαβαίνουν. Βλέπουν ότι η Ν.Δ. τήρησε μια στάση υποκριτική, λαϊκιστική, δημαγωγική, όλα αυτά που κατηγορούμε στην Ε.Ε.
Υπάρχει ο φόβος ότι θα επηρεάσει όλο το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τα δεξιά. Δεδομένου ότι το ΕΛΚ είναι πολύ ευάλωτο στη γραμμή και στις προσκλήσεις των ξαδέλφων τους, γιατί στην πραγματικότητα είναι όλοι στην ίδια πολυκατοικία.
Εάν ενισχυθεί η Ακροδεξιά, θα στρέψει όλη την ατζέντα σε συντηρητικές κατευθύνσεις όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και σε όλα τα βασικά κοινωνικά θέματα. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ψηφοφορία που να μην είχαν πάρει αρνητική θέση. Είτε αφορούσε το περιβάλλον, είτε τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων, των μεταναστών, το ωράριο εργασίας. Στην Αυστρία επανέφεραν το 12ωρο, στην Ουγγαρία πρόσθεσαν 400 ώρες υπερωρίας τον χρόνο απλήρωτες.
• Χαρακτηριστήκατε υποστηρικτής του Μαδούρο έπειτα από την αρνητική ψήφο σας στην αναγνώριση του Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου στη Βενεζουέλα από το Ευρωκοινοβούλιο. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική και πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε. στο θέμα της Βενεζουέλας;
Η ψηφοφορία δεν ήταν υπέρ ή κατά του Μαδούρο. Αφορούσε τον Γουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Δυστυχώς η Ν.Δ. το παρουσίασε ως ψήφο υπέρ ή κατά του Μαδούρο και διάφορα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν έτσι. Διατηρώ σοβαρές κριτικές για το καθεστώς Μαδούρο, όμως αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μπορούμε όποιος δεν μας αρέσει ή κάνει κάποια λάθη να επεμβαίνουμε και να ορίζουμε άλλο πρόεδρο.
Ο Τραμπ, που ξεκίνησε αυτή την ιστορία, δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία αλλά για το πετρέλαιο. Εκανα μία παρέμβαση στην ώρα της ψηφοφορίας που καταχειροκροτήθηκε από όλες τις πλευρές όταν είπα ότι «αφού αποφασίσαμε να αλλάξουμε το καθεστώς της Βενεζουέλας, ξέρω και μια άλλη χώρα όπου είναι χειρότερα τα πράγματα, τη Σαουδική Αραβία.
Να πάμε κι εκεί να αλλάξουμε το καθεστώς». Ολοι καταλαβαίνουν την υποκρισία που υπάρχει, τα δυο μέτρα και σταθμά. Ως Ελληνες πρέπει να είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της διεθνούς νομιμότητας, διότι εάν επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας, ευνοείται ο ισχυρότερος και είμαστε σε μια περιοχή με γείτονες που είναι ισχυρότεροι και μπορούμε να τους φέρουμε στα ίσα μόνο με τη διεθνή νομιμότητα.
• Συμμετέχετε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που πρότεινε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ποια μορφή θα πάρουν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς αυτό θα επηρεάσει τη χώρα μας;
Η επιτροπή αποφάσισε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Αυτό θα προτείνει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, και ο συσχετισμός των δυνάμεων δείχνει ότι θα περάσει και από την ολομέλεια. Μέχρι τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει. Η διακοπή σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τελειώνει η όλη υπόθεση. Θα πρέπει να ξαναρχίσουν όλα από την αρχή και να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη.
Ορισμένα κράτη, που έχουν κάνει στροφή στην Ακροδεξιά και κατά του Ισλάμ, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. Η Αριστερά, οι Πράσινοι, τμήμα των Σοσιαλιστών είμαστε εναντίον της διακοπής. Ρωτήσαμε τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία. Ρωτήσαμε τον αρχηγό του HDP, Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς, και τον διανοούμενο Οσμάν Καβάλα, που βρίσκονται στις φυλακές, και μας είπαν «μην κόψετε τις γέφυρες».
Ο Ερντογάν θα το εκμεταλλευτεί εθνικιστικά. Χάνουμε οποιονδήποτε μοχλό πίεσης είχαμε για την απελευθέρωση κρατουμένων, για τον εκδημοκρατισμό, για την ελευθερία του Τύπου. Στα ελληνοτουρκικά πιστεύω ότι έξυπνα η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις. Τώρα βρίσκονται άλλοι αντιμέτωποι με την Τουρκία και πρέπει να δείξουν τι πραγματικά πιστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου