οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

"...Βασική επιδίωξη του Τσίπρα αποτελεί η έντονη αποτύπωση του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο κοινωνικό ζωτικό του χώρο και στο πλαίσιο αυτό μελετάται η αξιοποίηση πολλών στελεχών εκτός κομματικών ορίων του κυβερνώντος κόμματος στις τάξεις των υποψηφίων για τις ευρωκάλπες, οι οποίοι αναμένεται να είναι 42. Για να υπάρξει και εσωκομματική ηρεμία, ο Πρωθυπουργός δείχνει με τη στάση του ότι δεν προτίθεται να φθάσει στα άκρα: από τη μια πλευρά θα συμπεριλάβει πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα και από την άλλη θα διασφαλίσει την ιδεολογική ταυτότητα με αξιοποίηση και κομματικών στελεχών με έντονο αριστερό αποτύπωμα...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/19


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Ανοικτά πλέον ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σε ρόλο «γεφυροποιού» του προοδευτικού χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένος να προχωρήσει, παρά τις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες και τους προβληματισμούς, σε μια πορεία σταδιακής μετεξέλιξης του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών και κινήσεων από πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, απηύθυνε χθες κάλεσμα στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για τη σύμπηξη ενός μετώπου ενόψει ευρωεκλογών. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Τσίπρας επέλεξε να δώσει ο ίδιος τον τόνο και να αναβαθμίσει το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Επέλεξε, δε, να κάνει και δημόσια δήλωση, μιλώντας για ένα «πλατύ κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου και συμπαράταξης» που απευθύνεται σε «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα συλλογικότητες και πολίτες».

Σύμφωνα με τον Τσίπρα, ο στόχος είναι να αποτραπεί - ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών - η «άνοδος της Ακροδεξιάς» με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τη δημοκρατία, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι «κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές». Μάλιστα, αφού ανέφερε ότι το προσκλητήριο είναι πλατύ και αφορά όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου, ρωτήθηκε εάν ευελπιστεί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που απευθύνει είτε η Φώφη Γεννηματά είτε ο Σταύρος Θεοδωράκης και σημείωσε ότι η πρότασή του «είναι ειλικρινής και απευθύνεται σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής αυτούς τους δύο κινδύνους», δηλαδή την Ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το προσκλητήριο αυτό για τη δημιουργία του ευρύτατου μετώπου, δηλαδή μιας ευρύτατης συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων, κομμάτων, συλλογικοτήτων, αλλά και πολιτών που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, θα γίνει και επίσημα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της προσεχούς Κυριακής. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε και σχετική απόφαση ομοφώνως να γίνει και σχετική εισήγηση.

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ». Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε άμεση και το πρώτο σχόλιο ήταν πως «οι προσκλήσεις Τσίπρα μέσα στην απόγνωσή του είναι εκ του πονηρού». Τόνισε δε πως το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη υπάρχει και εκφράζεται «από το Κίνημα Αλλαγής, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις ευρωεκλογές». «Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές» απάντησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές...».

Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε στον απόηχο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», αν και υπήρξαν διαφορετικές οπτικές ως προς το σχέδιο ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταγράφηκαν ριζικές διαφωνίες και δεν υπήρξε κλίμα διχασμού, όπως έλεγαν κομματικές πηγές. Παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη του οργάνου δεν θέλουν να πληγεί η αριστερή ταυτότητα του κόμματος, εντούτοις επιβεβαιώθηκε η στρατηγική επιλογή του Τσίπρα για τη διεύρυνση και τις ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες και συγκλίσεις.

ΕΥΡΩΛΙΣΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ. Αυτό που αναδείχθηκε στη συνεδρίαση ήταν ότι βασική επιδίωξη του Τσίπρα αποτελεί η έντονη αποτύπωση του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο κοινωνικό ζωτικό του χώρο και στο πλαίσιο αυτό μελετάται η αξιοποίηση πολλών στελεχών εκτός κομματικών ορίων του κυβερνώντος κόμματος στις τάξεις των υποψηφίων για τις ευρωκάλπες, οι οποίοι αναμένεται να είναι 42. Για να υπάρξει και εσωκομματική ηρεμία, ο Πρωθυπουργός δείχνει με τη στάση του ότι δεν προτίθεται να φθάσει στα άκρα: από τη μια πλευρά θα συμπεριλάβει πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα και από την άλλη θα διασφαλίσει την ιδεολογική ταυτότητα με αξιοποίηση και κομματικών στελεχών με έντονο αριστερό αποτύπωμα.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ακυρώσει και τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο: «Εχουμε ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια ημέρα». Νωρίτερα είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση με την αναφορά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος για τον χρόνο των εκλογών σχολίασε (Open TV) ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα», αν και διευκρίνισε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι απαραίτητος ο χρόνος για να δουλέψουν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δουλέψουν και μέσα στην κοινωνία μέχρι την εξάντληση της τετραετίας».


"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου